XBLOG logo @2x

Η Huawei ανακοίνωσε το chipset Kirin 970 με… τεχνητή νοημοσύνη

Η Huawei ανακοίνωσε τη νέα ναυαρχίδα της στα chipsets φορητών συσκευών, το Kirin 970. Το νέο chip των Κινέζων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη τεχνητή νοημοσύνη και για αυτό διαθέτει τη δική της μονάδα νευρικής επεξεργασίας (neural processing unit ή NPU).

Το Kirin 970 ενσωματώνει οκταπύρηνο επεξεργαστή με τέσσερις πυρήνες Cortex-A73 χρονισμένους στα 2.4GHz και άλλους τέσσερις Cortex-A53 στα 1.8GHz, καθώς και μία μονάδα γραφικών Mali-G72MP12 με δώδεκα πυρήνες επεξεργασίας. Κατασκευασμένο με μία διαδικασία 10nm, το SoC περιλαμβάνει 5.5 δισεκατομμύρια τρανζίστορ και θα βρίσκεται στις επόμενες ναυαρχίδες της Huawei.

Σύμφωνα με τη Huawei, η νέα ετερογενής αρχιτεκτονική υπολογισμού προσφέρει έως 25x μεγαλύτερες επιδόσεις και 50x μεγαλύτερη αποδοτικότητα από ένα κλασικό τετραπύρηνο Cortex-A73 επεξεργαστή. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στις διεργασίες για τη τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη, η Huawei δήλωσε ότι θα προσφέρει τα εργαλεία στους προγραμματιστές για να “δαμάσουν” τις ικανότητες του Kirin 970 που αφορούν το AI.

Στα πιο “βαρετά” κομμάτια του chipset, έχουμε νέο διπλό επεξεργαστή σήματος εικόνας (ISP) που υπόσχεται μεγαλύτερη μείωση του θορύβου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και γενικότερη βελτίωση των φωτογραφιών χάρη σε νέους αλγορίθμους για την αναγνώριση του τοπίου ή του αντικείμενου. Επιπλέον, έχει το νέο σύστημα αυτόματης εστίασης “4-Hybrid” που χρησιμοποιεί ανίχνευση φάσης και αντίθεσης.

Τέλος, το chipset διαθέτει υποστήριξη για 4.5G Cat.18 LTE το οποίο μεταφράζεται σε ταχύτητες λήψης δεδομένων έως 1.2Gbps (τα Snapdragon 835 και Exynos 8895 υποστηρίζουν “μόνο” Gigabit LTE).


Το Kirin 970 θα κάνει ντεμπούτο με το Huawei Mate 10 που θα ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου (επιβεβαιώθηκε).

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.