XBLOG logo @2x

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής στον πύρινο εφιάλτη της ΒΑ Αττικής

Από τις πρώτες ώρες του πύρινου εφιάλτη και πριν επίσημα ζητηθεί από τον περιφερειάρχη η συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής, αυτή επιχειρούσε με κατάλληλα επανδρωμένα κλιμάκια σε 24ωρη βάση, για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής από τις μεγάλες πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής επιχείρησε με την εμπλοκή 45 συνολικά μελών του τομέα Μαζικών Καταστροφών, την συνδρομή εξαμελούς κλιμακίου από την Μαγνησία και δεκαμελούς κλιμακίου από την Θεσσαλονίκη, με εξοπλησμένα οχήματα 4Χ4, ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου, ενός πυροσβεστικού οχήματος, ενός ειδικού οχήματος απεγκλωβισμού ατόμων και σε πλήρη ετοιμότητα και επικοινωνία με το κινητό κέντρο επιχειρήσεων “ΕΡΜΗΣ”.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είχε θέσει σε γενική επιφυλακή όλα τα παραρτήματα σε πανελλαδική κλίμακα και παρείχε βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα, η βοήθεια εστιάστηκε στην εκκένωση σπιτιών, τη βοήθεια ατόμων με ειδικές ανάγκες, την πυρόσβεση, την επιτήρηση της ζώνης μεταξύ καμένου και άκαυτου για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Από την Πολεμική Αεροπορία ζητήθηκε η συνδρομή πλωτού μέσου στην περιοχή του Σχοινιά για τη διάσωση πυροσβεστικού αεροσκάφους, όταν αποσπάστηκε ο αριστερός πλωτήρας κατά τη διάρκεια υδροληψίας. Η συνεργασία των κλιμακίων της Ε.Ο.Δ. με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και με τις άλλες εθελοντικές οργανώσεις ήταν άψογη και είχε θετικά αποτελέσματα στις περιοχές που επιχείρησαν, όπως στον Άγιο Στέφανο, Σταμάτα, 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, πλαγιά λατομείων Διονύσου,  Άνω Βουτζά, Πικέρμι.

Πλήρες χρονικό της εμπλοκής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο www.eodathens.gr.

Η ΕΟΔ είναι μία Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση αποτελούμενη από ευαισθητοποιημένους εθελοντές πολίτες, που προσφέρουν τις γνώσεις τους, τις δυνάμεις τους και την εμπειρία τους, για να βοηθήσουν όσους χρειάζονται οργανωμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, μαζικών καταστροφών ή άλλων ειδικών καταστάσεων. Επίσης εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, στην έρευνα και διάσωση σε ορεινό πεδίο και σε υγρό Στοιχείο, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλες οι  ενέργειες εντάσσονται στους άξονες Πρόληψης – Αντιμετώπισης – Αποκατάστασης. Η ΕΟΔ βραβεύτηκε στις 9/3/2009 από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για το συνολικό έργο που έχει προσφέρει πανελλαδικά ως η καλύτερη εθελοντική ομάδα, λαμβάνοντας την πρώτη θέση.

[photo by greekadman]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.