XBLOG logo @2x

Το Android υποστηρίζει πλέον τη σύγχρονη γλώσσα προγραμματιστού Kotlin

Η Google ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει επίσημη υποστήριξη στο Android για τη γλώσσα προγραμματισμού Kotlin. Η Kotlin είναι μια νέα γλώσσα από την JetBrains, μια εταιρία που εξειδικεύεται σε εργαλεία προγραμματιστών και έχει φτιάξει το γνωστό πρόγραμμα JetBrains IDE στο οποίο βασίζεται το Android Studio (το επίσημο εργαλείο προγραμματιστών από τη Google).

Όπως η Java, η οποία είναι η προ-επιλεγμένη γλώσσα για την ανάπτυξη του Android, η Kotlin είναι μια γλώσσα που τρέχει στο JVM (Java Virtual Machine). Τα εργαλεία για τη νέα γλώσσα θα συμπεριλαμβάνονται από Android Studio 3.0 και οι δύο εταιρίες (η JetBrains και η Google) έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν τη γλώσσα για να εξελιχθεί.

Η Kotlin είναι μια γλώσσα με πολλές ομοιότητες με τη Java – είναι αντικειμενοστραφής και έχει σχεδιαστεί για να λύνει παρόμοια προβλήματα με τη Java. Όμως, σε σύγκριση με τη Java έχει πιο καθαρή σύνταξη, προσθέτει κάποια ωραία χαρακτηριστικά, παίρνει ιδέες από τον συναρτησιακό προγραμματισμός και έχει άλλες βελτιώσεις.

Σε αντίθεση με τη γλώσσα προγραμματισμού Swift, που ξεκίνησε για εσωτερική χρήση στην Apple και έπειτα έγινε ανοιχτού κώδικα, η Google δεν κατέχει την Kotlin. Η γλώσσα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να υποστηρίζει από την JetBrains, αλλά η Google θα βοηθήσει την εταιρία να ιδρύσουν ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό για να εξελιχθεί. Η Kotlin θα συνεχίσει να στοχεύει και άλλες πλατφόρμες: η γλώσσα έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σαν εγγενής κώδικας στα iOS και macOS, και επίσης γίνεται compile σε JavaScript για ανάπτυξη ιστοσελίδων.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.