XBLOG logo @2x

Review: Nokia 8800 Arte

Η Nokia αποφασίζοντας να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω όσον αφορά τα κινητά ανώτερης ποιότητας, δημιούργησε μια συσκευή ικανή να κερδίσει τους χρήστες, τόσο με τα πολυτελή υλικά κατασκευής της, όσο και με άρτια τεχνολογικά της προσόντα. Το Nokia 8800 Arte έχει σχεδιαστεί για όσους εκτιμούν την πολυτελή ζωή, είτε πρόκειται για παλαιωμένα κρασιά, είτε για σπορ αυτοκίνητα ή κινητά που επιβραβεύουν την επιτυχία τους.

Βλέποντας την συσκευή εύκολα αντιλαμβάνεσαι  την ποιότητα στο σχεδιασμό και την κατασκευαστική αρτιότητα, ενώ ο μαύρος και ασημένιος σχεδιασμός σίγουρα θα προσεγγίσει και αρκετούς άνδρες καταναλωτές. Μιας και η τιμή του έχει πέσει αισθητά το τελευταίο χρονικό διάστημα (παίζει γύρω στα 549 ευρώ), σκέφτηκα ότι ένα review για το Nokia 8800 Arte σίγουρα θα βοηθούσε όσους σκέφτονται να το αγοράσουν.

Λόγοι για να το αγοράσετε

  • Κομψός και στυλάτος σχεδιασμός
  • 3G
  • 3 Megapixels κάμερα με autofocus
  • OLED οθόνη, ανάλυσης QVGA
  • Δυνατή μπαταρία 1000mAh
  • Μεγάλη εσωτερική μνήμη (1 GB)
  • Έξυπνο ρολόι

Λόγοι για να μην το αγοράσετε

  • Μέτρια ποιότητα φωτογραφίας ιδιαίτερα σε νυχτερινές λήψεις
  • Μικρή οθόνη μόλις 2″
  • Αφήνει δαχτυλιές
  • Δυσκολία ανάγνωσης της οθόνης σε συνθήκες έντονου φωτισμού και ιδιαίτερα κάτω από τον ήλιο
  • Δεν δέχεται επέκταση μνήμης
  • Αρκετά ακριβό
  • Αρκετά βαρύ για το μέγεθός του αφού το βάρους του αγγίζει τα 150 γρ

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Η σειρά 8800 φημίζεται για τις κομψές, καλοσχεδιασμένες συσκευές της, οι οποίες βασίζονται σε ακριβά υλικά κατασκευής. Αυτό ακριβώς είναι και το 8800 Arte, μία πολύ κομψή συσκευή κατασκευασμένη από γυαλί και ατσάλι ικανή να εντυπωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς χρήστες και να τραβήξει όλα τα βλέμματα. Σχεδιαστικά ακολουθεί την ίδια πετυχημένη συνταγή του 8800 και 8800 Sirocco, χωρίς να παρατηρούνται πάρα πολλές εξωτερικές διαφορές. Το 8800 Arte έχει αρκετά μικρές διαστάσεις 109 x 45.6 x 14.6 mm, αλλά αυξημένο βάρος, κυρίως λόγω της χρήσης ακριβών υλικών κατασκευής και όχι πλαστικού. Ζυγίζει 150 γρ, δηλαδή είναι κατά 12 γρ βαρύτερο από το 8800 Sirocco και 7 γρ από το 8600 Luna.

Αυτό που ίσως στεναχωρήσει κάποιους υποψήφιους αγοραστές είναι ότι η συσκευή διατίθεται μόνο στο μαύρο χρώμα, ενώ αν θέλουν να επιλέξουν την καφέ απόχρωση θα πρέπει να κινηθούν στο ακριβότερο 8800 Arte Sapphire.

Κρατώντας την συσκευή στα χέρια μας από την μπροστινή πλευρά στο πάνω μέρος της ακριβώς στο κέντρο υπάρχει το ακουστικό, ακριβώς από κάτω βλέπουμε την OLED οθόνη 2″, ενώ κάτω από την οθόνη στο κέντρο υπάρχει το πλήκτρο τεσσάρων κατευθύνσεων, ώστε να μπορούμε να μπούμε και να πλοηγηθούμε στο μενού, χωρίς να χρειάζεται να σύρουμε και να ανοίξουμε το πληκτρολόγιο. Δεξιά και αριστερά βρίσκονται τα πλήκτρα αποδοχής ή απόρριψης κλήσης.

