Έχετε Android; Το Facebook παρακολουθεί τις κλήσεις και τα SMS σας

Νέος πονοκέφαλος για τη Facebook. Πάνω που νόμιζαν ότι τέλειωσαν με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica διαφημίζοντας την απολογία του Zuckerberg, ο κόσμος μόλις έμαθε ότι το Facebook έχει αναλυτικό αρχείο με όλες τις κλήσεις και τα SMS μηνύματα που έχει ανταλλάξει!

Οι χρήστες διαπίστωσαν ότι το Facebook καταγράφει τις κλήσεις και τα SMS όταν άρχισαν να κατεβάζουν ένα αντίγραφο των δεδομένων τους για να διαγράψουν τον λογαριασμό τους μετά το άκουσμα για το περιστατικό της Cambridge Analytica. Ο Mat Johnson, ένας χρήστης του Twitter, χαρακτηριστικά δηλώνει:

«Ω ουάου, το Zip αρχείο του διαγραμμένου Facebook μου περιλαμβάνει πληροφορίες για κάθε τηλεφωνική κλήση και μήνυμα που έχω στείλει για σχεδόν ένα χρόνο.»

Τι συμβαίνει; Ένοχος δεν είναι άλλο από το Messenger app στο Android το οποίο μόλις ο χρήστης το εγκαταστήσει, του ζητάει άδεια για να έχει πρόσβαση στις επαφές του. Η Facebook δικαιολογεί αυτή τη κίνηση λέγοντας ότι θέλει να προσφέρει πιο αναλυτικές προτάσεις φίλων για μια καλύτερη εμπειρία, αλλά δεν αναφέρει ότι καταγράφει κάθε κλήση που κάνει (αν απάντησαν στη κλήση, πότε έγινε, ποιος κάλεσε και πόση ώρα μίλησαν) και κάθε SMS.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Ars Technica ότι αυτή είναι μια τυπική συμπεριφορά. Όπως εξηγεί, οι περισσότερες εφαρμογές επικοινωνίας και κοινωνικών δικτύων ξεκινούν ζητώντας άδεια να ανεβάσουν τις επαφές σας στους servers τους έτσι ώστε να μπορούν να προτείνουν φίλους και να δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ τους. Δυστυχώς ο εκπρόσωπος δεν αναφέρει γιατί η Facebook δεν συλλέγει μόνο τις επαφές, αλλά συνεχίζει να ανεβάζει το αρχείο των κλήσεων και τα μηνύματά σας (ευτυχώς χωρίς το περιεχόμενο).

Το πρόβλημα αυτό υπάρχει μόνο στο Android, και ενώ η Google στις νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού έχει προσπαθήσει να το λύσει εφαρμόζοντας πιο αυστηρές άδειες στις εφαρμογές, οι προγραμματιστές έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν την άδεια για να συνεχίσουν να κλέβουν αυτά τα δεδομένα. Οι χρήστες του iPhone δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα, αφού η Apple δεν επιτρέπει αυτές τις τακτικές και οι προγραμματιστές απλά δεν μπορούν να κλέψουν τα δεδομένα.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε; Για να σταματήσετε να προσφέρετε στη Facebook τα προσωπικά σας δεδομένα θα πρέπει απλά να ανοίξετε το Messenger, να πάτε στις ρυθμίσεις και να απενεργοποιήσετε το ανέβασμα των επαφών σας. Έπειτα θα πρέπει να ανοίξετε αυτή τη σελίδα και να πατήσετε διαγραφή στις επαφές που έχει ανεβάσει.

Προσωπική σημείωση
Εγώ προσωπικά γνώριζα ότι η Facebook ανέβαζε τις επαφές και το είχα απενεργοποιήσει εδώ και καιρό. Γράφοντας αυτό το άρθρο άνοιξα το παραπάνω link για να βεβαιωθώ ότι δεν έχουν ανέβει οι επαφές και προς έκπληξή μου είδα ότι έχει ανεβάσει δύο! Στο screenshot είναι ξεκάθαρο ότι γράφει “Syncing is disabled” οπότε για κάποιο λόγο το θεώρησε σωστό να ανεβάσει τα τηλέφωνα για δύο επαφές που δεν έχω καλέσει ποτέ.

Facebook Uploaded Contacts screenshot