Οδοιπορικό στην Αρχαία Αθήνα

Παρθενώνας - Ακρόπολη

Guest Post από την Alice Κοροβέση

Πριν λίγες μέρες ένας φίλος από το εξωτερικό , με αφορμή ένα ταξίδι που θέλει να κάνει στην Ελλάδα, μου ζήτησε να του στείλω μερικά από τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η κίνηση μου ήταν να μπω στο internet και να ψάξω. Μετά από λίγο συνειδητοποίησα πως η πρώτη κίνησή μου δεν θα έπρεπε να είναι το internet, αλλά να καταγράψω τα βασικά χωρίς internet και να τον παραπέμψω στα αντίστοιχα links.

Και αυτό που κατάλαβα ήταν πως, ενώ ζω και αναπνέω σε αυτή την πόλη, την γεμάτη ιστορία πόλη, μάλλον δεν είμαι τόσο εξοικειωμένη με την ιστορία της ή έχω πολύ καιρό να κάνω μια βόλτα στα τόσα σημαντικά που έχει να μας προσφέρει. Με αφορμή αυτό το γεγονός, λοιπόν, είπα να φτιάξω για δική μου χρήση, αλλά και για να τον μοιραστώ μαζί σας, έναν μικρό τουριστικό οδηγό της Αθήνας, κάνοντας μια αναφορά στα μνημεία της.

Αναφορά στους Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

 • Ακρόπολη: Ο ιερός βράχος της Αρχαίας Αθήνας, αλλά και γιατί όχι και της σημερινής. Η Ακρόπολη αποτελούσε το φρούριο, αλλά και το ιερό της πόλης κατά την Αρχαιότητα.
  • Ναός της Αθηνάς Νίκης: Είναι ένας μικρός ναός κατασκευασμένος εξ΄ολοκλήρου από μάρμαρο, που άρχισε να χτίζεται μεταξύ 427 και 424 π.Χ. με αρχιτέκτονα τον Καλλικράτη.
  • Παρθενώνας: Είναι το μεγαλύτερο και επισημότερο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει το θαυμασμό όλου του πολιτισμένου κόσμου αιώνες τώρα. Οι εργασίες για την ανέγερση αυτού  του ναού της Αθήνας ξεκίνησαν το 447 π.Χ. κάτω από τη διεύθυνση των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη.
  • Ερέχθειο: Kατά τη μυθολογία στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο με την τρίαινα και ξεπήδησε θαλασσινό νερό. Με τη σειρά της η Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της και φύτρωσε η ελιά. Οι θεοί που ήταν κριτές έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Οι Αθηναίοι όμως, θέλοντας να συμβιβάσουν τους δύο αντίπαλους θεούς τους, αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη. Έτσι χτίστηκε το πιο ιδιόμορφο από τα οικοδομήματα της Ακρόπολης από άποψη αρχιτεκτονικού σχεδίου.
 • Ιερό του Διονύσου: Βρίσκεται στην νότια πλευρά της Ακρόπολης και είναι το αρχαιότερο θέατρο της Ελλάδας.
 • Ναός Ολυμπίου Διός: Ο μεγαλύτερος ναός της Αρχαιότητας ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ολύμπιο Δία, τον Πατέρα των Θεών και ημίθεων. Ο ναός βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και περίπου 600 μέτρα από το κέντρο της Αθήνας. Είχε 104 κολώνες Κορινθιακού ρυθμού, η κάθε μία 17 μέτρα ύψος, 2,6 μέτρα διάμετρο. 48 κολόνες στέκονταν σε τριπλή σειρά κάτω από τα αετώματα και 56 σε διπλή σειρά στα άκρα. Μόνο 15 από τις αρχικές κολόνες του ναού παραμένουν όρθιες σήμερα. Ένας θυελλώδης άνεμος έριξε μια κολόνα το 1852, η οποία βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο.
 • Αρχαία Αγορά: Η Αρχαία Αγορά αποτελούσε το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Αρχαίας Αθήνας. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Ο κεντρικός δρόμος που διέσχιζε την Αγορά ήταν η Οδός των Παναθηναίων, από την οποία περνούσε η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των Παναθηναίων, μιας μεγάλης γιορτής της Αρχαίας Αθήνας.
 • Άρειος Πάγος: Ο λόφος αυτός στέγαζε το δικαστήριο της Αρχαίας Αθήνας. Πάνω στο λόφο αυτό, κατά την παράδοση, έγινε η πρώτη “φονική δίκη”, κατά την οποία οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου δίκασαν τον Θεό  Άρη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκεί κηρύχτηκε και ο Χριστιανισμός στην πόλη της Αθήνας από τον Απόστολο Παύλο. Εκεί κήρυξε προς τους Αρεοπαγίτες τη διδασκαλία του Χριστού, με τον περίφημο λόγο του “περί αγνώστου Θεού”.
 • Κεραμεικός: Σήμερα αποτελεί μια ανοιχτή έκθεση γλυπτών. Εκεί κατά την Αρχαιότητα ήταν το νεκροταφείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο και εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού προς το τέλος της οδού Ερμού πριν τη συμβολή της με την οδό Πειραιώς, όπου και η είσοδός του. Είναι ένα παραλληλόγραμμο ισόγειο νεοκλασικό κτίσμα. Το Μουσείο αυτό χαρακτηρίζεται ως το πλουσιότερο, κυρίως σε εκθέματα ταφικού χαρακτήρα, που θεωρούνται τα καλύτερα  του είδους απ΄όλα τα εκθέματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ τον Alexander και την Alyona που μου έδωσαν αυτή την αφορμή να θυμηθώ την πλούσια ιστορία μας!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