Σέρνοντας το καπάκι προς τα κάτω εμφανίζεται το πληκτρολόγιο της συσκευής, ενώ στο κάτω μέρος της συσκευής υπάρχει μια θύρα microUSB και το μικρόφωνο του τηλεφώνου. Στο πάνω μέρος υπάρχει το κουμπί ανοίγματος (power key), το οποίο χρησιμοποιείται και για εναλλαγή ανάμεσα στα διάφορα προφίλ.

Πληκτρολόγιο & οθόνη

Όπως αναφέραμε παραπάνω στο πάνω μέρος της συσκευής, κάτω από το ακουστικό υπάρχει η οθόνη του τηλεφώνου ανάλυσης QVGA, 16 εκ. χρωμάτων και διαγωνίου 2″. Η οθόνη που διαθέτει το 8800 Arte σίγουρα είναι ένα από τα μέρη που σηκώνουν αρκετή συζήτηση, κυρίως λόγω της τεχνολογίας OLED, η οποία είναι ειδική για φορητές συσκευές. Θεωρητικά η τεχνολογία OLED προσφέρει καλύτερο χρόνο απόκρισης, μικρότερο κόστος παρασκευής, εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και μεγαλύτερη ευκρίνεια και ευκολία στη χρήση. Η οθόνη του 8800 είναι όντως πολύ καλή και με μεγάλη ευκρίνεια παρά το μικρό της μέγεθος, αφού είναι μόλις 2″. Το κακό είναι ότι ο χρήστης έχει μεγάλη δυσκολία ανάγνωσης όταν βρίσκεται σε χώρους με έντονο φωτισμό ή μεγάλη ηλιοφάνεια.

Το πληκτρολόγιο του 8800 Arte σε γενικές γραμμές θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό αν και θα το χαρακτήριζα λίγο πιο σκληρό από τα συνηθισμένα και λίγο μικρότερο σε μέγεθος, πράγμα που ίσως σας δυσκολέψει στην προσπάθεια σας να πληκτρολογήσετε κάποιο μήνυμα.

Music Player

Όπως ήδη αναφέραμε, το 8800 Αrte είναι η πρώτη συσκευή της σειράς 8800 με πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά, το μόνο που δεν διαθέτει είναι ενσωματωμένο FM ραδιόφωνο.

O Media Player θυμίζει αρκετά Windows Media Player με δυνατότητα να αλλάξετε το τρέχον θέμα και αρκετές δυνατότητες για να βελτιώσετε την ποιότητα ήχου, όπως ισοσταθμιστή και διεύρυνση στέρεο. Επίσης μπορεί να αναπαράγει αρχεία της μορφής MP3, MIDI, AAC, AAC+ και WMA και υποστηρίζει την λειτουργία A2DP, ώστε να μπορείτε να ακούτε μουσική μέσω του Bluetooth ακουστικού. Τέλος, υποστηρίζει βίντεο σε μορφή 3GP και MP4 αν και δεν νομίζω ότι είναι η ιδανική συσκευή παρακολούθησης βίντεο, κυρίως λόγω της μικρής οθόνης που διαθέτει.

Διαθέτει ένα μικρό ηχείο το οποίο θα το χαρακτήριζα αρκετά δυνατό, αν και τρίζει αρκετά όταν η ένταση είναι στο full, ενώ η συσκευή έρχεται μαζί με ακουστικά τα οποία συνδέονται μέσω της θύρας microUSB.

Κάμερα

To 8800 Arte είναι εφοδιασμένο με 3 Megapixels κάμερα με λειτουργία autofocus. Δυστυχώς δεν είναι εξοπλισμένο με flash, οπότε η φωτογράφηση σε χώρους με χαμηλό φωτισμό είναι αδύνατη. Παρόλο που η κάμερα του είναι 3 Mp, οι φωτογραφίες έχουν μέτρια ποιότητα ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται αρκετός θόρυβος στις εικόνες.

