XBLOG logo @2x

Fashion Blogs στην Ελλάδα [αφιέρωμα]

Παρακολουθούν και ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα στο χώρο της μόδας, φωτογραφίζουν και γράφουν για ό,τι έχει να κάνει με fashion και τους κινήσει το ενδιαφέρον, δίνουν συμβουλές… Ο λόγος για τις Ελληνίδες fashion bloggers, που ήρθαν για να μείνουν… Μιλήσαμε με έξι από αυτές, δείτε τι μας είπαν!

Ζητήσαμε και από τις πέντε να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις: γιατί ξεκίνησαν το fashion blog τους, με τι τους αρέσει να ασχολούνται/γράφουν πάνω στη μόδα, ποια η άποψή τους για τα fashion blogs στην Ελλάδα, αλλά και τι θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για αυτές εκτός από το ότι είναι fashion bloggers.

Ιδού τι μας είπαν:

Έλενα Πάκου - Life Full of FashionΈλενα Πάκου // Life Full of Fashion

  • Ξεκίνησα το blogging πολύ αθόρμητα. Διάβαζα ξένα fashion blogs, η μόδα με ενδιέφερε πάντα και σκέφτηκα ότι θα μου άρεσε να κάνω κι εγώ κάτι παρόμοιο. Έτσι κι έγινε! Για μένα ήταν και παραμένει ένας τρόπος να μοιράζομαι με μία ευρύτερη «παρέα» όλα όσα με ενδιαφέρουν, όσα τραβούν την προσοχή μου.
  • Με τι μου αρέσει να γράφω/ασχολούμαι περισσότερο πάνω στη μόδα; Όπως συνηθίζω να λέω, το «Life Full of Fashion» είναι για μένα ένα «ημερολόγιο μόδας». Τα posts είναι καθαρά πράγματα που μου βγαίνουν αυθόρμητα οπότε τη δεδομένη στιγμή είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Τελευταία βέβαια μου έχει δοθεί η δυνατότητα να γράψω για νέους σχεδιαστές που έχει τύχει να γνωρίσω και αυτό μου αρέσει πολύ. Είναι πολυ όμορφο να έχεις τη δυνατότητα να δίνεις στους αναγνώστες σου φρέσκιες πληροφορίες και πράγματα που ίσως δεν έχουν την ευκαιρία να δουν κάπου αλλού.
  • Η άποψή μου για το fashion blogging στην Ελλάδα; Τον τελευταίο καιρό τα ελληνικά fashion blogs έχουν προβληθεί πολύ στον Τύπο και εμφανίζονται συνεχώς καινούρια. Έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει μια ποικιλία επιλογών. Προς το παρόν έχουν σαν πρότυπο αυτά του εξωτερικού, σιγά-σιγά όμως η κάθε μία από εμάς αποκτά το δικό της στυλ στο γράψιμο και τη θεματολογία, πράγμα που ειναι πολύ ενδιαφέρον.
  • Με τι άλλο ασχολούμαι εκτός από το fashion blogging; Σπουδάζω στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις και φέτος θα κάνω την πτυχιακή μου εργασία στο κομμάτι του Ethical Fashion.
  • Το blog της Έλενας: Life Full of Fashion // lifefulloffashion.blogspot.com

— — — — —

Θάλεια Γελαδάκη - Life in AthensΘάλεια Γελαδάκη // Life in Athens

  • Ξεκίνησα το blog από ανάγκη και επειδή είχα φρικάρει που είχα επιστρέψει στην Eλλάδα μετά τις σπουδές μου. Δεν ξεκίνησε σαν fashion blog και ακόμα δεν θεωρώ απόλυτα πως είναι fashion blog. Ξεκίνησε σαν μια αναφορά στα πράγματα που με ενδιαφέρουν (μόδα, τέχνη κλπ) και απλά άρχισε να κλείνει λίγο πιο πολύ προς την μόδα.
  • Μου αρέσει να γράφω για όλα. Στο blog μου δεν θα βρεις νέα ιδιαίτερα, θα βρεις κυρίως προτάσεις και πολλά DIY projects, καθώς μου άρεσει να πειραματίζομαι και να φοράω καινούργια πράγματα.
  • Πώς βλέπω το fashion blogging στην Ελλάδα; Είναι αλήθεια πως το fashion blogging έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα. Στην αρχή ήμασταν όλα και όλα 10 blogs και τώρα έχουν κοντεύουν να φτάσουν τα 50! Είναι πολύ βασικό για εμένα όταν ξεκινάς ένα blog να μην το κάνεις για τους λάθους λόγους, όπως αναγνωρισιμότητα, για free pass στις εβδομάδες μόδας κλπ, το θέμα είναι να το κάνεις γιατί το αγαπάς! Εγώ το blog μου το έχω σαν παιδάκι μου, το προσέχω και το αγαπάω. Νομίζω πως όλο και περισσότερο αναγνωρίζονται τα fashion blogs στην Ελλάδα και σαν μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης, εξίσου δυνατά και έγκυρα με τα συμβατικά μέσα.
  • Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζει κανείς για εμένα; Είμαι ένας πολύ ανήσυχος άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα. Έχω σπουδάσει ιστορία της τέχνης και είμαι brand manager στο LoveCooking.gr. Είμαι επίσης μία από τις τρεις διοργανώτριες του Swap Not Shop και το τελευταίο προσωπικό μου project είναι το «the NOT shop project» όπου έχω ορκιστεί να μην ψωνίσω τίποτα για ένα χρόνο, προσπαθώντας να αλλάξω την καταναλωτική μου συνείδηση. Καλά πάει μέχρι τώρα…
  • Το blog της Θάλειας: Life in Athens // lifeinathens.com

