XBLOG logo @2x

Η NASA θέλει να στείλει ρομπότ για τον εντοπισμό ζωής στην Ευρώπη

Τον Ιούνιο του 2016, η NASA ανέθεσε σε 21 επιστήμονες να σχεδιάσουν ένα ρομπότ (lander) για να το στείλουν στην Ευρώπη, τον τέταρτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία. Οι επιστήμονες έπρεπε να φανταστούν επιστημονικούς στόχους για αυτό και να μάθουν αν η αποστολή είναι εφικτή. Μετά από οκτώ μήνες μελέτης, οι επιστήμονες τελικά ολοκλήρωσαν την δουλειά τους και παρουσίασαν την έκθεση τους στην διαστημική υπηρεσία της Αμερικής.

Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα που μοιράστηκαν μαζί μας, σχεδίασαν ένα ρομπότ με τετράγωνο σώμα και πόδια αράχνης έτσι ώστε να είναι ικανό να ολοκληρώνει τους στόχους του με επιτυχία. Με το ρομπότ αυτό, η NASA θέλει να βρει σημάδια ζωής στο φεγγάρι, είτε από το παρελθόν είτε νέα.

NASA Europe lander

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός με αλατόνερο ο οποίος μπορεί να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή. Επίσης πιστεύουν ότι στο βάθος υπάρχει ένας βραχώδεις, πυριτικός πυθμένας που χρειάζεται για την παροχή στοιχείων και ενέργειας που είναι απαραίτητα για την δημιουργία και την διατήρηση ζωής. Πέρα από την Ευρώπη, ωκεανό με αλμυρό νερό συναντάμε και στο φεγγάρι Εγκέλαδο του Κρόνου, επομένως είναι ευκολότερο να στείλουμε ένα ρομπότ στον Δία αν θελουμε να ψάξουμε για ίχνη ζωής έξω από τον πλανήτη μας.

Μια ακόμα σημαντική δουλειά για το ρομπότ που θα στείλουμε στην Ευρώπη είναι να εξετάσει την ατμόσφαιρα του φεγγαριού και να καθορίσει αν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Τέλος, θα πρέπει επίσης να εξετάσει τις ιδιότητες της επιφάνειας και του υπέδαφους για τις μελλοντικές εξερευνήσεις.

Το ρομπότ αυτό δυστυχώς θα αργήσει να πετάξει. Έχει σχεδιαστεί να ακολουθήσει την αποστολή Europa Multiple Flyby Mission η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη δεκαετία.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.