XBLOG logo @2x

Η SpaceX έγραψε ιστορία στέλνοντας “μεταχειρισμένο” πύραυλο στο Διάστημα

Η SpaceX πριν από λίγους μήνες έγραψε ιστορία προσγειώνοντας ξανά στη Γη έναν πύραυλο που είχε εκτοξεύσει για να ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εταιρία αργότερα επανέλαβε την προσγείωση, επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί πλέον να προσγειώνει πυραύλους. Τώρα η SpaceX έγραψε για άλλη μια φορά ιστορία στέλνοντας στο Διάστημα έναν από τους πυραύλους που είχε χρησιμοποιήσει πέρσι.

Η εταιρία του Elon Musk ολοκλήρωσε με επιτυχία τα ξημερώματα της Παρασκευής 31 Μαρτίου την αποστολή και την προσγείωση ενός “μεταχειρισμένου” προωθητικού πυραύλου Falcon 9. Συγκεκριμένα η SpaceX χρησιμοποίησε τον δεύτερο πύραυλο που είχε προσγειώσει πέρσι έτσι ώστε να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο SES-10 για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στη Λατινική Αμερική. Πριν την εκτόξευση δεν ήταν σίγουροι αν θα καταφέρουν να προσγειώσουν τον πύραυλο αλλά τελικά τα κατάφεραν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, δήλωσε:

«Είχαμε μια υπέροχη μέρα σήμερα. Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα φέρει την επανάσταση για τις πτήσεις στο Διάστημα. Χρειάστηκαν να περάσουν 15 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Πραγματικά δεν έχω λόγια. Ήταν μια υπέροχη μέρα για την SpaceX και την εξερεύνηση του Διαστήματος γενικότερα.»

Όπως αναφέρει και ο διάσημος επιχειρηματίας, η επαναχρησιμοποίηση ενός πυραύλου είναι τεράστια νέα για την Ανθρωπότητα, αφού η εξερεύνηση του Διαστήματος αλλά και τα διαστημικά ταξίδια θα γίνονται με μειωμένα έξοδα. Το βασικό μέρος που έχει καταφέρει η SpaceX να επιστρέψει στη Γη αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού κόστους μιας εκτόξευσης πυραύλου, επομένως αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το επίτευγμα για τη μείωση του κόστους.

Ο Elon Musk ελπίζει ότι κομμάτια του πυραύλου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 100 φορές πριν χαλάσουν, ενώ όλος ο πύραυλος θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί 10 με 20 φορές. Δεδομένου ότι δεν γίνονται κάθε μέρα εκτοξεύσεις πυραύλων, ένας μεταχειρισμένος Falcon 9 αναμένεται να βρίσκεται στην υπηρεσία για χρόνια.

Πληροφοριακά, η SpaceX χρησιμοποίησε τον δεύτερο πύραυλο Falcon 9 που επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη, και όχι τον πρώτο, επειδή ο Elon Musk τον έχει κρατήσει σαν κειμήλιο στα κεντρικά της εταιρείας στο Hawthorne της California.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.