XBLOG logo @2x

Το Play Store μπορεί πλέον να αποκρύψει εφαρμογές σε όσους έχουν κάνει root

Η Google πρόσθεσε μια νέα επιλογή στο Play Store που ουσιαστικά αποτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών σε όσους έχουν κάνει root στην Android συσκευή τους.

Η επιλογή προστέθηκε στο Google Play developer console, το mini-site όπου οι προγραμματιστές μπορούν να δημοσιεύουν εφαρμογές, και συγκεκριμένα στην ενότητα “κατάλογος συσκευών.” Ονομάζεται “εξαίρεση SafetyNet” και αποτρέπει την εγκατάσταση της εφαρμογές σε “συσκευές που αποτυγχάνουν στις δοκιμές ακεραιότητας ή δεν έχουν πιστοποιηθεί από τη Google.” Μέσα σε αυτές τις συσκευές που αποτυγχάνουν στις δοκιμές ακεραιότητας περιλαμβάνονται και οι συσκευές με root δικαιώματα.


Διαβάστε επίσης: Το Android γίνεται ασφαλέστερο, ταχύτερο και αποκτά καλύτερες εφαρμογές


Η πρώτη -γνωστή- εφαρμογή που χρησιμοποίησε την “εξαίρεση SafetyNet” είναι το Netflix. Αρχικά νομίζαμε ότι το Netflix σταμάτησε να εμφανίζεται στο Play Store σε όσους έχουν κάνει root επειδή πρόσφατα υιοθέτησε το λογισμικό Widevine της Google για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο ότι χρησιμοποιήθηκε η νέα επιλογή της Google.

Με αυτή την επιλογή, η Google θέλει να προστατέψει το περιεχόμενο με πνευματικά δικαιώματα που εμφανίζεται στις εφαρμογές, όμως απογοητεύει τους χρήστες που θέλουν απλά να κάνουν root για να αλλάξουν ROM, να αφαιρέσουν το bloatware ή να τροποποιήσουν κάποια στοιχεία του Android. Πάντως όσοι εγκαταστήσουν χειροκίνητα το APK μιας εφαρμογής μπορούν να τρέξουν κανονικά το “απαγορευμένο” app όμως δεν ξέρουμε για πόσο θα μείνει αυτό το “παραθυράκι” ανοιχτό.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.