XBLOG logo @2x

Υπογραφή αδειών χρήσης φάσματος κινητής τηλεφωνίας

Με την υπογραφή των συμβάσεων χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 και 1800 MHz από τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Δρα Λ. Κανέλλο και τους επικεφαλής των εταιριών COSMOTE, VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND, κ.κ. Μ. Τσαμάζ, Γλ. Περσιάνη και Ν. Ζαρκαλή, αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε σήμερα και επίσημα η διαγωνιστική διαδικασία αναδασμού (refarming) του φάσματος που σχεδίασε και υλοποίησε με επιτυχία η ΕΕΤΤ.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ,  Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος τόνισε ότι «Η διαδικασία αναδασμού του φάσματος στις ζώνες των 900 και 1800 MHz αποτελεί καθοριστική εξέλιξη για το μέλλον της κινητής ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι: «Η χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Η διαγωνιστική διαδικασία, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικής και διαφανούς αξιοποίησης ενός σπάνιου εθνικού πόρου που απέφερε άμεσα δημοσιονομικά οφέλη, ύψους 380,50 εκατ. ευρώ. Στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δόθηκε επενδυτικός ορίζοντας σε βάθος 15ετίας, καθώς και επαρκής ποσότητα φασματικών πόρων για να αναπτύξουν σύγχρονες υποδομές και πρωτοπόρες κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πράξη, το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης των πολιτών έως το τελευταίο χωριό και απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας στην Κοινωνία της Γνώσης και στην Ψηφιακή Οικονομία».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Μιχάλης Τσαμάζ επεσήμανε τα εξής: «Αν και ο νεότερος πάροχος στην αγορά, η COSMOTE έχει έως σήμερα επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Η κατοχύρωση επιπλέον δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στα 900 και 1800 MHz και η ανανέωση της άδειας για το φάσμα που ήδη διαθέταμε στα 900MHz ήταν για εμάς αναγκαία συνθήκη για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα του δικτύου μας, αλλά και να προχωρήσουμε τα σχέδιά μας για νέες υποδομές. Στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα, η επένδυσή μας για το φάσμα, που ξεπερνά τα 118 εκατ. ευρώ, αποδεικνύει ότι πιστεύουμε στην αγορά και το αύριο των τηλεπικοινωνιών, που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VODAFONE κ. Γλαύκος Περσιάνης δήλωσε ότι: «Η VODAFONE πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, ύψους 168,5 εκατ. ευρώ. Στηρίζουμε την οικονομία και αποδεικνύουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας να συμμετέχουμε στη διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας μας. Η ανανέωση και επέκταση του φάσματος στα 900 και 1800 MHz γίνεται με στόχο να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες αξιόπιστης και γρήγορης επικοινωνίας, μέσα από το ποιοτικό και εκτενές 3G δίκτυο μας, καθώς και, μελλοντικά, για την ανάπτυξη δικτύου 4ης γενιάς».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς κ. Νάσος Ζαρκαλής δήλωσε ότι: «Ο κλάδος μας, για άλλη μια φορά, συνεισφέρει με ίδια κεφάλαια στους δημόσιους πόρους μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Με την ανανέωση της άδειας επιβεβαιώνουμε ως WIND Ελλάς, αλλά και εκ μέρους των μετόχων μας, την εμπιστοσύνη μας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου μας. Για να πετύχουμε, ωστόσο, αυτήν την ανάπτυξη, είναι απαραίτητο να θεσπίσει σήμερα η πολιτεία ένα νέο, αποτελεσματικό αδειοδοτικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες, αίροντας τα χρόνια εμπόδια που αντιμετωπίζουμε για την εγκατάσταση των δικτύων μας. Η ανανέωση της άδειας δεν είναι η μόνη μεγάλη επένδυση που κάνει η WIND μέσα στην κρίση. Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος που υλοποιούμε για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών μας, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υψηλών ευρυζωνικών επιδόσεων, μοναδικό στην χώρα μας. Παρά τις δυσκολίες που προανέφερα, έχουμε ήδη καλύψει το 70% των σταθμών βάσης μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε νέα θεσμικά δεδομένα, ώστε να συνεχίσουμε ως εταιρία, αλλά και ως κλάδος να πραγματοποιούμε τις επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας εκχώρησης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 και 1800 MHz από την ΕΕΤΤ εντάσσεται σε μία εθνική ψηφιακή στρατηγική, που, συνδυάζοντας ενσύρματες και ασύρματες τεχνολογίες και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων στη διαδικτυακή οικονομία. Η ΕΕΤΤ εγγυάται τη ρυθμιστική σταθερότητα και τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή και την προσέλκυση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες επικοινωνίας.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.