Αποστόλης Αϊβαλής: Τι κάνει στη Silicon Valley ο ιδρυτής του StartUp Day;

Συνέντευξη στην Ιωάννα Φωτιάδη, δημοσιογράφο της «Καθημερινής» έδωσε πρόσφατα ο Αποστόλης Αϊβαλής, σύμβουλος στρατηγικής και marketing και ιδρυτής του StartUp Day, ο οποίος πριν από περίπου τρεις μήνες αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Silicon Valey! Δείτε με τι ασχολείται ο Αποστόλης Αϊβαλής εκεί!

Ο Αποστόλης διοργάνωσε τον Δεκέμβριο του 2009 το StartUp Day στο πλαίσιο του Money Show που έγινε στο Hilton. Μέσω αυτής της εκδήλωσης αρκετοί νέοι επιχειρηματίες παρουσίασαν την επιχειρηματική τους ιδέα σε επενδυτές και εννέα επιχειρηματικές ομάδες επιλέχθηκαν από τους επενδυτές.

Η εκδήλωση φέτος δεν θα γίνει στην Αθήνα λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών, ωστόσο θα γίνει στη Silicon Valley την άνοιξη του 2011, όπου νέοι επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε 50 επενδυτές και εταιρίες επενδυτικών κεφαλαίων!

Παραθέτω κάποια αποσπάσματα από τα όσα είπε ο Αποστόλης Αϊβαλής στην Ιωάννα Φωτιάδη σχετικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα στη Silicon Valley, αλλά και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη startups στο εξωτερικό και τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Γιατί επέλεξε τις ΗΠΑ και την Silicon Valley;

«Στο Ντουμπάι δεν μου ταίριαξε ο καιρός, αλλά και το ισλαμικό στοιχείο που ακόμη λογοκρίνει τα πάντα. Η Μόσχα μου φάνηκε μια αφιλόξενη και κρύα πόλη, ενώ διαπίστωσα ότι ο επιχειρηματίας εκεί είναι δέσμιος της μαφίας. Στο Λουξεμβούργο το καλό φορολογικό καθεστώς δεν είναι τόσο ευνοϊκό όσο λέγεται και το κόστος έναρξης και διατήρησης επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλο. Η Silicon Valley συνδυάζει τον καιρό της Ελλάδας, την οργάνωση της Ελβετίας και το καινοτόμο περιβάλλον των ΗΠΑ. Οι τιμές είναι τρεις φορές πιο χαμηλά από τις ελληνικές για καθημερινή διαβίωση, ενώ η ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης είναι περίπατος στο πάρκο. Γίνεται σε 2 ώρες και online με μηδενική φορολογία».

Τι επενδύει και με τι ασχολείται στις ΗΠΑ;

«Δεν επενδύω χρήματα αλλά χρόνο, εμπειρία, επαφές και τεχνογνωσία. Επιλέγω τα πιο βιώσιμα σχέδια με κριτήριο την καινοτομία, τον διεθνή χαρακτήρα, αλλά και τη δυνατότητα των ίδιων των εμπλεκομένων να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις μιας μεγαλύτερης και απαιτητικότερης αγοράς. Οι περισσότερες προτάσεις, όμως, που φθάνουν στα χέρια μου είναι πρόχειρες και μη ρεαλιστικές. Πολλοί πιστεύουν ότι θα κατασκευάσουν ένα blog και έτσι απλώς θα βγάλουν χρήματα».

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και οι συνθήκες για επιχειρηματίες και εργαζόμενους

«Οταν κάποιος είναι ευπροσάρμοστος, καινοτόμος και εργατικός, πάει καλά. Οι συνθήκες εδώ είναι πρόσφορες όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και για τους απλούς εργαζόμενους. Και εδώ υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά άλλης μορφής: Κερδίζεις δηλαδή πάντα αρκετά χρήματα, απλώς όχι τόσο εύκολα όσο παλαιότερα, αλλά συνεχίζεις να ζεις αξιοπρεπώς και μπορείς πάντα να κάνεις τα όνειρά σου πράξη και να βγάλεις χρήματα, γιατί το περιβάλλον και οι άνθρωποι σε βοηθούν».

[via]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

13 Απαντήσεις

 1. Χμ… σε όσους ανώνυμα έγραψαν τα πικρόχολα σχόλιά τους, θα ήθελα να πω (εγώ και πολλοί άλλοι): people…just get a LIFE, a real one.
  Aποστόλη, συνέχισε με πείσμα 🙂

 2. I shall thank the first 2 comments for a good laugh. There are always some “smart” and “blessing” people amongst us. All the best Apostoli, keep on going, a lot of success with your hard work – and – ignore ignorants!

