XBLOG logo @2x

Η SpaceX έστειλε ένα αμάξι στο διάστημα – Δείτε το εντυπωσιακό “σόου”

Η Αμερικάνικη διαστημική εταιρία SpaceX του δισεκατομμυριούχου οραματιστή Elon Musk κατάφερε να εκτοξεύσει χθες το βράδυ τον πιο ισχυρό πύραυλο του πλανήτη: τον Falcon Heavy. Στη παρθενική του πτήση, ο πύραυλος έθεσε στη τροχιά της Γης ένα ομοίωμα του Tesla Roadster, του ταχύτερου αυτοκινήτου στον κόσμο, μαζί με μια κούκλα, τον οδηγό Starman.

Ο πύραυλος Falcon Heavy έχει ύψος 70 μέτρα και διαθέτει 27 προωθητήρες. Βασίζεται στους αξιόπιστους πυραύλους Falcon 9 της εταιρίας και μπορεί να μεταφέρει φορτίο με βάρος έως 64 τόνους, δηλαδή όσο ζυγίζει ένα μεγάλο αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες ή όσο ζυγίζουν περίπου πέντε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία!

Η SpaceX θα χρεώνει 90 εκατομμύρια δολάρια ανά εκτόξευση, όμως μην σας μπερδεύει αυτό το ποσό, επειδή είναι το 1/4 της τιμής που κόστιζαν μέχρι σήμερα οι εκτοξεύσεις. Ο επόμενος πιο ισχυρός πύραυλος των Αμερικάνων είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance (συνεταιρισμού της Lockheed Martin και της Boeing) και για να χρησιμοποιηθεί η εταιρία χρεώνει 350 εκατ. δολάρια (μάλιστα σηκώνει το μισό βάρος).

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε στο ιστορικό Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα απ’ όπου ξεκίναγαν και οι πύραυλοι του προγράμματος Apollo. Ο Elon Musk βρισκόταν εκεί και ύστερα αποκάλυψε ότι έτρεμε από τον φόβο του επειδή ήταν 50-50 οι πιθανότητες επιτυχής εκτόξευσης. Στη συνέντευξή του δήλωσε:

«Ένιωσα μια μεγάλη ανακούφιση. Είχα στο μυαλό μου την εικόνα μιας γιγάντιας έκρηξης στην εξέδρα, μιας ρόδας να πέφτει από ψηλά και να κυλάει μόνη της στο δρόμο. Αλλά ευτυχώς τίποτε από αυτά δεν συνέβη.»

Η SpaceX κατάφερε να ρίξει τις τιμές για τις εκτοξεύσεις επειδή καταφέρνει να σώσει τους πυραύλους και ύστερα τους επαναχρησιμοποιεί. Το ίδιο έγινε και στην ιστορική πτήση του Falcon Heavy. Οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, οι δύο ακριανοί πύραυλοι επέστρεψαν στην αποβάθρα όπως είχε προγραμματιστεί. Ο τρίτος πύραυλος, με ονομασία «κεντρικός πυρήνας», είχε προγραμματιστεί να προσγειωθεί σε μια τηλεκατευθυνόμενη αποβάθρα στη θάλασσα αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε (έχασε το στόχο και συνετρίβη στη θάλασσα του Ατλαντικού με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα).

SpaceX Falcon Heavy Falcon 9 land
Όχι, δεν είναι ψεύτικη εικόνα [GIF].

Οι δύο πύραυλοι Falcon 9 προσγειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα ο ένας κοντά στον άλλον, και όπως το χαρακτηρίζει ο Musk, «ήταν επικό.»

«Ήταν επικό. Είναι πιθανώς το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχω ποτέ δει.»

Το Tesla Roadster ουσιαστικά στάλθηκε για επίδειξη. Όταν το έβγαλε ο πύραυλος έξω από τη Γη, η εταιρία έβαλε να παίξει τη μεγάλη επιτυχία του David Bowie “Space Oddity” από τα μεγάφωνα του αυτοκινήτου, και μαζί με το τραγούδι ακουγόντουσαν τα χειροκροτήματα των ανθρώπων που είχαν επισκεφθεί το Διαστημικό Κέντρο.

Αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla Roadster γύρω από τον Ήλιο και έπειτα αυτό θα ταξιδέψει στον γαλαξία μας. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να φτάσει τον Άρη, όμως έγινε ένας λάθος υπολογισμός και τελικά το αμάξι θα φτάσει τη ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Ο Elon είπε ότι «μπορεί κάποτε στο μέλλον να το ανακαλύψει κάποια φυλή εξωγήινων και να αναρωτιέται για ποιον λόγο κάναμε κάτι τέτοιο.»

Η εκτόξευση ήταν πραγματικό σόου και μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο (ξεκινάει στο λεπτό 29:44).


Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.