Όπως σε όλα τα καινούρια S40, έτσι και στο 8800 Arte υπάρχουν κάποιες φωτογραφικές δυνατότητες, όπως η επιλογή νυχτερινής λήψης, η επιλογή διαφόρων εφέ, καθώς και η εναλλαγή της ποιότητας φωτογραφιών από το βασικό στο υψηλό επίπεδο. Πολύ καλή θα χαρακτήριζα την ταχύτητα λήψης φωτογραφιών, η οποία παρόλο που δεν φτάνει τις Cybershot συσκευές, κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Εκτός όμως από φωτογραφίες, το Arte έχει την δυνατότητα να τραβήξει 3GP βίντεο και μάλιστα σε ανάλυση VGA, παρόλο που σε αυτή την ανάλυση περιορίζεται στα 15 fps. Σε γενικές γραμμές πάντως τα βίντεο του είναι αρκετά ικανοποιητικά για μια συσκευή που δεν θεωρείται Camera Phone.

Συνδεσιμότητα – Internet – Εφαρμογές

Το 8800 Arte είναι ένα 3G τηλέφωνο που επιτρέπει μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και γρηγορότερη πρόσβαση στο internet με τη χρήση του GPRS. Διαθέτει Bluetooth 2.0 και την λειτουργία A2DP για ασύρματη στερεοφωνική σύνδεση. Η σύνδεση του τηλεφώνου με τον υπολογιστή πραγματοποιείται κυρίως μέσω της θύρας microUSB που βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής.

Το 8800 Arte είναι μια συσκευή S40, οπότε δεν έχουμε την δυνατότητα να του εγκαταστήσουμε και πολλές εφαρμογές εκτός από μερικές java. Παρόλα αυτά το κινητό έρχεται με προεγκατεστημένο τόσο τον κλασικό browser της Nokia, όσο και τον Opera Mini για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης διαθέτει πολύ έξυπνη αριθμομηχανή που, εκτός από τις βασικές πράξεις, με το πάτημα του αστερίσκου μετατρέπεται σε επαγγελματικό κομπιουτεράκι δίνοντας σου την δυνατότητα να υπολογίσεις υπόριζο και τετράγωνα. Τέλος διαθέτει ημερολόγιο το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από τα ημερολόγια των υπόλοιπων S40 κινητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει έναν πολύ έξυπνο μετατροπέα, ώστε να μπορείτε να μετατρέπετε νούμερα παπουτσιών και ρούχων ανάλογα με την χώρα που βρίσκεστε και τις μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιεί.

Συμπέρασμα

Σίγουρα πρόκειται για μια από τις ωραιότερες συσκευές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και θα εντυπωσιάσει κυρίως με τον σχεδιασμό της και με την εντελώς διαφορετική αίσθηση που αφήνει στο χέρι. Παρόλο που είναι το πιο εξελιγμένο από τεχνικής πλευράς κινητό της σειράς 8800, πιστεύω ότι έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά του, έτσι ώστε να φτάσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά φθηνότερων μοντέλων. Ωστόσο, αν για εσάς η εξωτερική εμφάνιση της συσκευής έχει την μεγαλύτερη σημασία στην επιλογή σας και μπορείτε να συμβιβαστείτε με την μέτρια κάμερα της συσκευής, τότε σίγουρα το 8800 Arte είναι το κινητό τηλέφωνο που σας ταιριάζει.

Αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Συχνότητα λειτουργίας: GSM 900/1800/1900
  • Βάρος: 150 γρ
  • Διαστάσεις: 109 x 45.6 x 14.6 mm
  • Τύπος συσκευής: Slide Up
  • Μπαταρία: Li-Ion 1000 mAh
  • Οθόνη: 16.000.000 χρώματα, 240 x 320 pixels
  • Κάμερα: 3 Mp, 2048 x 1536 pixels
  • Μνήμη: Εσωτερική 1 GB
  • Μεταφορά δεδομένων: GPRS, EDGE, 3G
  • Δυνατότητα σύνδεσης: Bluetooth, USB
  • Επιπλέον λειτουργίες: 3G, Αριθμομηχανή, MP3

Περιεχόμενα συσκευής

  • Μπαταρία BL-4U
  • Θήκη μεταφοράς
  • Καλώδιο σύνδεσης με Η/Υ
  • Φορτιστής
  • Βάση φόρτισης
  • Στερεοφωνικά ακουστικά
  • Βάση φόρτισης
  • CD, Οδηγίες χρήσης

[photo by airgap]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.