Λίγος κόσμος στη συγκέντρωση για τις φωτιές

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία “οργανώθηκε” μέσω internet κυρίως (με emails, blog posts κλπ). Εγώ ενημερώθηκα πριν από μερικές μέρες με πρόσκληση στο σχετικό facebook event, ωστόσο προτίμησα να μην πάω, παρόλο που στη συγκέντρωση που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια για τις φωτιές στην Ηλεία είχα πάει.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που τράβηξε ο Νίκος από το metablogging.gr δεν πήγε πολύς κόσμος, ενώ τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 500 άτομα περίπου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Το κείμενο απ΄το Facebook Event

Σε κοινή δράση με αφορμή την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική καλούνται οι bloggers και όλοι οι ενεργοί πολίτες την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Απαραίτητη ενδυμασία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα μαύρα ρούχα. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η πρόσκληση κάνει το γύρω του Διαδικτύου μέσω blogs και e-mails, αλλά η κινητοποίηση διευρύνεται και με sms. Όπως συνέβη και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, όταν εκατοντάδες σιωπηλοί διαδηλωτές με μαύρα ρούχα είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος, έτσι και φέτος προγραμματίζεται μια αντίστοιχη διαμαρτυρία, αποδεικνύοντας το Διαδίκτυο, εκτός των άλλων, είναι και μέσο συντονισμού και διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τους ανώνυμους συντάκτες της πρόσκλησης, την Παρασκευή «θα κατατεθούν στο προεδρείο της Βουλής καμένα δέντρα σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν» και θα απαιτηθεί να κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέα όλα τα καμένα των τελευταίων δέκα ετών. Παράλληλα, οι χρήστες του Διαδικτύου απαιτούν να καταδικάζονται για κακουργήματα οι ιδιοκτήτες, οι εργολάβοι και οι υπεύθυνοι που έδωσαν άδεια σε οποιοδήποτε κτίσμα ανεγέρθηκε σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

2 Απαντήσεις

 1. Γιατί δεν πήγαμε στη χθεσινή διαμαρτυρία για τις φωτιές;
  Δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα το συμβάν;
  Γιατί οι πυρόπληκτοι επέδειξαν τέτοια “ψυχραιμία” μετά την ολοσχερή καταστροφή της οικίας τους;
  Δεν τους ενόχλησε ιδιαίτερα το συμβάν;
  Πλήρης απογοήτευση.. Αυτό που μετέφρασαν τα Μ.Μ.Ε. ως ψυχραιμία δεν ήταν άλλο από την πλήρη απογοήτευση. Έχουμε αποδεχτεί τη μοίρα μας, νιώθουμε ότι ό,τι και να κάνουμε δεν πρόκειται ν ‘ αλλάξει τίποτα και έχουμε μείνει με τον πόνο, παλεύοντας ο καθένας μόνος του, παραιτημένος των προσπαθειών.
  ΔΕΝ υπάρχει πλέον άνθρωπος ευνοημένος από την παρούσα κοινωνική κατάσταση. Αυτοί που έχουμε πρόβλημα με τον τρόπο ζωής, αυτοί που αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση όχι του γούστου μας, αυτοί που ασφυκτιούμε, που αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έτσι, είμαστε ΟΛΟΙ.
  Μένοντας κλεισμένοι στον εαυτό μας, μόνοι μας, αισθανόμαστε ασήμαντοι. Σαν μονάδα αισθανόμαστε μικροί και ανίκανοι να φέρουμε το όποιο αποτέλεσμα. Ο φόβος του καθενός μας για το μάταιο της όποιας προπάθειας έγκειται στο γεγονός ότι αισθανόμαστε μόνοι μας. Δονκιχωτισμός θεωρείται η όποια διαμαρτυρία, “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” και είναι ο ΜΟΝΟΣ λόγος που ο καθένας μας δεν την κάνει.

  ΟΛΑ εξαρτώνται από τον κοινό θνητό, η δύναμη βρίσκεται στη μονάδα, ανεβάζει-κατεβάζει κυβερνήσεις ο καθένας από μας, αφού το πλήθος… αποτελείται από μονάδες.

  Για την αναστροφή της τρέχουσας κατάστασης, χρειάζεται ΜΟΝΟ η μάζωξη των μονάδων.

  Εκτός από τον απλό κόσμο που υποφέρει αποκομμένος από το σύστημα έχουμε και ενεργούς πολίτες που, επειδή “ανήκουν” κάπου, μπορούν να διαμαρτύρονται, είναι παρόντες, προσπαθούν. Και ενώ είμαστε πάρα πολλοί, είμαστε τόσο διάσπαρτοι που δεν φαινόμαστε. Άλλοι είναι μέλη περιβαλλοντικων οργανώσεων, άλλοι αντιπολεμικών οργανώσεων, ακόμα και αυτοί που κάνουν ποδηλατοπορείες, όλοι όσοι πρσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες (πυροφύλαξη, καθαρισμό παραλιών κλπ), όλοι μας πολεμάμε κοινό εχθρό: Έγινε δυσβάστακτο το να ζεις.
  Αν ενωθούμε όλοι εμείς που ανήκουμε κάπου θα είμαστε πολλοί. Αν δούνε ποσο πολλοί είμαστε και αυτοί που παλεύουν μόνοι τους θα ενωθούν. Αν ενωθούν θα είμαστε ΟΛΟΙ.

 2. αυτο το βιντεο σε καμια περιπτωση δεν ειναι αντιπροσωπευτικο, ειναι νωρις και δεν ειχε ερθει κοσμος
  δεν ηταν 500 οπως θα ηθελαν τα ΜΜΕ αλλα δεν πρεπει να ηταν πανω απο 1500 στην καλυτερη
  με αλλα λογια ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΕΓΙΝΕ… ΑΣ ΧΤΙΣΟΥΜΕ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.