 3. Τον γνωρίζω ελάχιστα και σας δύσπιστος Θωμάς σκέφτηκα και εγώ αυτά που θα σκεφτόταν ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος που έχει φάει τα μούτρα του και ξέρει τις δυσκολίες που του προσφέρει απλόχερα τούτη δω η χώρα, η Ελλαδίτσα μας, πολυλογάς, ευκαιριολόγος που τάζει ουρανούς με τα άστρα…

  Δεν ξέρω αν πετύχει ο Αποστόλης ή όχι και αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος και η τύχη/μοίρα όπως θέλετε πείτε το αλλά του αναγνωρίζω δύο πράγματα που μας λείπουν την σήμερον ημέρα.

  Αισιοδοξία που μπορεί να σε παρασύρει σαν χείμαρρος και να δεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική και ίσως να κάνεις κάτι που πλέον είναι απαγορευμένο σε αυτή τη χώρα…να ονειρεύεσαι κάτι καλύτερο.

  Και @@δια, γιατί όσοι δεν το έχετε κάνει δεν ξέρετε τι σθένος χρειάζεται να μαζέψεις τα πραγματάκια σου και να πας σε μια άλλη χώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να αναζητήσεις την τύχη σου μόνος! Χωρίς δουλειά να σε περιμένει, χωρίς θεία από το Σικάγο, χωρίς την οικονομική γκαβατζα του μπαμπά χωρίς ένα ώμο να στηριχτείς χωρίς τίποτα.

  Απλά και μόνο μια συμπαθητική φάτσα, διαπεραστικό βλέμμα, ένα χαμόγελο και φυσικά πολύ μπλα μπλα (έξυπνο όμως μπλα μπλα κ όχι φανφάρες) και μια βαλίτσα γεμάτο ιδέες, ελπίδες, όνειρα!

  Δεν ξέρω αν πετύχεις στο εύχομαι δεν έχω εξάλλου λόγο, να εύχομαι, όπως μερικοί άλλοι, για το αντίθετο, αλλά ακόμα κ αν δεν πετύχεις να ξέρεις ότι έκανες κάτι που λίγοι κάνουν…προσπάθησες!

  Καλή τύχη!

 4. Να κι ένας Έλληνας που ξεπέρασε τα σύνορα κι έφτασε στην άλλη όχθη της γης για να κυνηγήσει τ’ όνειρό του!

  Όσοι δεν μπορούν να φθάσουν ψηλά, φθονούν. Ο φθόνος είναι χειρότερος από την ζήλια.

  Ξέρετε τι λέει μια παροιμία μας; “Όσα δεν φτάνει η αλεπού, πηδάει και τα πιάνει!”

  Συγχαρητήρια, Αποστόλη, με το βλέμμα στ’ αστέρια!

 5. Όλοι βράζουμε σε ένα καζάνι και μόλις πάει κάποιος να ξεφύγει, τον ξανατραβάμε κάτω για να βράσει μαζί μας, αντί να κοιτάμε να βρούμε ένα τρόπο να ξεφύγουμε κι εμείς. Μόνο στην Ελλάδα.

 6. Πόσοι από εσάς που απαντήσατε με ψευδώνυμο, είχατε τα @@ να πάτε στην άλλη άκρη του κόσμου χωρίς να γνωρίζετε άνθρωπο, να κυνηγήσετε αυτό που πιστεύετε ότι αξίζετε και δεν καθίσατε να τρώτε στην Ελλάδα μεροδούλι μεροφάι μένοντας να σας ταΐζει, να σας πλένει, να σας κοιμίζει η μανούλα κι ο μπαμπάκας μέχρι τα 35 σας ??

 7. πωπω κακίες…μάλλον σας πειράζει που ολοι ασχολούνται μαζί του και κανείς δεν ασχολείται με εσας…

  ο Αποστόλης θα πετύχει στην Αμερική γιατί του λείπει ένα “προσόν” που το έχετε σίγουρα εσείς: μικροπρέπεια.

  good day fellas!

 8. Τη μυτούλα μας ψηλά αυτό το παιδί, πρόκοψε εδώ και πήγε έξω… αλλά θα δει τι θα πει αλήθεια γιατί στις ΗΠΑ δεν αστιεύονται, εκεί μετράει η ουσία και όχι τα κουστούμια και το λαμέ μαλλί.

  Και τα λέω αυτά, όχι από προσωπικά αίτια αλλά από ουσία, ας μας πει ποιο project τα πήγε καλά από το Startup Day; Το neemo ή το palo που ήταν το όραμα των ειδήσεων του Αποστόλη ή το Rento; Οπότε ας μην κοροϊδευόμαστε παλικάρια…

  φιλιά!

 9. Αφού πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες εδώ, πάει να το κάνει και στην Αμερική.

  Αλλά, θα σπάσει τα μουτράκια του, και θα γυρίσει πίσω σαν βρεγμένη γάτα. Πρώτη φορά θα είναι;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.