— — — — —

Χαριτίνη Κρέζου - the SoHo symposiumΧαριτίνη Κρέζου // the SoHo symposium

  • Ξεκίνησα το «SoHo symposium» ως ανάγκη να έχω ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο που θα ανεβάζω ό,τι ενδιαφέρον έβρισκα στο internet. Για πάρα πολύ καιρό διάβαζα fashion blogs του εξωτερικού και μου άρεσε πολύ η ιδέα να μπορώ να μοιράζομαι με άλλον κόσμο ό,τι μου κέντριζε την προσοχή! Πολλές φορές ήταν πληροφορίες ή εικόνες που δεν τις είχα διαβάσει κάπου αλλού και ήθελα κατά κάποιον τρόπο να πω «δείτε αυτό, είναι πραγματικά ενδιαφέρον»!
  • Τι μου αρέσει να γράφω/ασχολούμαι περισσότερο πάνω στη μόδα; Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι συγκεκριμένο! Γράφω για ό,τι μου κεντρίσει την προσοχή και αυτό μπορεί να είναι από ένα ωραίο παπούτσι μέχρι μία ενδιαφέρουσα έκθεση! Το μόνο που προσπαθώ είναι οι ειδήσεις που ανεβάζω να είναι  πρωτότυπες και να μην έχουν αναφερθεί πολλές φορές, ώστε να υπάρχει και ενδιαφέρον να διαβαστούν!
  • Η άποψή μου για τα fashion blogs στην Ελλάδα; Πλέον υπάρχουν πολλά ελληνικά fashion blogs, κάτι που προσωπικά με κάνει πολύ χαρούμενη γιατί δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την μόδα! Ο κόσμος μας υποδέχθηκε πολύ εγκάρδια και τα σχόλια που παίρνουμε είναι πολύ θετικά! Υπάρχουν αρκετά ελληνικά blogs που διαβάζω με πραγματικό ενδιαφέρον. Δουλειές που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές ακόμα και με blogs του εξωτερικού. Τον τελευταίο καιρό ειδικά έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα fashion blogs και αυτό που νομίζω ότι έχει σημασία είναι τέτοιες προσπάθειες να ξεκινούν με κίνητρο το πραγματικό ενδιαφέρον για την μόδα! Ακόμα και στην πληθώρα των blogs αυτό θα φανεί και θα περάσει αμέσως στον αναγνώστη!
  • Τι άλλο πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για εμένα; Αυτό που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον είναι ότι έχω πάρει πτυχίο στα Οικονομικά! Συχνά, λοιπόν, έχω ανοιχτά στον υπολογιστή μου ταυτόχρονα και τα fashion blogs αλλά και την σελίδα της… Ναυτεμπορικής!
  • Το blog της Χαριτίνης: the SoHo symposium // thesohosymposium.blogspot.com

— — — — —

Ελένη Στασινοπούλου, Μαρία Παπαγρηγορίου - Oh, So Chic!Ελένη Στασινοπούλου – Μαρία Παπαγρηγορίου // Oh, So Chic!

