XBLOG logo @2x

Ημερίδα για τις «πράσινες» τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα που μας πέρασε η ημερίδα Green ICT. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το e-TEE (τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας), σε συνεργασία με τη Smart Press και τη Speg επ΄ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών.

Βασικός στόχος του Green ICT ήταν η διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) όχι μόνο όσον αφορά στην ίδια τους τη χρήση, αλλά και στο πλαίσιο της στήριξης κάθε άλλου τομέα ή λειτουργίας. Επιπλέον, σημαντικότατος σκοπός της ημερίδας ήταν η εκτενής εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης που χάρη στις ΤΠΕ διανοίγονται για την εθνική οικονομία.

Αν και μόλις στη δεύτερη χρονιά του φέτος, το Συνέδριο έχει γίνει πλέον θεσμός και ενεργεί ήδη ως καταλύτης σε σειρά δράσεων, αναδεικνύοντας τις πιθανές συνέργειες και προτείνοντας κοινές  πρωτοβουλίες μεταξύ των καθ’ ύλην αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας και της κοινότητας των Ελλήνων μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στο «στρογγυλό» τραπέζι, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας, με τη συμμετοχή των ειδικών και γενικών γραμματέων κ.κ. Γκρίτζαλη, Κάτσικα, Ανδρεόπουλου, Μαρκόπουλου, του επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων ΤΠΕ στο Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Δρυμιώτη, και του εκπροσώπου του e-TEE, κ. Καραγκιούλογλου, όπου τέθηκε το θέμα της θεσμοθέτησης «πράσινων» προδιαγραφών στους μελλοντικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι της πολιτείας δεσμεύτηκαν για επεμβάσεις –και μάλιστα τους αμέσως επόμενους μήνες- σε θέματα ευφυών μεταφορών, δημιουργίας μεγάλων data centers με λειτουργία φιλική προς το περιβάλλον (χρήση cloud computing, SaaS κλπ), επιβολής «πράσινων» προδιαγραφών σε διαγωνισμούς προμηθειών οι οποίες θα ελέγχονται αυστηρά για την εφαρμογή τους, απλοποίησης διαδικασιών με στόχο τη σημαντική εξοικονόμηση χαρτιού, αλλά και παροχής κινήτρων για την ενσωμάτωση οικολογικής φιλοσοφίας στα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια. Όλοι απηύθυναν έκκληση προς τους εκπροσώπους της αγοράς να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος.

Με δεδομένο ότι η ημερίδα διοργανώθηκε την Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ενότητα Green Telecoms όπου οι εκπρόσωποι των δικτύων δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της υιοθέτησης πράσινων στρατηγικών που οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη του συνόλου της αγοράς, θέτοντας ωστόσο βασική προϋπόθεση την ύπαρξη ολοκληρωμένων ευρυζωνικών δικτύων. Κοινός παρανομαστής της συζήτησης που ακολούθησε ήταν η προφανής ανάγκη για άμεση επίλυση του αδειοδοτικού καθεστώτος των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, όπου και ο Γ.Γ. Επικοινωνιών κ. Σ. Κάτσικας αναγνώρισε την ανάγκη και δεσμεύτηκε για την δημιουργία διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης του ζητήματος.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.