XBLOG logo @2x

Σίμος Μαυροειδής: Το who is who του προέδρου του e-shop.gr που συνελήφθη για χρέη 10 εκατ. ευρώ!

Σαν ένα σύγχρονο επιχειρηματικό «παραμύθι» φάνταζε, πριν από ένα χρόνο, η ιστορία της αλυσίδας καταστημάτων e-shop. Τρεις πιτσιρικάδες, ξεκινώντας από ένα γκαράζ στο Μαρούσι, συνέλαβαν την ιδέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Πριν από δώδεκα χρόνια, ο Απόστολος Αποστολάκης «έστησε» μια πρωτότυπη εταιρία, μαζί με τον Κώστα και τον Σίμο Μαυροειδή, πολιτικοί μηχανικοί και οι τρεις.

Ωστόσο αυτό το παραμύθι διεκόπη απότομα χθες όταν συνελήφθη στο Μαρούσι από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο 39χρονος Συμεών Μαυροειδής, πρόεδρος της ηλεκτρονικής αλυσίδας e-shop για οφειλές στο Δημόσιο συνολικού ύψους 9.959.583 ευρώ.

Την ιδέα είχε ο Κώστας Μαυροειδής

Η επωνυμία της ήταν… e-shop.gr, η οποία αρχικά δραστηριοποιούνταν στην πώληση βιβλίων μέσω Internet. Το e-shop.gr παρείχε τις πρώτες ηλεκτρονικές πωλήσεις προϊόντων το 1999. Μέσα σε πέντε χρόνια, η εταιρία έγινε κερδοφόρος, φτάνοντας στο απόγειο το 2009, με πωλήσεις 128.000.000 ευρώ! Η επιτυχία απαιτεί όμως «ψύχραιμες» και σωστές αποφάσεις. Ξαφνικά οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου έγιναν και πωλήσεις μέσω φυσικών καταστημάτων, τα οποία εξαπλώθηκαν πανελλαδικά. Το www.e-shop.gr έφτασε να δέχεται καθημερινά 110.000 επισκέπτες.

Ανώμαλη προσγείωση

Η κερδοφορία των προηγούμενων ετών ή αλλιώς το «λίπος» δεν ήταν αρκετό για να απορροφήσει το πρόσθετο λειτουργικό κόστος. Το κυριότερο; Οι φιλόδοξοι νέοι λογάριαζαν χωρίς τη μεγάλη οικονομική ύφεση. Το αποτέλεσμα; Το e-shop πέρασε βίαια από την εποχή των βραβεύσεων ως «Strongest Companies in Greece» («Δυνατότερες Εταιρίες στην Ελλάδα») και τις σκέψεις για είσοδο στο Χ.Α. στο άρθρο 99. Τον Μάιο ελήφθησαν τα προσωρινά μέτρα και η αλυσίδα ειδών πληροφορικής δεν πληρώνει τόκους και παλαιές υποχρεώσεις, παρά μόνο τρέχουσες, δηλαδή προμηθευτές προϊόντων και μισθούς.

Μπήκε στο άρθρο 99

Συνελήφθη ο πρόεδρος της e-shop.gr για χρέη στο ΔημόσιοΤο διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου 2011 αποτέλεσε μια πολύ σκληρή δοκιμασία.

Έκλεισαν 16 καταστήματα, σήμερα λειτουργούν 54. Αποχώρησαν 150 εργαζόμενοι, σήμερα απασχολούνται 320.

Το παρήγορο είναι (αν υπάρχει παρήγορο σε αυτές τις περιπτώσεις) ότι οι περισσότεροι έχουν λάβει αποζημιώσεις σε ποσοστό 70%- 80%. Ουσιαστικά, οι αποζημιώσεις προέρχονται από τη μη καταβολή των τόκων, ήτοι 2.000.000 ευρώ ετησίως, έπειτα από την προσωρινή υπαγωγή στο άρθρο 99.

Όλο αυτό το διάστημα, το τακτικό προσωπικό έχει καθυστέρηση στις πληρωμές. Παράπονα έχουν και οι πελάτες του καταστήματος, καθώς οι παραλαβές των προϊόντων, μέχρι και πριν από έναν μήνα, γίνονταν σε πέντε έως έξι ημέρες και όχι ανά δύο έως τρεις, όπως παλαιότερα.

Γκρίνια από τους πελάτες

Προβλήματα σημειώθηκαν και με τα προϊόντα. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα όλα τα είδη, ενώ τα αποθέματα ήταν λίγα. Το e-shop έχασε την υστεροφημία του, την οποία προσπαθεί να επανακτήσει τον τελευταίο μήνα. Η κύρια εκδίκαση για το άρθρο 99 θα γίνει τον Μάρτιο. Τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν «φεσωθεί» με 13.000.000 ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων, στα τέλη του 2010, είχε ξεπεράσει τα 55.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 13.000.000 αναφέρονταν σε υποχρεώσεις προμηθευτών και 13.000.000 σε πληρωτέες επιταγές.

