XBLOG logo @2x

#DeleteFacebook: Ο κόσμος εξαγριώθηκε και το Facebook βρίσκεται σε κρίση

Η Facebook βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των ειδήσεων, και όχι για καλό λόγο. Η εταιρία πριν από λίγες μέρες διέκοψε τη συνεργασία της με τη Strategic Communication Laboratories (SCL) και τη Cambridge Analytica (CA) επειδή οι δύο εταιρίες παραβίασαν τους όρους του κοινωνικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, η Cambridge Analytica το 2015 πλήρωσε 320,000 ψηφοφόρους με $2-5 για να συμπληρώσουν ένα quiz σχετικά με τη πολιτική (στις ΗΠΑ), αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή που συνδεόταν με το προφίλ τους στο Facebook. Μόλις ο ψηφοφόρος έκανε τη σύνδεση, η εφαρμογή που είχαν αναπτύξει έπαιρνε όλα τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, αλλά και των φίλων του, δημιουργώντας ένα αναλυτικό προφίλ με τις πολιτικές τους απόψεις. Η CA μπόρεσε να λάβει πληροφορίες όπως το ονοματεπώνυμο, το φύλο, τη δουλειά, τις πολιτικές απόψεις και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες που προφανώς κανένας δεν θα ήθελε να μοιραστεί με αγνώστους.

Με αυτή τη τακτική η CA κατάφερε να κλέψει τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς να τους ενημερώσει! Έπειτα η Cambridge Analytica, η οποία τον Ιούνιο του 2016 ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump, δημιούργησε μια βάση δεδομένων με όλους αυτούς τους χρήστες και από τα δεδομένα που έλαβε και άρχισε να “σερβίρει” εξαιρετικά στοχευμένες διαφημίσεις υπέρ του Trump.

Facebook Cambridge Analytica scandal explained

Λέγεται ότι η Facebook γνώριζε για δύο χρόνια αυτή την υπόθεση αλλά δεν μίλαγε. Αυτό άλλαξε σήμερα επειδή βγήκαν οι σχετικές αναφορές από τη New York Times και τη The Observer. Φυσικά μόλις διαδόθηκε η είδηση ο κόσμος εξαγριώθηκε, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, και δημιούργησε το “κίνημα” #DeleteFacebook στο Twitter εκφράζοντας τα παράπονα και τις απόψεις του για το κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Cambridge Analytica ισχυρίζεται ότι έχει διαγράψει όλες οι πληροφορίες, αλλά η New York Times αναφέρει ότι αυτή η δήλωση είναι ψευδής. Πάντως η CA βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για τον ρόλο της στις προεδρικές εκλογές, αλλά και για αυτόν που διαδραμάτισε στο Brexit, δηλαδή για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015.

Αυτή τη στιγμή η Facebook βρίσκεται σε κρίση και λέγεται ότι θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνάντηση με όλους τους υπάλληλους για να βγάλουν άκρη. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 5% μέσα σε λίγες ώρες (μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά €25 δισ.) και ο επικεφαλής ασφαλείας, Alex Stamos, αποχώρησε από την Αμερικάνικη εταιρία.

Αν μετά απ’ όλα αυτά θέλετε και εσείς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσετε αντίγραφο των αρχείων σας μέσω των ρυθμίσεων του Facebook και ακολουθήστε το ακόλουθο link: https://www.facebook.com/help/delete_account

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.