XBLOG logo @2x

Η NASA εντόπισε κοντινούς 6 εξωπλανήτες παρόμοιους με την Γη

Μια σημαντική ανακάλυψη ανακοίνωσε η NASA. Όχι ένα ή δύο, αλλά επτά γειτονικοί πλανήτες με μεγάλες ομοιότητες με τη Γη εντοπίστηκαν σε μόλις 40 έτη φωτός μακριά από εμάς.

Οι επτά εξωπλανήτες ονομάζονται Trappist-1b, c, d, e, f, g και h και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από έναν πολύ ψυχρό ερυθρό νάνο με την ονομασία Trappist-1, με μέγεθος μόλις το 8% του Ήλιου μας και οριακά μεγαλύτερο του πλανήτη Δία. Η φωτεινότητά του αστεριού είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου.

Τουλάχιστον οι τρεις από τους εξωπλανήτες μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού στην επιφάνειά τους, επομένως θα θεωρούνται ιδανικοί «στόχοι» για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο μακρινό μέλλον. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει ήδη στραφεί προς αυτούς για την έρευνα των ατμοσφαιρών τους.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεώρησε αρκετά σημαντική την ανακάλυψη επειδή όχι μόνο είναι ο μεγαλύτερος αριθμός πλανητών παρόμοιων με τη Γη που βρεθεί σε ένα σύστημα, αλλά είναι επίσης και ο μεγαλύτερος αριθμός πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν υγρό νερό και άρα ζωή.

Έξι από τους επτά εξωπλανήτες, που βρίσκονται στον Αστερισμό του Υδροχόου, βρίσκονται μέσα στη κατοικήσιμη ζώνη και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Οι συγκεκριμένοι έχουν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.

Στο ερώτημα αν κάποιος πλανήτης μπορεί όντως να διαθέτει κάποια μορφή ζωής, η απάντηση των επιστημόνων προς το παρόν είναι «δεν γνωρίζουμε».

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.