XBLOG logo @2x

Thales: Συστήματα για τον εντοπισμό drones σε πραγματικό χρόνο – Μελλοντική εφαρμογή και στην Ελλάδα;

H αγορά των drones για μη στρατιωτικούς σκοπούς χαρακτηρίζεται κυρίως από μια τεράστια εμπορική προοπτική δεδομένου των εκατομμυρίων νέων drones που αναμένεται να πετάξουν στον ουρανό τα επόμενα 20 χρόνια.

Η πολυπλοκότητα που προκύπτει για το αεροπορικό οικοσύστημα φέρνει νέες σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια, οδηγώντας τις αρμόδιες αρχές στην απαίτηση αυστηρότερης καταχώρισης και ταυτοποίησης των Μη Επανδρωµένων Εναέριων Συστημάτων (UAS). Τα ρυθμιστικά πλαίσια θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προγραμματίζονται οι αποστολές, θα λαμβάνονται οι εγκρίσεις πτήσεων, θα εντοπίζονται και θα παρακολουθούνται με ασφάλεια τα drones.

Η Thales, για να βοηθήσει τους πελάτες να ξεπεράσουν αυτές τις σύνθετες προκλήσεις, έχει αναπτύξει ένα σύστημα διαχείρισης εναερίου χώρου πάνω στον έλεγχο της κυκλοφορίας αντικειμένων σε χαμηλό ύψος. Πρόκειται για μια ψηφιακή cloud-based πλατφόρμα που βασίζεται στην ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, που λειτουργεί ήδη τρία χρόνια συνδέοντας τους αερομεταφορείς και βελτιστοποιώντας τις δραστηριότητές τους, πλέον ενσωματώνει τη Διαχείριση Κυκλοφορίας Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UTM). Έτσι καταφέρνει να ενσωματώσει τις λειτουργίες των drones στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να προσφέρει αυτοματοποιημένες άδειες αποστολών και πτήσεων.

Παράλληλα, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας εντοπισμού ταυτότητας (cyber-secured identity tracking) της Gemalto στην υπάρχουσα πλατφόρμα UTM της Thales προσφέρει στις αρχές πολιτικής αεροπορίας μια σημαντική βοήθεια. Παρέχει ένα «πιστοποιημένο δελτίο ταυτότητας» μέσω του οποίου οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να επαληθεύσουν τον αριθμό μητρώου του drone, να προσδιορίσουν τον πιλότο του και να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τις κατάλληλες άδειες πτήσης, όλα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο ανιχνευτής UTM της Gemalto βασίζεται στις υπάρχουσες δυνατότητες συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις και τους κανόνες του εναέριου χώρου που είναι ήδη διαθέσιμες στην πλατφόρμα UTM της Thales.

Αυτές οι δυνατότητες έχουν πρόσφατα δοκιμαστεί με επιτυχία στην FAA, μια τοποθεσία δοκιμών UAS στο Διεθνές Αεροδρόμιο Griffiss των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την επαρχία Oneida και τον ερευνητικό φορέα NUAIR. Η δοκιμή κατέδειξε την ενσωμάτωση της ασφαλούς, απομακρυσμένης αναγνώρισης και εντοπισμού στην λύση UTM της Thales.

«Το σημερινό οικοσύστημα των αερομεταφορών δεν σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει τον ρυθμό ανάπτυξης που θα συναντήσουμε τις επόμενες δεκαετίες. Ο στόχος μας ως βιομηχανία είναι να διατηρούμε τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και παράλληλα να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μιας ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς, στην οποία μπορούν να συνυπάρχουν επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα. Η ασφάλεια και προστασία των δεδομένων, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση στον εναέριο χώρο, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Jean Ferré – Thales Αντιπρόεδρος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας

[irp][/irp]

Πώς λειτουργεί;

Ο ιχνηλάτης UTM συνδέεται και πιστοποιείται με ασφάλεια από το σύστημα UTM της Thales, μέσω κυψελοειδούς δικτύου ή εναλλακτικών τεχνολογιών επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας ασφαλείς μονάδες και συστήματα κρυπτογράφησης.

Ο ιχνηλάτης ενσωματώνει ένα GPS για παροχή πληροφοριών εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο και φέρει ένα μη παραβιάσιμο υλικό (tamper-proof element), το οποίο χρησιμοποιείται για την ασφαλή αποθήκευση όλων των πληροφοριών και κρυπτογραφικών λειτουργιών που χρειάζονται για την αμοιβαία διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας μεταξύ του UTM και του χειριστή. 

Έτσι, το σήμα απομακρυσμένης αναγνώρισης υπογράφεται ψηφιακά και οι επικοινωνίες εντολής και ελέγχου μεταξύ του ελεγκτή πτήσης και του σταθμού ελέγχου εδάφους είναι πλήρως κρυπτογραφημένες. Μόλις επικυρωθούν τα διαπιστευτήρια του drone, αποστέλλεται μήνυμα στην πλατφόρμα UTM της Thales επιβεβαιώνοντας την αποστολή. 

Ως εκ τούτου, η πλατφόρμα θα είναι σε θέση να παρακολουθεί το drone καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να διασφαλίζει ότι συμμορφώνεται με το αίτημα αποστολής που έχει εφαρμόσει ο χειριστής του και επικύρωσαν οι αρχές. Αν αυτό δεν συμβαίνει, το σύστημα στέλνει ειδοποιήσεις μη συμμόρφωσης.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.