XBLOG logo @2x

Wind, αίσιο τέλος απ΄ότι φαίνεται

Χρειάστηκαν σχεδόν μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Wind Ελλάς, με τον Αιγύπτιο επιχειρηματία, Ναγκίμπ Σαουίρις να επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί και να διατηρεί τελικώς τον έλεγχο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξεως περίπου των 125 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί μεν, οι λεπτομέρειες που απομένουν όμως, χαρακτηρίζονται τυπικές από στελέχη της εταιρίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της Wind κατά 1,4 δις ευρώ, ήτοι θα πέσουν στα 1,8 δις ευρώ από περισσότερα από 3,2 δις ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, η ετήσια καταβολή τόκων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 150 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί σημαντική ανάσα για την ρευστότητα της εταιρίας, η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού σχεδίου προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Η Hellas II, η οποία ελέγχει το 100% της Wind, ανακοίνωσε ότι έλαβε αποδείξεις ότι οι κάτοχοι ομολόγων που εκπροσωπούν περίπου το 60% των ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured notes) και περίπου το 55% των εξασφαλισμένων ομολόγων (senior secured notes) υπέγραψαν δεσμευτικές συμφωνίες υπέρ της προσφοράς που κατέθεσε η Weather Investments του κ. Σαουίρις. Σημειώνεται ότι απαιτείτο η σύμφωνη γνώμη του 50,1% σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες. Με βάση αυτό το δεδομένο, το Δ.Σ. της Hellas II, η οποία ελέγχεται από τη Weather Investments, αποφάσισε τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε πράξη δεσμευτικής προσφοράς και υπόσχεση συνεργασίας (Binding Offer Deed and Cooperation Undertaking) ώστε να διασφαλίσουν ότι θα τεθεί σε ισχύ η προσφορά της Weather Investments. Πρακτικά, το μόνο που απομένει είναι να συμφωνήσουν και οι κύριοι πιστωτές, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι βέβαιο.

Από τα 125 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλει η Weather Investments, τα 50 εκατ. ευρώ προορίζονται ως άμεση εισφορά σε μετρητά στο ταμείο της Wind Ελλάς. Σε συνδυασμό με τη μείωση των τόκων, η εταιρία εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση πλέον να εφαρμόσει ένα τριετές επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Ν. Ζαρκαλής, περιλαμβάνει τόσο την επέκταση των υποδομών όσο και επενδύσεις στο κομμάτι της εμπορικής στρατηγικής. Πρώτος στόχος είναι το 2010 να είναι χρονιά ανάκαμψης και το 2011 να υπάρξει επιστροφή στην κερδοφορία.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι οι κάτοχοι ομολόγων μη εξασφαλισμένης απόδοσης, η πρόταση των οποίων δεν έγινε αποδεικτή, δεν δείχνουν έτοιμοι να καταθέσουν τα όπλα και προτίθενται να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους. Έτσι, σύμφωνα με τον Μάικλ Χότζες της Aladdin Capital Management που συντονίζει τους κατόχους ομολόγων μη εξασφαλισμένης απόδοσης, η πρόθεση τους είναι να απευθυνθούν απευθείας στους διαχειριστές που θα οριστούν τις επόμενες ημέρες και θα αναλάβουν να προχωρήσουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης. Στόχος της Aladdin να πείσει ότι η δική τους πρόταση είναι καλύτερη.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.