XBLOG logo @2x

Τα νέα υπερόπλα της αστυνομίας

Ελληνική Αστυνομία

Διάβασα πριν από λίγο το θέμα του zougla.gr σχετικά με την προμήθεια των νέων υπερόπλων που θα χρησιμοποιούν οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας που προοριζόνται για την αντιμετώπιση των μαζικών διαδηλώσεων και τη διάλυση του πλήθους, μέχρι την ακινητοποίηση κακοποιών που ξέφυγαν από την αστυνομία με την πρόκληση αφόρητων πόνων. Ο νέος εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ. θα περιλαμβάνει θωρακισμένα οχήματα με κανονάκι ρίψης νερού με μεγάλη πίεση, νέα περιπολικά, όπλα με “σφαίρες πιπεριού”, χειροβομβίδες καουτσούκ, καραμπίνες με σφαίρες καουτσούκ, όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης, ενώ εξετάζεται η περίπτωση προμήθειας ενός υπερ-όπλου τελευταίου τύπου, το οποίο χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ.

Προτού γράψω για την ανησυχία μου σχετικά με το κατά πόσο θα είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί που θα κληθούν να χειριστούν τον νέο οπλισμό, πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά μερικές πληροφορίες για τα νέα όπλα:

  • Αύρες με κανονάκι νερού: Πρόκειται για τα γνωστά θωρακισμένα οχήματα, που χρησιμοποιούνται και σε διαδηλώσεις στο εξωτερικό, τα οποία διαθέτουν κανονάκι νερού, το οποίο εκτοξεύει νερό με υψηλή πίεση. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. για τη διάλυση φλεγόμενων οδοφραγμάτων και για την προστασία των δυνάμεων των ΜΑΤ από επιθέσεις με βόμβες μολότοφ.
  • Όπλα με “σφαίρες πιπεριού”: Είναι βολίδες που περιέχουν χημική ουσία που μοιάζει με μια χημική ένωση που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές. Όταν αυτό σκάσει ανάμεσα σε διαδηλωτές απελευθερώνεται το αέριο, το οποίο προκαλεί εντονότερα συμπτώματα από αυτά των γνωστών δακρυγόνων CS και CN που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία.
  • Χειροβομβίδες καουτσούκ: Με αυτές θα εφοδιαστούν οι στατικές δυνάμεις. Οι χειροβομβίδες αυτού του τύπου μόλις εκραγούν εκτοξεύουν 16 σφαιρίδια με μεγάλη ταχύτητα που προκαλούν αφόρητο πόνο σε όποιον πετύχουν. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ένας άνδρας των ΜΑΤ θα έχει καραμπίνα με σφαίρες καουτσούκ, προκειμένου να ακινητοποιούν άτομα που επιτέθηκαν κατά αστυνομικών και τράπηκαν σε φυγή.
  • Όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης: Τα όπλα αυτά ονομάζονται taser και χρησιμοποιούνται από δυνάμεις της αστυνομίας σε πολλές χώρες του κόσμου. Με αυτά προκαλείται ηλεκτρική εκκένωση στο θύμα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του με φρικτούς πόνους όμως.
  • Κανόνι μικροκυμάτων: Πρόκειται για υπερ-όπλο νέας γενιάς, που χρησιμοποιείτα από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα πρόσφατα ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να δουν επίδειξη του συγκεκριμένου όπλου. Το κανόνι μικροκυμάτων είναι ένα όπλο που εκπέμπει μια συγκεκριμένη συχνότητα από ένα μεγάλο πιάτο σαν τα δορυφορικά, η οποία κατευθύνεται εναντίον των διαδηλωτών σαν δέσμη. Έτσι δημιουργείται ένα αόρατο τείχος και όποιος έχει την ατυχία να βρεθεί στην ακτίνα δράσης του καταλαμβάνεται από έντονο αίσθημα καψίματος και ακολουθούν σπασμοί, εμετοί και αδυναμία προσανατολισμού και συγκέντρωσης.

Ψυχολογική κατάσταση & Εκπαίδευση

Πέρυσι και με αφορμή τα γεγονότα του Δεκεμβρίου έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το πόσο καλή είναι η ψυχολογική κατάσταση των αστυνομικών που υπηρετούν σε όλα τα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από την ηγεσία η εξέταση όλων των αστυνομικών από ομάδα ψυχολόγων. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά, αν δε κάνω λάθος, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών. Και ναι επειδή υπάρχει ιατρικό απόρρητο, δε θέλω να μάθω την κατάσταση του κάθε αστυνομικού ξεχωριστά, αλλά έστω ποσοστά των αστυνομικών και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και τις ενέργειες που ακολούθησαν μετά τις εξετάσεις.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών στον χειρισμό των νέων όπλων. Όπως διαβάζω εδώ, όπλα με σφαίρες καουτσούκ διατέθηκαν σε περιορισμένο αριθμό σε αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιήθηκαν ανεπισήμως εναντίον καταληψιών του Αριστοτελείου το 2007, ώστε να αξιολογηθεί σε πραγματικές συνθήκες η αποτελεσματικότητά τους. Βέβαια δεν προηγήθηκε εκπαίδευση των αστυνομικών και πρέπει να τονιστεί πως σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν τραυματιστεί σοβαρά διαδηλωτές από λάθος χρήση τέτοιων όπλων.

Αυτή τη φορά θα εκπαιδευτούν στα νέα όπλα ή θα τα πάρουν έτσι κι όποιον πάρει ο χάρος; Τι θα γίνει αν βρεθεί στο πεδίο δράσης τους τυχαία και τραυματιστεί σοβαρά;

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.