  • Γιατί ξεκινήσαμε το δικό μας blog; Θέλαμε ουσιαστικά μέσα από το blog μας να προβάλλουμε τα δύο βιβλία που έχουμε γράψει με θέμα το στυλ, αλλά και να επικοινωνήσουμε με τις γυναίκες που μας διαβάζουν μέσα από τα βιβλία μας και μέσα από το περιοδικό όπου γράφουμε, το «In Style». Επίσης, λόγω δουλειάς, είχαμε πρόσβαση σε άπειρη πληροφορία γύρω από τη μόδα και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και να την προσφέρουμε στη διψασμένη για ενημέρωση αναγνώστρια.
  • Με τι μας αρέσει να ασχολούμαστε/γράφουμε περισσότερο;
    – Ελένη: Το καθένα έχει τη χάρη του. Αυτή είναι και η χαρά του blogger, να μπορεί να γράφει κάθε μέρα για κάτι που του έχει ερεθίσει το ενδιαφέρον. Το ρεπορτάζ από ένα fashion show και η δυνατότητα του να γράφεις γι΄αυτό αμέσως μετά είναι πάντως κάτι που ξεχωρίζω.
    – Μαρία: Το blog σου δίνει την ελευθερία να βλέπεις κάτι που αγαπάς πολύ μέσα από τα δικά σου μάτια. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο από οτιδήποτε είναι η στιγμή που διαλέγουμε εμείς τι θέμα θα ανεβάσουμε. Εμείς και μόνο εμείς. Τέλος.
  • Ποια η άποψή μας για το fashion blogging στην Ελλάδα;
    – Ελένη: Υπάρχουν πολλά και αξιόλογα fashion blogs που εκπροσωπούν μάλιστα διαφορετικές φυλές των fashionistas. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά άρχισαν πρόσφατα να αναγνωρίζονται και να προβάλλονται και χρειάζονται ακόμα περισσότερη προβολή.
    – Μαρία: Σε μια πρόσφατη δημόσια συζήτηση για τα fashion blogs στην Ελλάδα, όπου παρουσιάσαμε το ohsochic.gr, νιώσαμε από κάποιους μια σχετική καχυποψία και εχθρότητα για το blog μας, επειδή είναι κάπως επαγγελματικό – και σαν layout και σαν περιεχόμενο. Όλοι το θεώρησαν δεδομένο ότι πρόκειται για ένα εμπορικό blog. Εμείς το κάνουμε για το κέφι μας, πάντως, όπως και όλες οι υπόλοιπες bloggers (ελληνίδες και μη) και το γεγονός ότι είμαστε επαγγελματίες νομίζω ότι τελικά λειτουργεί υπέρ των αναγνωστριών μας. Και τις ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους.
  • Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για εμάς εκτός από το ότι είμαστε fashion bloggers;
    – Ελένη: Τα δύο βιβλία μας, «Oh, So Chic!» και «Chic 2 Chic», την «προϋπηρεσία» μας στα περιοδικά γύρω από τα θέματα μόδας, τις άπειρες ώρες πτήσης μέσα σε ντεφιλέ, αλλά και το «ψώνιο» μας με αυτή τη δουλειά.
    – Μαρία: Χωρίς καμία διάθεση να περιαυτολογήσω εκ μέρους και των δυο μας, πιστεύω ότι είμαστε όντως style setters. Από κάθε άποψη, αλλά κυρίως μέσα από το προσωπικό μας στυλ, το οποίο πηγάζει από την αισθητική μας γενικά. Αυτό νομίζω ότι τελικά μας κάνει εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές διαδικτυακής (και όχι μόνο) ενημέρωσης γύρω από τη μόδα και το στυλ.
  • Το blog της Ελένης και της Μαρίας: Oh, So Chic! // ohsochic.gr

— — — — —

Χριστιάννα Θωμαΐδη - Fashion PathsΧριστιάννα Θωμαΐδη // Fashion Paths

  • Πώς ξεκίνησα το blog μου; Πριν από δύο χρόνια ετοιμαζόμουν να αναλάβω τη στήλη μόδας ενός καινούργιου φοιτητικού περιοδικού. Έτσι ξεκίνησα παράλληλα και το blog. Μπορεί το περιοδικό να μην κυκλοφόρησε ποτέ, αλλά το blog είχε κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα!
  • Τι μου αρέσει να γράφω/ασχολούμαι περισσότερο πάνω στη μόδα; Ξεκίνησα να γράφω για θέματα fashion marketing, καθώς και σχετικές ειδήσεις από τον χώρο. Στην πορεία άρχισα και το φωτορεπορτάζ από fashion shows, το οποίο και λατρεύω να κάνω! Πλέον γράφω για ό,τι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και με εμπνέει, πάντα όμως με βασικό άξονα τη μόδα!
  • Η άποψή μου για το fashion blogging στην Ελλάδα; Αν και είμαστε ακόμα “πίσω” σε σχέση με τα blogs του εξωτερικού η αναγνώριση από τους επαγγελματίες του χώρου και τα media είναι πια προφανής. Ωστόσο μερικοί έχουν παραβιάσει λίγο την έννοια του fashion blogger και νομίζουν ότι είναι stylists. Ο fashion blogger δεν δίνει συμβουλές μόδας αλλά εμπνέει τους αναγνώστες του από τα ντυσίματα που επιλέγει να δείξει.
  • Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για εμένα εκτός από το ότι είμαι fashion blogger; Σπουδάζω στο Οικονομικό της Νομικής Αθηνών και είμαι υπεύθυνη για την ύλη του LoveCooking.gr. Η δουλειά αυτή ήρθε από την Θάλεια, φίλη που έκανα μέσω του blog. Aυτός είναι ένας βασικός λόγος που το «Fashion Paths» θα έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία για μένα. Kατα τ΄άλλα, «όταν μεγαλώσω» θέλω να γίνω κειμενογράφος και να μην ξαναδώ ποτέ οικονομικές συναρτήσεις! Θεωρώ το shopping αγχολυτικό και την μόδα τρόπο έκφρασης!
  • Το blog της Χριστιάννας: Fashion Paths // fashionpaths.com

