XBLOG logo @2x

30 Χρόνια Pac-Man!

Το γνωστό παιχνίδι Pac-Man που όλοι έχουμε παίξει στο παρελθόν, ένα από τα πιο επιτυχημένα video games που έγιναν ποτέ, συμπληρώνει αυτές τις μέρες 30 χρόνια από την δημιουργία του! Το Google μάλιστα εκτός από το να προσαρμόσει το logo του στα γραφικά του Pac-Man, σας επιτρέπει να παίξετε κιόλας Pac-Man μπαίνοντας απλά στο Google.com!

Η ιστορία του Pac-Man

Η έμπνευση για το πιο επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών ήρθε το 1979, την ώρα που ο Toru Iwatani απολάμβανε ένα κομμάτι πίτσα. Ο Ιάπωνας προγραμματιστής υπολογιστών αναλογιζόταν πως θα μπορούσε να σχεδιάσει ένα παιχνίδι, το οποίο, σε αντίθεση με τα άλλα βιντεοπαιχνίδια της εποχής, δεν θα απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο σε ανήλικα αγόρια.

Στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου έτους το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, με την κυκλοφορία του θρυλικού Pac-Man από την εταιρεία Namco στην αγορά της Ιαπωνίας. Πολύ σύντομα, ο μικροσκοπικός κίτρινος ήρωας -σε σχήμα πίτσας απ’ όπου έχει αφαιρεθεί ένα κομμάτι- έμελλε να κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων και να αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Το βιντεοπαιχνίδι, που αρχικά ονομαζόταν Puck-Man, μετονομάστηκε πριν ταξιδέψει στην Αμερική, όπου γνώρισε αμέσως τεράστια εμπορική επιτυχία.

Ο λαίμαργος Pac-Man, που καταβροχθίζει ασταμάτητα μικρές τελείες προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγει τους άλλους, εχθρικούς κατοίκους του λαβυρίνθου του, συμπληρώνει πλέον τρεις δεκαετίες ζωής. Σε αυτό το διάστημα, έχει απαθανατιστεί σε τοίχους, μπλουζάκια και τραγούδια, έχει εμπνεύσει σχεδιαστές επίπλων και οχημάτων, και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε διεθνή συνέδρια. Τα στρατηγικά «κόλπα» για μία πολύωρη παρτίδα αναλύονται διεξοδικά σε αρκετούς πολυσέλιδους τόμους, ενώ το 2007 η Νέα Υόρκη φιλοξένησε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Pac-Man.

Διαφορετικές εκδοχές του παιχνιδιού, προσαρμοσμένες στις προϋποθέσεις κάθε λογισμικού και τις ανάγκες κάθε είδους «παίκτη», εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η απλή αλλά ιδιοφυής σύλληψη του Iwatani παραμένει διαχρονική. Ακόμα και οι τέσσερις εχθροί του στρογγυλού ήρωα- γνωστοί ως «φαντάσματα»- αριθμούν εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο, αφού χάρη στα έντονα χρώματα, το ιδιότυπο σχήμα και τα χαριτωμένα μάτια τους είναι κατά κοινή ομολογία οι πιο συμπαθητικοί «κακοί» βιντεοπαιχνιδιού.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.