Οι ιδιοκτήτες του e-shop θα ζητήσουν «κούρεμα» υποχρεώσεων 20% σε τράπεζες και προμηθευτές. Θα παρουσιάσουν πλάνο ανασυγκρότησης, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία θα είναι βιώσιμη με τζίρο 60.000.000 ετησίως. Ως πρόσθετες πηγές εσόδων θα παρουσιαστούν τα φωτοβολταϊκά, οι νέες υπηρεσίες «e-food» και «e-shop-deals» αλλά και η επέκταση των e-shop στα είδη οικιακής χρήσης.

Επιχείρησαν να το πουλήσουν

Προσπαθώντας να αποφύγουν το άρθρο 99, οι ιδιοκτήτες των e-shop είχαν προχωρήσει σε συνομιλίες με ξένα funds και Έλληνες επιχειρηματίες. Μάλιστα, είχε γίνει προσέγγιση και σε γνωστή αλυσίδα προϊόντων πληροφορικής. Από την πλευρά τους τα e-shop διατείνονται ότι ο δίαυλος επικοινωνίας, αν και έχει ατονήσει, πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί.

Είχαν εμπλακεί και στα φωτοβολταϊκά

Με τη νέα φιλοσοφία της εποχής, που επιδιώκει την πλήρη εξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης με τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, συμβαδίζει και η e-shop.gr, έγραφε ο Τύπος το 2009. Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του κοινού, η e-shop.gr παρέχει στους πελάτες της ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών εξοπλισμού και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου του 2009, έβαλαν σε λειτουργία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό-κτιριακό τομέα και στη χώρα μας. Οι οικιακοί καταναλωτές, αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις, μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος έως 10 κιλοβάτ σε ταράτσες, στέγες κτιρίων και άλλων χώρων και να επωφεληθούν από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ στην ενισχυμένη σταθερή τιμή των 0,55 ευρώ/kWh, που ισχύει για όσους υπογράψουν μέχρι το τέλος του 2011. Με τον τρόπο αυτό, οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να εξασφαλίσουν εγγυημένα και αφορολόγητα έσοδα, ύψους έως και 7.500 ευρώ ετησίως, για 25 χρόνια, ενώ, αν επιλέξουν να καλύψουν, μέσω τραπεζικού δανείου, την αρχική επένδυση, μπορούν να πετύχουν έσοδα της τάξης των 4.500 ευρώ, χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ και με το δάνειο να αποπληρώνεται αυτόματα από τα έσοδα του έργου.

Πήραν πολλά δάνεια

Η εταιρεία μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με ελληνική τράπεζα για την έκδοση ομολογιακού δανείου (είχε πάρει ανάλογο δάνειο από την Alpha Bank τετραετούς διάρκειας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2010). Ωστόσο οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στην επίτευξη της σχετικής συμφωνίας ώθησαν την διοίκηση να αναζητήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης.

Η e-Shop επιδίωξε να αντλήσει ρευστότητα ώστε να καλύψει ανοίγματα προς τους προμηθευτές της και να τονώσει τις πωλήσεις της. Στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό οι πληροφορίες περί δυσκολίας της εταιρείας, η οποία συμπλήρωσε 13 χρόνια παρουσίας στην αγορά, να ανταποκριθεί σε ένα μέρος των υποχρεώσεών της, ωστόσο η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ούτως ή άλλως δεν βοηθά τις επιχειρήσεις, αντίθετα δοκιμάζει τις αντοχές τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν πως το πρόβλημα για την e-Shop παρουσιάστηκε μετά την απόφαση ασφαλιστικών εταιρειών να σταματήσουν τη δραστηριότητα της ασφάλισης πιστώσεων από τις αρχές του 2011 με αποτέλεσμα να «ψαλιδιστούν» τα πιστωτικά όρια πολλών επιχειρήσεων έναντι των προμηθευτών τους. Ως αποτέλεσμα σειρά πληρωμών έμειναν ανασφάλιστες, με τους προμηθευτές σε αρκετές περιπτώσεις να ζητούν την εξόφλησή τους και να μειώνουν το πλαφόν.

Το 2011 οι υποχρεώσεις της e-Shop ανέρχονταν σε 43 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. ευρώ αφορούν συνολικές οφειλές στις τράπεζες και τα 18 εκατ. ευρώ οφειλές προς τους προμηθευτές. Οι παραγγελίες που έκανε πλέον η e-Shop εξοφλούνται με μετρητά. Οι πωλήσεις ωστόσο του πρώτου πενταμήνου 2011 σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται στο -25%.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη ο πρόεδρος της e-shop.gr για χρέη εκατομμυρίων στο Δημόσιο!

πηγή: iefimerida

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.