7 Απαντήσεις

 1. Ακριβώς την ίδια σκέψη με την Αurelie είχα! μόνο τη μία από τις δύο απευθείας. Alice, δείξε μας τα αξιοθέατα από κοντά.
  Οργάνωσε την ξενάγηση και πάμε μια όμορφη βόλτα στο παρελθόν και στο παρόν της Αθήνας μας, παρέα με ανθρώπους που νοιάζονται.
  Τα λόγια της Ελένης άγγιξαν τη ψυχή μου. Θα ήθελα να την γνωρίσω από κοντά.
  Μπράβο Alice! Το άρθρο σου έγινε αφορμή να ξυπνήσουν συναισθήματα, δίψα για γνώση και ευγνωμοσύνη που ζούμε σε ένα τόπο με ιερή ιστορία και ομορφιά -ακόμα και σήμερα.

 2. Οδηγοί στους οποίους χάνεσαι μέσα στην πληθώρα της πληροφορίας υπάρχουν πολλοί. Εδώ βρήκα με μεστό τρόπο συγκεντρωμένα λίγα, βασικά και απλά πράγματα που θα χρησιμοποιήσω την επόμενη φορά που θα θέλω να δείξω τα βασικότερα ιστορικά σημεία αυτής της πόλης σε κάποιον επισκέπτη ή .. σε μένα.

 3. Μπράβο Alice! Έχω δύο σκέψεις: η πρώτη είναι να εκτυπώσω το post σου και να πάω να κάνω την ξενάγηση και η δεύτερη να σου ζητήσω να οργανώσεις εσύ την ξενάγηση, να μαζευτούμε όσοι ενδιαφερόμαστε και να πάμε όλοι μαζί παρέα να κάνουμε πατριδογνωσία!!! 🙂

 4. Υπάρχει μιά αγγλική παροιμία που λέει κατά λέξη: Wake up and smell the coffee – η Αλίκη μας ξυπνάει αισθήματα που έχουν πάψει να είναι ακόμα και στο ρελαντί για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε αλλοτριωθεί με την καθημερινότητα που μας κυνηγάει. Η απλή αλλά και πολλά υποσχόμενη προσέγγισή της σε θέματα που για άλλους θεωρούνται δεδομένα πλην όμως ξεχασμένα μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε πιο πολλούς ανάλογους ανθρώπους για πραγματικές και φρέσκιες αρχές. Το σχόλιό μου είναι ότι πέρα της άριστης προσέγγισης της Αλίκης, πότε ήταν η τελευταία φορά που εμείς αγαπητοί φίλοι πήγαμε σε όλους αυτούς τους άγιους τόπους έστω και για μια βόλτα – απλά επαναπαυόμαστε να καμαρώνουμε απο μακριά και να λέμε πόσο Έλληνες ήμαστε. Ουαί … μας στην ουτοπία που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμαι.

 5. Να μήν ξεχάσεις να του πείς ότι πάνω απο την Ακρόπολη δεν πετούσαν πουλιά (και ότι ουσιαστικά είναι μία κόλουρη πυραμίδα) – εξαιτίας του ενεργειακού πεδίου της -.
  Να περάσει απο το Θησείο – ναός αφιερωμένος στον Ήφαιστο – βλέπεις τιμούσαμε ακόμη και τότε, τους ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες!! και είχαν τον δικό τους θεό.
  Σίγουρα ο φίλος σου θα πρέπει να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και να σκαρφαλώσει στον Ναό του Ποσειδώνα, να αφήσει το βλέμμα του να ταξιδέψει ανάμεσα στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας και ίσως να μάθει γιατί λέγεται το πέλαγος Αιγαίο.
  Να αποφύγει στην κακιά Σκάλα, τον προκρούστη και τον κάθε ένα που προσπαθεί να γίνει προκρούστης της ζωής μας, να μυρίσει την αλμύρα της θάλασσας ανακατεμένο με κλαγγές όπλων και πλοία που συγκρούονται στην Σαλαμίνα.
  Μπορεί άν σκαρφαλώσει στον λόφο του Αιγάλεω, να ηχήσει στα αυτιά του όπως στού Ξέρξη ο παιάνας:
  Ω παίδες Ελλήνων ίτε!
  Ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη. Θήκας τε προγόνων. Νύν υπέρ πάντων αγών.
  Ίσως καταλάβει τότε γιατί οι λίγοι μπορούν να νικήσουν τους πολλούς.
  Προτού φύγει, να πάει στον Μαραθώνα και να καταθέσει με τον προσήκοντα σεβασμό ιτιμή σ’ αυτούς, που άλλαξαν την ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης και καλά θα κάνει να το μοιρασθεί και με τους συμπατριώτες του.
  Τότε ίσως ξανάρθει ………………. και ίσως έλθουν και άλλοι μαζί του. ΙΣΩΣ ……….

 6. Μου αρέσει που με λίγα και απλά λόγια, περιγράφεις σημαντικότατα αρχαιολογικά σημεία!!! Και πραγματικά, πιστεύω ότι τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να κάνουμε μια βόλτα και να τα δούμε. Ούτε κρύο, ούτε πολύ ζέστη… ενώ τα ανθισμένα αγριολούλουδα στολίζουν τα αρχαία. Απαραίτητη η φωτογραφική μηχανή!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.