XBLOG logo @2x

Τουρκία: Απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην πλατφόρμα Blogger της Google!

Πραγματικά τέτοιες αποφάσεις πάντα με κάνουν να σκέφτομαι πως δεν βρισκόμαστε στο 2011 και το μυαλό κάποιων που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις έχει μείνει πίσω πολλές δεκαετίες, για να μην γράψω τίποτα χειρότερο… Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση δικαστηρίου στην Τουρκία, με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στην πλατφόρμα Blogger της Google και κατ΄επέκταση σε όλα τα blog που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αυτή!

Τι οδήγησε στην απαγόρευση;

Και ποιος είναι ο λόγος που απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην πλατφόρμα Blogger στην Τουρκία;

Κάποια blog που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα Blogger της Google και είχαν κατάληξη blogspot.com μετέδιδαν παράνομα ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ο δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός Digiturk υπέβαλε μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ στην νοτιοανατολική Τουρκία αποφάσισε να μπλοκάρει την πρόσβαση στην πλατφόρμα Blogger, επικαλούμενο την ισχύουσα νομοθεσία στην Τουρκία, βάσει της οποίας επιτρέπεται η καθολική απαγόρετση μιας υπηρεσίας στο ίντερνετ για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μάλιστα, στην Τουρκία εκτιμάται ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν το blog τους στην πλατφόρμα Blogger της Google, με τους χρήστες που επισκέπτονται τα blog αυτά να ανέρχονται σε 18.000.000!

Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι «πειρατές»

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα Blogger και στα blogspot blog μπορεί να μπλοκαρίστηκε, ωστόσο οι «πειρατές», αυτοί που μεταδίδουν παράνομα τους ποδοσφαιρικούς αγώνες δηλαδή, συνεχίζουν το… έργο τους ακάθεκτοι, μεταδίδοντας αγώνες από άλλους διαδικτυακούς τόπους, όπως παραδέχθηκε το το δορυφορικό κανάλι Digiturk.

Μπορεί να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Blogger, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες -για να μην πω εκατοντάδες- site στο ίντερνετ που σου επιτρέπουν να στήσεις δωρεάν ή με μια μικρή χρέωση ένα site ή ένα blog.

Τι λέει η Google;

Η Google και με το δίκιο της εμφανίζεται ενοχλημένη, αφού όπως σημειώνει για όσους ανησυχούν για πειρατεία και άλλα παράνομες ενέργειες, υπάρχουν τρόποι για τη διασφάλιση της νομιμότητας, χωρίς να χρειαστεί να μπλοκαριστεί η πρόσβαση σε ολόκληρη την πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα, η Google λέει ότι «η διαδικασία για να διατυπωθεί ένα αίτημα διεκδίκησης των πνευματικών δικαιωμάτων για περιεχόμενο που φιλοξενείται στο Blogger είναι απλή και αποτελεσματική. Ενθαρρύνουμε όλους τους κατόχους περιεχομένου να την χρησιμοποιήσουν και όχι να επιδιώκουν μια ευρεία απαγόρευση της πρόσβασης στην υπηρεσία».

Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα Blogger, όσο η Google θα ανταποκρίνεται σε μια καταγγελόα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Αντιδράσεις στη «λογοκρισία»

Όπως είναι λογικό, την δικαστική απόφαση για απαγόρευση της πρόσβασης στην πλατφόρμα blogging της Google και τα blog που βασίζονται σε αυτήν, υποδέχθηκαν με αντιδράσεις οι πολίτες όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο Yaman Akdeniz, ακτιβιστής για τα ψηφιακά δικαιώματα και πανεπιστημιακός, δήλωσε στην «Χουριέτ» ότι η απαγόρευση αυτή έχει τεράστιες επιπτώσεις σε εκατομμύρια bloggers αλλά και σε αναγνώστες των blog αυτών. «Υπάρχει ανησυχία για τα εμπορικά δικαιώματα του Digiturk, όμως το να απαγορεύεται η πρόσβαση σε τόσα blog είναι κάτι που δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αυτό δεν θα συνέβαινε σε πιο ανεπτυγμένες δημοκρατίες, όπως πχ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε ο Yaman Akdeniz.

Με το θέμα ασχολούνται πολλοί bloggers ανά τον κόσμο αλλά και ενεργοί πολίτες στα social media, μεταξύ των οποίων και το Twitter, όπου μπορείτε να δείτε τα σχετικά tweets με το hashtag #blogumadokunma.

[via, via, via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.