XBLOG logo @2x

Windows 10 S: Η Microsoft ανακοίνωσε το ΛΣ που θα ανταγωνιστεί τα Chromebook

Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου #MicorsoftEDU στη Νέα Υόρκη, μια νέα έκδοση των Windows που ονομάζει Windows 10 S. Τα “10 S” είναι ουσιαστικά τα Windows 10 Cloud που ακούγαμε για τόσο καιρό και έχουν σχεδιαστεί για να χτυπήσουν το Chrome OS της Google.

Τα Windows 10 S προορίζονται για σχολεία. Πρακτικά, αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι μια ελαφριά έκδοση των Windows 10 που μπορεί να τρέξει εφαρμογές οι οποίες βρίσκονται μόνο στο κατάστημα Windows Store της Microsoft. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν Win32 προγράμματα και apps για τα Windows 10 από το Windows Store, αλλά είναι αδύνατο να κατεβάσουν και να τρέξουν προγράμματα από τρίτες πηγές (δηλ. από το Διαδίκτυο). Η εταιρία αναφέρει τα 10 S μπορούν να τρέξουν όλα τα Win32 προγράμματα, αρκεί να μπουν στο Windows Store.

Ο Terry Myerson της Microsoft σχολίασε στην εκδήλωση ότι τα Windows 10 S ανοίγουν πιο γρήγορα απ΄ ότι οι συσκευές με Windows 10 Pro. Σύμφωνα με τη Microsoft, το άνοιγμα του υπολογιστή παίρνει λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα στα “10 S” αν ο χρήστης είχε ήδη συνδεθεί από πριν. Επιπλέον έχει απλοποιηθεί η διαδικασία σύνδεσης ενός μαθητή.


Τα Windows 10 S θα έρθουν και με μία λειτουργία που επιτρέπει την γρήγορη ρύθμιση πολλών υπολογιστών σε ένα σχολείο. Για παράδειγμα, αν ένα σχολείο προμηθεύτηκε με νέα laptops που τρέχουν τη συγκεκριμένη έκδοση των Windows, ο τεχνικός θα μπορεί να αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις και τα προγράμματα των υπολογιστών σε ένα φλασάκι και να τα περνάει αυτόματα στα νέα laptops συνδέοντας απλά το φλασάκι.

Microsoft Windows 10 S Set up School PCs
Παράδειγμα

Παρόλα αυτά, η Microsoft επιτρέπει στους χρήστες των Windows 10 S να αναβαθμιστούν σε μια κανονική έκδοση των Windows 10, όπως τα Windows 10 Home, όποτε το επιθυμούν, αρκεί φυσικά να πληρώσουν για την άδεια.

Σε ότι αφορά το γραφικό περιβάλλον ή τις υπόλοιπες λειτουργίες, δεν υπάρχει κάποια διαφορά σε σχέση με τα Windows 10. Το λειτουργικό είναι ολόιδιο με τα 10, μόνο που έχει τις ρυθμίσεις για τα σχολεία και δεν μπορεί να τρέξει προγράμματα που δεν φιλοξενούνται στο Windows Store.

Οι συσκευές με Windows 10 S θα κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι και θα έχουν αρχική τιμή πώλησης $189. Με την αγορά τους, η Microsoft θα προσφέρει δωρεάν συνδρομή στα Minecraft: Education Edition και Office 365 for Education με το Microsoft Teams, και επίσης δωρεάν θα είναι τα 10 S για όσα σχολεία έχουν PC με τις Pro εκδόσεις των Windows.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.