XBLOG logo @2x

Η SpaceX πραγματοποιήσε νέα ιστορική προσγείωση πυραύλου

Η SpaceX κατάφερε να γράψει για μια ακόμη φορά ιστορία προσγειώνοντας έναν επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο επάνω σε μια πλατφόρμα στη θάλασσα. Μόλις πέντε μήνες πριν, η εταιρία προσγείωσε επιτυχώς έναν πύραυλό της στη ξηρά αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να έχουμε επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους οι οποίοι θα μειώσουν δραματικά το κόστος των ταξιδιών μας στο Διάστημα. Ένας προωθητικός πύραυλος Falcon 9 της SpaceX κοστίζει περίπου $60 εκατομμύρια για την κατασκευή και μόλις $200.000 για πλήρη τροφοδότηση με καύσιμα, οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι αυτή η προσπάθεια της εταιρίας.

Η SpaceX εκτόξευσε τον πύραυλο από το Cape Canaveral Air Force Station στις 4:43 μ.μ., στέλνοντας τη κάψουλα φορτίων Dragon στον Διεθνή Διαστημική Σταθμό. Ύστερα προσγείωσε με επιτυχία τον πύραυλο Falcon 9 σε μια τηλεκατευθυνόμενη πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό την Παρασκευή. Ωστόσο, στο παρελθόν η εταιρία απέτυχε τέσσερις φορές να προσγειώσει τον πύραυλο με επιτυχία.

Ο Elon Musk, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας, δήλωσε αστειεύοντας «αυτό που έκανε τη διαφορά σε αυτή τη προσγείωση είναι ότι ο πύραυλος προσγειώθηκε αντί να κάνει μια τρύπα στη πλατφόρμα ή να πέσει στα πλάγια.» Συνέχισε λέγοντας «Στις μισές μας αποστολές θα χρειαστεί να προσγειωθούμε σε θάλασσα. Οπουδήποτε αλλού πέρα από τη Γη πιθανότατα θα χρειαστεί προσγειώσουμε σε πλατφόρμα.»

«Η επαναχρησιμοποίηση είναι αναγκαία. Θα μας πάρει μερικά χρόνια μέχρι να τη κάνουμε αποδοτική,» συμπλήρωσε ο Musk. Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος ελπίζει ότι στο μέλλον οι εκτοξεύσεις πυραύλων θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. «Θα επιτύχουμε όταν αυτό καταντήσει βαρετό.»

Η εταιρία ήθελε τόσο πολύ να πετύχει μια προσγείωση στη θάλασσα για εξοικονόμηση καυσίμων. Για την προσγείωση στη ξηρά απαιτούνται υπολογισμοί και διορθώσεις της παραβολικής τροχιάς του πυραύλου έτσι ώστε να φτάσει σε συγκεκριμένο σταθερό σημείο, κάτι που απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων. Αντίθετα, στη θάλασσα μπορεί να γίνει υπολογισμός της βέλτιστης θέσης για να τοποθετηθεί ή να μετακινηθεί η πλατφόρμα στο σωστό σημείο χωρίς να γίνουν διορθώσεις στην τροχιά του πυραύλου.

Ο Barack Obama είπε συγχαρητήρια στην SpaceX και ανάφερε ότι χάρη σε καινοτόμους σαν αυτήν και τη NASA η Αμερική συνεχίζει να οδηγεί την εξερεύνηση του διαστήματος.

Τέλος, ο Musk είπε ότι ο πύραυλος αυτός μάλλον θα επαναχρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι. Μοιράστηκε επίσης το παρακάτω βίντεο στο Twitter όμως μετά το διέγραψε:


Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.