— — — — —

Πηνελόπη Καπνουλά - Fashion ArchitectΠηνελόπη Καπνουλά // Fashion Architect

  • Ξεκίνησα όπως όλες, διαβάζοντας και σχολιάζοντας πολλά ξένα fashion blogs (δεν είχα ανακαλύψει ακόμα τα λιγοστά ελληνικά που υπήρχαν τότε) και φωτογραφίζοντας τα ρούχα μου για προσωπικό αρχείο. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι μόνο το commenting δεν μου ήταν αρκετό, οπότε ξεκίνησα και το δικό μου blog για να υπάρξει διάλογος με τις καινούργιες μου blogoφίλες. Γι΄αυτό άλλωστε γράφω και στα αγγλικά.
  • Τι μου αρέσει να γράφω/ασχολούμαι περισσότερο πάνω στη μόδα; Το blog μου έχει έναν κάθαρα προσωπικό χαρακτήρα, δηλαδή ανήκει πιο πολύ στην υποκατηγορία personal style blogs, παρά στην πιο γενική fashion blogs. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγω τις γενικεύσεις και την κριτική (δεν είμαι και δεν προσπαθώ να γίνω ειδικός για την μόδα) και προτιμώ να γράφω για μένα και το προσωπικό μου στυλ: Τί φόρεσα και πως, τί ψώνισα, από που και πόσο έκανε, τί είδα στο internet ή στην πραγματική ζωή και μου έκανε εντύπωση. Ακόμα και όταν γράφω για τα shows της ελληνικής fashion week, προσπαθώ πάντα να το κάνω από ένα personal point of view. Xρησιμοποιώ τις δικές μου φωτογραφίες που έχω τραβήξει με την ταπεινή μου compact camera και ποτέ δεν γράφω κριτική (αυτό ήταν χάλια/αυτό ήταν τέλειο), αλλά προσωπική γνώμη με δικαιολόγηση (δεν μου άρεσε γιατί/μου άρεσε γιατί). Αγαπημένα μου θέματα για post είναι να φωτογραφίζω τα καινούργια μου παπούτσια από περίεργες γωνίες με macro και να βρίσκω ειδήσεις και projects που συνδυάζουν την αρχιτεκτονική με την μόδα.
  • Η άποψή μου για το fashion blogging στην Ελλάδα; Πριν από δύο χρόνια όταν ξεκίνησα, υπήρχαν μόνο άλλα δύο ελληνικά fashion blogs και το fashion blogging ήταν μια σχετικά άγνωστη έννοια. Τώρα υπάρχουν πάνω από 40, ίσως και παραπάνω, και μέρα με την μέρα ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα. Αυτό είναι σίγουρα καλό. Είναι ωραίο να υπάρχουν πολλές γνώμες και να παρουσιάζονται τόσα διαφορετικά στυλ online. Απλά -όπως άλλωστε και σε όλα τα είδη blogging- ισχύουν και εδώ κάποιοι απλοί κανόνες, που δεν τηρούνται πάντα. Όπως το να αναφέρεις την πηγή σου όταν δανείζεσαι κείμενο ή φωτογραφία από κάπου και να είσαι όσο το δυνατόν πιο original, για να έχεις ενδιαφέρον για τους αναγνώστες σου.
  • Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για εμένα εκτός από το ότι είμαι fashion blogger; Είμαι 26 χρονών, μεγάλωσα στη Σάμο, σπούδασα στο Βόλο, ζω στην Αθήνα. Είμαι αρχιτέκτονας, αλλά δεν δουλεύω στον τομέα μου, όπως άλλωστε πολύς κόσμος αυτόν τον καιρό. Δεν μπορώ την γκρίνια. Είμαι στο Facebook, αλλά δεν το συμπαθώ, προτιμώ το Twitter.
  • Το blog της Πηνελόπης: Fashion Architect // fashionarchitect.blogspot.com

* Η κεντρική φωτογραφία του post προέρχεται από την Πηνελόπη Καπνουλά.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.