XBLOG logo @2x

Η Apple κυκλοφόρησε το macOS High Sierra. «Ο Mac σου, στα high του.»

Μετά την αναβάθμιση των iPhone, iPad και iPod touch στο iOS 11, των Apple Watch στο watchOS 4 και του Apple TV στο tvOS 11, ήρθε και η σειρά των Mac να αναβαθμιστούν στη τελευταία έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος — το macOS High Sierra. Το High Sierra είναι η 14η έκδοση του macOS για τους Macintosh υπολογιστές και διαδέχεται το macOS Sierra.

macOS High Sierra

Το macOS High Sierra για τους χρήστες είναι μια πολύ μικρή αναβάθμιση, στη πραγματικότητα όμως είναι μια εξαιρετικά σημαντική έκδοση για τα Mac καθώς θέτει «τα θεμέλια για μελλοντικές καινοτομίες». Η σημαντικότερη από αυτές είναι το νέο Σύστημα Αρχείων Apple (Apple File System, APFS), μια προηγμένη αρχιτεκτονική για την αποθήκευση των αρχείων σας που αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα της ασφάλειας και της ταχύτητας. Είναι σχεδιασμένο για τους δίσκους flash* και δίνει βάση στη κρυπτογράφηση των δεδομένων.

macOS High Sierra HEVC

Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό που διαθέτει το macOS High Sierra είναι το πρότυπο HEVC (High Efficiency Video Coding, γνωστό επίσης και ως H.265). Αυτό συμπιέζει τα βίντεο έως και 40% περισσότερο απ’ ό,τι το H.264, το σημερινό πρότυπο για τη συμπίεση βίντεο, ενώ διατηρεί την ίδια υψηλή ποιότητα με τα H.264. Αυτό σημαίνει ότι τα βίντεο σας** θα παραμείνουν τα ίδια αλλά θα πιάνουν λιγότερο στον δίσκο.

macOS High Sierra Metal 2

Η τρίτη αναβάθμιση στο νέο macOS αφορά τη Metal. Με τη νέα έκδοση η Apple εισάγει το Metal 2 που δεν ανεβάζει απλώς την οπτική εμπειρία στο επόμενο επίπεδο, αλλά επίσης προσφέρει δυνατότητες, όπως η μηχανική εκμάθηση, η εικονική πραγματικότητα και η υποστήριξη εξωτερικής μονάδας GPU, για δημιουργικές εφαρμογές ψυχαγωγικής και επαγγελματικής χρήσης. Για τους απλούς χρήστες αυτό μεταφράζεται σε καλύτερα γραφικά στις -συμβατές- εφαρμογές ή τα παιχνίδια σας.

Τέλος, η τέταρτη σημαντική προσθήκη στο macOS High Sierra είναι η υποστήριξη της εικονικής πραγματικότητας. Το High Sierra δίνει για πρώτη φορά στους προγραμματιστές την ευκαιρία να δημιουργούν αλληλεπιδραστικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας στον Mac, χρησιμοποιώντας τον νέο iMac με οθόνη Retina 5K, τον νέο iMac Pro που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του 2017 ή οποιονδήποτε Mac συνδεθεί με εξωτερική μονάδα GPU. Σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη υποστήριξη για SteamVR της Valve, το σετ ακουστικών HTC Vive VR και εφαρμογές δημιουργίας περιεχομένου, όπως οι Final Cut Pro X, Epic Unreal 4 Editor και Unity Editor, οι προγραμματιστές θα έχουν ό,τι ακριβώς χρειάζονται για να δημιουργήσουν νέες καθηλωτικές εμπειρίες.

macOS High Sierra Photos

Αν όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρουν, τότε αξίζει να αναφέρουμε ότι βελτιώθηκε η εφαρμογή Mail για να βρίσκετε τα εισερχόμενα του Mail σας ακόμα πιο γρήγορα. Η εφαρμογή Φωτογραφίες αναβαθμίστηκε σημαντικά και απέκτησε νέο μενού οργάνωσης, νέα εργαλεία επεξεργασίας των φωτογραφιών, μια διευρυμένη πλευρική γραμμή, βελτιώθηκε το μενού Αναμνήσεις και οι Live Photos είναι πλέον επεξεργάσιμες. Στο Safari μπήκε η δυνατότητα να αποκλείετε τις διαφημίσεις που σας ακολουθούν στο Διαδίκτυο και τα βίντεο που παίζουν αυτόματα.


Διαβάστε επίσης: Τα iPhone X και iPhone 8 είναι με διαφορά τα πιο ισχυρά smartphones του κόσμου


Τέλος, προστέθηκε η δυνατότητα να μοιράζεστε ένα αρχείο στο iCloud, να βάζετε πίνακες στις σημειώσεις, να μοιράζεστε τα προγράμματα αποθήκευσης του iCloud με την οικογένειά σας και να αποθηκεύετε ένα στιγμιότυπο από μια κλήση στο FaceTime***.

Το macOS High Sierra είναι συμβατό με τα ακόλουθα Mac:

  • iMac: late 2009 ή νεότερο
  • MacBook/MacBook (Retina): late 2009 ή νεότερο
  • MacBook Pro: mid-2010 ή νεότερο
  • MacBook Air: late 2010 ή νεότερο
  • Mac Mini: mid-2010 ή νεότερο
  • Mac Pro: mid-2010 ή νεότερο
  • iMac Pro: 2017

Η επιτάχυνση υλικού HEVC απαιτεί Mac με έκτης-γενιάς Intel επεξεργαστή:

  • iMac: late 2015 27″ ή νεότερο, 2017 21.5″ ή νεότερο
  • MacBook: early 2016 ή νεότερο
  • MacBook Pro: late 2016 ή νεότερο

Όσοι έχετε κάποιο από τα παραπάνω Mac μπορείτε να ανοίξετε το App Store του και να κατεβάσετε το High Sierra. Το μέγεθος του είναι ~5GB. Προτού προβείτε στην αναβάθμιση φροντίστε να έχετε κρατήσει ένα εφεδρικό αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας ή ιδανικά να έχετε κάνει back-up του υπολογιστή σας με το Time Machine app της Apple.

*Δεν υποστηρίζονται τα Mac με σκληρό δίσκο ή Fusion Drive. Αν ενεργοποιήσατε το Σύστημα Αρχείων Apple στη δοκιμαστική έκδοση του High Sierra θα πρέπει να κάνετε format.
**Όσοι έχετε iPhone, iPad ή iPod touch με iOS 11 θα μπορείτε να τραβήξετε βίντεο HEVC και να το δείτε στο Mac.
***Ο συνομιλητής σας θα ειδοποιείται όταν αποθηκεύετε ένα στιγμιότυπο.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.