XBLOG logo @2x

Τι απάντησε ο Mark Zuckerberg για το σκάνδαλο του Facebook με τη Cambridge Analytica;

Το Facebook βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι η Cambridge Analytica έλαβε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που της ήταν διαθέσιμα, χωρίς να ενημερώσει τους χρήστες. Μέσα σε λίγες μέρες η μετοχή της Facebook υποχώρησε 5% (μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά €25 δισ.), οι μέτοχοι κατέθεσαν μηνύσεις και τουλάχιστον μερικές χιλιάδες χρήστες του κοινωνικού δικτύου διέγραψαν τον λογαριασμό τους.

Ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Facebook, άργησε να δώσει μια επίσημη απάντηση καθώς πραγματοποίησε πρώτα μια επείγουσα συνάντηση με όλους τους υπάλληλους, αλλά τελικά την έδωσε:

«Έχουμε μια ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας, και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε τότε δεν αξίζει να σας εξυπηρετήσουμε. Δούλευα για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και πως θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξαναγίνει αυτό. Τα καλά νέα είναι ότι οι σημαντικότερες ενέργειες για να μην συμβεί ξανά αυτό σήμερα έχουν ήδη ληφθεί πριν από χρόνια. Αλλά κάνουμε επίσης λάθη, υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε, και πρέπει να τα κάνουμε.»

Ο Zuckerberg στη συνέχεια δήλωσε ότι θα κάνουν τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Πρώτα θα ερευνήσουν ποιες εφαρμογές είχαν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων έως το 2014 και θα εξετάσουν αναλυτικότερα τις ύποπτες εφαρμογές που μπορεί να έχουν κλέψει δεδομένα χρηστών. Αν βρουν κάποιον ύποπτο προγραμματιστή θα του απαγορεύσουν τη πρόσβαση στη πλατφόρμα και θα ενημερώσουν τους χρήστες που μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Σημείωση: από το 2014 και μετά έχουν μειώσει τον αριθμό δεδομένων που μπορούν να λάβουν οι προγραμματιστές από μια εφαρμογή.
  • Έπειτα θα μειώσουν τη πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα των χρηστών. Για παράδειγμα, άμα δεν έχετε χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή μέσα σε 3 μήνες, θα σας εμφανίζεται μια σχετική ειδοποίηση. Επίσης, θα μειωθούν τα δεδομένα που λαμβάνουν οι εφαρμογές (πλέον μόνο το όνομα, τη φωτογραφία, και την διεύθυνση email σας). Τέλος, οι προγραμματιστές θα πρέπει να υπογράφουν συμβόλαιο με την εταιρία αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στις δημοσιεύσεις και άλλα προσωπικά δεδομένα χρηστών.
  • Από τον επόμενο μήνα θα εμφανίζεται στην αρχική σελίδα ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στους χρήστες να ανακαλούν με ευκολία τα δικαιώματα που έχουν δώσει στις εφαρμογές. Αυτό το εργαλείο υπάρχει ήδη στις ρυθμίσεις αλλά θα το βάλουν και στη Ροή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απολογία του Zuckerberg είναι περίπου 1,000 λέξεις, αλλά δεν περιέχει τη λέξη “συγνώμη.” Επίσης δεν απάντησε στη κατηγορία ότι η ομάδα του δούλευε με τη Cambridge Analytica πριν τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επομένως θα γνώριζε εξαρχής για τη παραβίαση των δεδομένων.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.