XBLOG logo @2x

Αυτό είναι το iPhone X. «Το μέλλον των smartphones.»

Εφοδιασμένο με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, όπως Super Retina Display, TrueDepth Σύστημα Κάμερας, Face ID και A11 Bionic Chip με Neural Engine, το iPhone X είναι επιτέλους εδώ.

Το iPhone X (προφέρεται «iPhone 10») ανακοινώθηκε σε μια εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με την Apple αποτελεί το μέλλον των smartphones.

Apple iPhone X homescreen

Το iPhone X έχει γυαλί στο μπροστινό και το πίσω μέρος, «το πιο ισχυρό σε smartphone,» και στα πλάγια υπάρχει ανοξείδωτος χάλυβας. Είναι αδιάβροχο και βγαίνει σε δύο κλασικά χρώματα, διαστημικό γκρι και λευκό. Στο μπροστινό μέρος βρίσκουμε μια πανέμορφη 5.8-ιντσών οθόνη από-άκρη-σε-άκρη του κινητού. Η οθόνη ονομάζεται Super Retina, έχει ανάλυση 2436 x 1125 pixels (με υψηλή πυκνότητα pixel 458 ppi), και για πρώτη φορά σε iPhone είναι τύπου OLED. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερα χρώματα και τέλειο μαύρο. Τέλος, το iPhone X έρχεται με τη τεχνολογία οθόνης True Tone που αναγνωρίζει τον φωτισμό του δωματίου και προσαρμόζει αναλόγως τη θερμότητα των χρωμάτων της οθόνης για να είναι πιο φυσικά και άνετα στο μάτι.

Για πρώτη φορά σε iPhone δεν υπάρχει κεντρικό κουμπί εξαιτίας της “bezel-less” οθόνης. Για αυτό το λόγο οι κυριότερες λειτουργίες του iPhone αντικαταστάθηκαν με χειρονομίες: πλέον για να ξεκλειδώσετε την οθόνη κλειδώματος πρέπει να τη σύρετε προς τα πάνω, για να κλείσετε μια εφαρμογή πρέπει επίσης να σύρετε προς τα πάνω μια μπάρα που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, και η Siri τώρα ενεργοποιείται πατώντας παρατεταμένα το κουμπί ενέργειας στα πλάγια του κινητού.

Apple iPhone X splash

Επειδή δεν υπάρχει κεντρικό κουμπί η Apple αντικατέστησε τον αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID με το Face ID. Το Face ID χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα υπερθύρων σε συνδυασμό με σύστημα φωτισμού για να σκανάρει το πρόσωπο του χρήστη, και παράλληλα μια νευρική μηχανή στο chip του κινητού συγκρίνει το πρόσωπο με το πρόσωπο του χρήστη που έχει αποθηκευμένο. Χάρη σε αυτό το σύστημα, το iPhone X μπορεί να αναγνωρίσει τον κάτοχό του ταχύτατα, ακόμα και στο σκοτάδι, ενώ δεν ξεγελιέται από φωτογραφίες.

Το Face ID, σύμφωνα με την Apple, είναι κλάσεις ανώτερο στην ασφάλεια από το Touch ID. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι υπάρχει 1 στις 1,000,000 πιθανότητες ένα άλλο πρόσωπο να μπορέσει να ξεκλειδώσει το κινητό κοιτάζοντάς το, σε αντίθεση με το Touch ID που οι πιθανότητες είναι 1 στις 50,000. Για αυτό το λόγο η Apple έχει ενεργοποιήσει τη δυνατότητα για πληρωμές μέσω Apple Pay και έχει φέρει τη δυνατότητα το Face ID να ξεκλειδώνει όλες τις εφαρμογές που υποστηρίζουν το Touch ID.

Το iPhone X διαθέτει διπλή 12-megapixel κύρια κάμερα η οποία έχει διπλό σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας (όπως το Galaxy Note8). Οι αισθητήρες είναι και οι δύο πιο μεγάλοι και πιο γρήγοροι από του iPhone 7 Plus, και η κύρια κάμερα παραμένει στο διάφραγμα f/1.8, ενώ ο τηλεφακός τώρα έχει διάφραγμα f/2.4. Ανάμεσα στις δύο κάμερες υπάρχει ένα αναβαθμισμένο τετραπλό-LED True Tone φλας.

Ο επεξεργαστής του iPhone X είναι εξαπύρηνος. Συγκεκριμένα έχει δύο πυρήνες υψηλών-επιδόσεων, τέσσερις απόδοσης (λιγότερο ενεργοβόρους), και τη πρώτη μονάδα γραφικών που έχει σχεδιάσει η Apple. Το chip συνδεισμότητας διαθέτει υποστήριξη για το LTE Advanced και το Bluetooth 5.0.

Ακόμη, το κινητό έχει νέα ηχεία με ακόμα καλύτερο ήχο και δύο φορές πιο βαθύ μπάσο, και για πρώτη φορά σε iPhone υπάρχει υποστήριξη για ασύρματη φόρτιση. Ευτυχώς ή δυστυχώς, το iPhone 10 υποστηρίζει το διαδεδομένο πρότυπο Qi που υποστηρίζουν όλα τα υπόλοιπα smartphones με ασύρματη φόρτιση, άρα μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές βάσεις ασύρματης φόρτισης, όμως δεν έχει το καινοτόμο σύστημα ασύρματης φόρτισης που υποτίθεται δούλευε η Apple για καιρό και φόρτιζε το κινητό από μέτρα μακριά.

Apple iPhone X charging dock front

Το iPhone X θα κυκλοφορήσει στις 3 Νοεμβρίου με κόστος $999 για την έκδοση με 64 GB αποθηκευτικό χώρο — το XBLOG.GR μπορεί να επιβεβαιώσει ότι στη Γερμανία η βασική έκδοση θα κοστίζει €1.149, και η έκδοση με 256 GB θα κοστίζει €1.319. Οι προ-παραγγελίες θα ξεκινήσουν στις 27 Οκτωβρίου.


Διαβάστε επίσης:

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.