XBLOG logo @2x

Nokia N900 hands on

Την επόμενη φάση στην εξέλιξη του λογισμικού Maemo σηματοδότησε η Nokia με το νέο Nokia N900. Παίρνοντας πολλά στοιχεία από τον κόσμο των desktop υπολογιστών, η νέα έκδοση του (βασισμένου στο Linux) open source λογισμικού Maemo, προσφέρει την εμπειρία ενός PC μέσα από τη συσκευή ενός κινητού τηλεφώνου. Tο Nokia N900 αποτελεί εξέλιξη της προηγούμενης γενιάς των internet tablets της Nokia και διευρύνει τις επιλογές που έχουν οι ένθερμοι οπαδοί της τεχνολογίας, οι οποίοι εκτιμούν τη δυνατότητα ενός κινητού που τους επιτρέπει να σερφάρουν στο internet και να τρέχουν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα όπως θα έκαναν και από τον desktop υπολογιστή τους.

Αξιοποιώντας τη νέα έκδοση 5 του λειτουργικού Maemo, το Nokia N900 δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν την ίδια στιγμή ανοικτά δεκάδες παράθυρα και να τρέχουν τις αντίστοιχες εφαρμογές, ενώ ταυτόχρονα να είναι σε θέση να αξιοποιούν όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η κινητή τηλεφωνία, την οθόνη επαφής και το πλήρες πληκτρολόγιο τύπου QWERTY.

Το Maemo, που είναι σχεδιασμένο για να εξασφαλίζει επιδόσεις κανονικού υπολογιστή σε compact διαστάσεις, προστίθεται στη γκάμα λειτουργικών συστημάτων των κινητών της Nokia, όπως η πλατφόρμα Symbian, τα οποία ενδυναμώνουν τα Nokia Smartphones.

Περισσότερο multitasking με το Maemo

Το Nokia N900 περιλαμβάνει επεξεργαστή ARM Cortex-A8, μνήμη για εφαρμογές έως 1 GB, καθώς και τεχνολογία OpenGL ES 2.0 για την επιτάχυνση γραφικών. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών εξασφαλίζει την ταυτόχρονη υποστήριξη πολλαπλών εφαρμογών (multitasking), όπως συμβαίνει και σε ένα PC. Η μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη γίνεται πολύ απλά, δεδομένου ότι το σύνολο του περιεχομένου των ανοικτών εφαρμογών είναι συνεχώς διαθέσιμο μέσα από το dashboard. Επίσης, η πανοραμική αρχική οθόνη του Ν900 μπορεί να προσαρμοστεί στα προσωπικά γούστα του χρήστη, ώστε να φιλοξενεί τις συντομεύσεις, τα widgets και τις εφαρμογές που θέλει.

Για να κάνει την πλοήγηση στο internet πιο ευχάριστη, το Nokia N900 είναι εξοπλισμένο με υψηλής ανάλυσης WVGA οθόνη αφής και ταχύτατη συνδεσιμότητα μέσω δικτύων 10/2 HSPA και WLAN. Χάρη στον browser με τεχνολογία Mozilla, οι ιστοσελίδες εμφανίζονται όπως και στην οθόνη ενός υπολογιστή. Επίσης, η πλήρης υποστήριξη της τεχνολογίας Adobe Flash 9.4 βοηθά τα online videos και τις interactive εφαρμογές να εμφανίζονται ζωντανές και ρεαλιστικές. Τα updates του λογισμικού Maemo κατεβαίνουν στη συσκευή αυτόματα, μέσω internet.

Εξαιτίας του πλήρους slide – out QWERTY πληκτρολογίου, το Nokia N900 εξασφαλίζει γρήγορο και άνετο messaging, ενώ οι αρχικές ρυθμίσεις για το email γίνεται με ελάχιστα αγγίγματα στην οθόνη, με την υπηρεσία Nokia Messaging υποστηρίζει μέχρι 10 email accounts. Τα γραπτά μηνύματα και τα μηνύματα IM που ανταλλάσσει ο χρήστης με φίλους περιέχονται σε μία οθόνη, ενώ όλες οι συνομιλίες οργανώνονται ως ξεχωριστά παράθυρα.

Nokia N900

Tο Nokia N900 διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 32 GB, ο οποίος με μία microSD κάρτα μπορεί να επεκταθεί μέχρι και 48 GB. Όσον αφορά στις φωτογραφικές ικανότητες, το λειτουργικό Maemo και το Ν900 συνοδεύονται από ένα νέο tag cloud user interface το οποίο θα βοηθήσει τους χρήστες να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που τους προσφέρει η κάμερα των 5 megapixels και τα οπτικά Carl Zeiss.

Η διάθεση του N900 θα αρχίσει σε επιλγεμένες αγορές από τον Οκτώβριο του 2009, με εκτιμώμενη τιμή λιανικής τα 500 ευρώ, προ φόρων.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.