XBLOG logo @2x

BlackBerry: Επιτρέπουμε στη κυβέρνηση να παρακολουθεί τον κόσμο

Η Apple πρόσφατα δημιούργησε τεράστιο ντόρο επειδή αρνήθηκε να παρέχει πρόσβαση σε ένα κλειδωμένο iPhone που είχε στη κατοχή του το FBI, ισχυρίζοντας ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το εργαλείο ξεκλειδώματος σε όποιο iPhone ήθελε. Πολλοί υποστήριξαν αυτή τη στάση επειδή δεν θέλουν η κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στη προσωπική ζωή τους, ωστόσο φαίνεται ότι η BlackBerry πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.

Πρόσφατα, το Vice σε μια δημοσίευσή του αποκάλυψε ότι η αστυνομία του Καναδά μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κλειδί κρυπτογράφησης (Master Key) των μηνυμάτων του BlackBerry Messenger για να διαβάσει τα μηνύματα που αντάλλαζε ο κόσμος. Όπως αποκαλύφθηκε, τη περίοδο 2010-2012 η αστυνομία είχε διαβάσει πάνω από 1.000.000 μηνύματα στην υπηρεσία της BlackBerry. Χρησιμοποιώντας το κλειδί κατάφερε να εξιχνιάσει μια υπόθεση δολοφονίας του 2011 στο Μόντρεαλ.

Ο CEO της BlackBerry, John Chen, σε δημοσίευση στο blog της εταιρίας επιβεβαίωσε ότι όντως είχαν συνεργαστεί με την αστυνομία Royal Canadian Mounted Police (RCMP), ωστόσο δεν διευκρίνισε άμα μοιράστηκαν και το Master Key. «Έχουμε κάνει σαφές εδώ και καιρό την θέση μας: οι εταιρείες τεχνολογίας σαν καλοί εταιρικοί πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα εύλογα αιτήματα για νόμιμη πρόσβαση», δήλωσε ο Chen. «Αυτή η πεποίθηση τέθηκε σε δοκιμασία σε μια παλιά υπόθεση και επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, με εικασίες και αμφισβήτηση στις εταιρικές και ηθικές αρχές της ΒlackBerry. Στο τέλος, η υπόθεση οδήγησε στην διάλυση μιας σημαντικής εγκληματικής οργάνωσης.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορική κατασκευάστρια τον περασμένο Νοέμβριο σταμάτησε τις εργασίες της στο Πακιστάν επειδή η τοπική κυβέρνηση είχε ζητήσει πρόσβαση στους διακομιστές της.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.