XBLOG logo @2x

Ταινία: Νομοταγής πολίτης

Νομοταγής πολίτης

Οργισμένος πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα που αφήνει ελεύθερους τους δολοφόνους της οικογένειάς του. Δέκα χρόνια μετά ο ήρωας -Τζεραλντ Μπάτλερ- αποφασίζει να εξοντώσει κάθε άμεσα και έμμεσα υπαίτιο με μια σειρά από φόνους, ενώ, προς έκπληξη όλων, συνεχίζει το έργο του ακόμα και μέσα από της φυλακής τα σίδερα. Ο δημόσιος κατήγορος -Τζέϊμι Φοξ- αναλαμβάνει να τον σταματήσει.

Μια ταινία που ξεκινά ως φωνή διαμαρτυρίας για την απονομή δικαιοσύνης, η οποία στηρίζεται σε δικηγορίστικα τερτίπια και όχι στην ουσία, συνεχίζει ως έξυπνη περιπέτεια, καταλήγει όμως σε ένα εντυπωσιακό, καταστροφικό όσο και ακατανόητο τέλος. Ο ήρωας, αρχικά συμπαθής μέσα στη δυστυχία του, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα serial killer και η ταινία αρχίζει να αποδυναμώνεται. Το σενάριο δεν εμβαθύνει σε κανέναν από τους δύο χαρακτήρες, δεν παίρνει θέση στο θέμα της αυτοδικίας και από την άλλη, ο σκηνοθέτης, παρά τη δυνατή ιδέα, αποφάσιζει να γυρίσει μια αμερικάνικου τύπου ταινία καταστροφής και εκδίκησης.

Τι να πεις…

Προσωπικά, για άλλη μια φορά, με σόκαρε η αρχική σκηνή της εκτέλεσης του θανατοποινίτη που ακυρώνει στην ουσία ολόκληρο το σκεπτικό της ταινίας, αφού τίποτα στον κόσμο αυτό δεν νομιμοποιεί την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής, πόσο μάλλον τις “παράπλευρες απώλειες”. Ας αποφύγω όμως τις υπερβολές, έχουμε δει και χειρότερα και, καθώς ούτε η ίδια η ταινία εμβαθύνει περαιτέρω, μπορείτε να τη δείτε άφοβα ως αυτό που πραγματικά είναι, μια ακόμα περιπέτεια δηλαδή.

Νομοταγής πολίτης
Είδος: Θρίλερ
Έτος παραγωγής: 2009
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 29 Οκτωβρίου 2009
Διάρκεια: 109 λεπτά
Διανομή: Village Films
Συντελεστές: Gerard Butler, Jamie Foxx, Leslie Bibb, Colm Meaney

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.