XBLOG logo @2x

Το Touch Bar του MacBook Pro είναι ένας μικρός, ανεξάρτητος υπολογιστής

Η Apple παρουσίασε τις προάλλες το Touch Bar για MacBook Pro. Ενώ η εταιρία ξόδεψε μία ώρα εξηγώντας πως αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και στέλνουμε… emojis, η Apple δεν μίλησε για το τί τροφοδοτεί αυτή την οθόνη. Ο Ιρλανδικός προγραμματιστής Steven Troughton-Smith ανακάλυψε ότι το Touch Bar είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό Apple Watch.

«Απ’ ότι κατάλαβα, το T1 chip στο νέο MacBook Pro είναι παραλλαγή του chipset που χρησιμοποιήθηκε στο Apple Watch,» εξηγεί ο Troughton-Smith, σε συνέντευξή του στο The Verge. «Τρέχοντας το watchOS στο T1 επιτρέπει στο Mac να επωφελείται από την δουλειά της Apple στην ασφάλεια του iOS, καθώς το T1 έχει πρόσβαση στον αισθητήρα Touch ID, και όπως φαίνεται, στην εμπρόσθια κάμερα του νέου MacBook Pro επίσης.»

Η Apple επέλεξε το watchOS για το Touch Bar, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε εφαρμογές του Apple Watch να εμφανίζονται πάνω από το πληκτρολόγιο. Το Touch Bar έχει 25MB ‘ramdisk’ που χρησιμοποιείται για την έναρξη και τον έλεγχο του hardware, οπότε δεν έχει την πλήρη έκδοση του watchOS για να τρέχει εφαρμογές ή να φορτώνει το γραφικό περιβάλλον του ρολογιού – που παρεμπιπτόντως οι πωλήσεις του οποίου έπεσαν κατά ~70% τους τελευταίους μήνες.

Apple MacBook Pro 2016 Space Gray

Η Apple παρέχει στους προγραμματιστές τα κατάλληλα εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού (API) για να δημιουργήσουν εφαρμογές που αλληλεπιδρούν με το Touch Bar, και μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft και η Adobe έχουν ήδη συνεργαστεί με την εταιρία για να αναβαθμίσουν πρώτες τις εφαρμογές τους. «Δεν υπάρχει τρόπος να τρέχεις πολλαπλές εφαρμογές στη μπάρα την ίδια στιγμή,» εξηγεί ο Troughton-Smith.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στο νέο MacBook Pro είναι ότι έχει ένα μικρό ανεξάρτητο υπολογιστή μέσα του, και αυτό σημαίνει μεγάλες πιθανότητες για το μέλλον. Με άλλα λόγια, η Apple έχει βάλει έναν iOS υπολογιστή με οθόνη αφής, και αν οι προγραμματιστές καταφέρουν να το χακάρουν θα μπορούν να κάνουν πολλά στο μέλλον.

«Σήμερα μπορεί να μοιάζει με το Apple Watch σε δυνατότητες, αλλά υπάρχουν πολλές δυνατότητες για το μέλλον,» λέει ο Troughton-Smith. «Το Touch Bar θεωρητικά θα μπορούσε να δουλέψει ενώ η υπόλοιπη μηχανή είναι κλειστή, οπότε θα έχεις όλα τα πλεονεκτήματα μιας iOS συσκευής.» Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Apple θα μπορούσε να φέρει χαρακτηριστικά και εφαρμογές του iOS στο Mac χωρίς να βάλει μια πραγματική οθόνη αφής. «Ίσως κάποια μέρα θα μπορούσε να τρέχει έναν υψηλότερης κλάσης επεξεργαστή, όπως τα chips της σειράς A της Apple, και να επιτρέψει στο macOS να “τρέξει” iOS apps και Extensions, όπως το iMessage, ή να διαχειρίζεται τις ειδοποιήσεις, εργασίες του συστήματος και την δικτύωση, ενώ είναι σε sleep mode, χωρίς να λειτουργεί η x86 CPU.»

Κάτι παρόμοιο είχε επιχειρήσει η Microsoft στο παρελθόν αλλά απέτυχε. Με τα Windows Vista εισήγαγε το Windows SideShow, μια μικρή ανεξάρτητη συσκευή στο καπάκι του laptop η οποία θα μπορούσε να εμφανίσει ειδοποιήσεις από διάφορες εφαρμογές, και άλλα. Η Apple ίσως επιχειρήσει να κάνει αυτό στο μέλλον.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.