XBLOG logo @2x

Η Qualcomm παρουσίασε νέες τεχνολογίες για τα VR, AI και το επόμενο WiFi

Η Qualcomm, η εταιρία πίσω από τους Snapdragon επεξεργαστές, έκανε αρκετές νέες ανακοινώσεις που αφορούν το μέλλον της τεχνολογίας — από τσιπάκια ήχου μέχρι modem για αυτόνομα αυτοκίνητα. Πάμε να τα δούμε.

WiFi 802.11ax
WiFi 802.11ax

Σήμερα, το WiFi 802.11ac είναι η καλύτερη τεχνολογία που έχουμε για τα ασύρματα δίκτυα, όμως η Qualcomm κοιτάζει το μέλλον, και για αυτό παρουσίασε τη πρώτη λύση για smartphones και υπολογιστές που βασίζεται στη τεχνολογία WiFi 802.11ax. Το WiFi ax είναι μια βελτίωση του ac η οποία προσφέρει τις διπλάσιες ταχύτητες ενώ χρησιμοποιεί έως 67% λιγότερη ενέργεια.

Το τσιπάκι που παρουσίασε η εταιρία ονομάζεται WCN3998, διαθέτει 2×2 κεραίες και υποστηρίζει 11ac Wave-2 (μια βελτίωση του σημερινού standard). Για την ώρα όλα είναι υπό ανάπτυξη, με τα πρώτα access points που βασίζονται στο WiFi 802.11ax να βγαίνουν στην αγορά προς το τέλος του έτους και στις αρχές του 2019. Το Wi-Fi Alliance δεν έχει τελειοποιήσει ακόμα τη τεχνολογία.

Η Qualcomm έκανε μια δοκιμή στο πρόγραμμα Wi-Fi Alliance Certified Vantage στο δημόσιο WiFi δίκτυο της KDDI. Αυτή η τεχνολογία θα επιστρέψει στο WiFi και το δίκτυο κινητής τεχνολογίας να συνυπάρχουν με μικρή παρεμβολή, κάτι που θα οδηγήσει σε καλύτερες ταχύτητες δικτύου για όλους.

VR
VR 6 DoF

Η Facebook (Oculus), η HTC (Vive) και άλλες εταιρίες φτιάχνουν αυτόνομα VR κράνη βασισμένα σε mobile chipsets. Η Qualcomm τώρα παρουσίασε το νέο VR Reference Design βασισμένο στο Snapdragon 845. Η πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίζει οθόνες ανάλυσης 2,400 x 2,400px με ρυθμό ανανέωσης 120fps.

Εκτός από τη νέα Adreno 630 GPU (που έχει 30% ταχύτερα γραφικά από τη προηγούμενη γενιά), η νέα τεχνολογία Adreno Foveation μπορεί να παρακολουθεί τα μάτια και να παράγει καλύτερη εικόνα στο σημείο της οθόνης που κοιτάει ο χρήστης. Επίσης, το chip υποστηρίζει παρακολούθηση 6 DoF (Degrees of Freedom) και SLAM για καλύτερη εμπειρία σε όλο το δωμάτιο.

AI
Qualcomm Snapdragon AI Platform

Η Qualcomm θέλει να επιταχύνει τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας με τη νέα AI μηχανή της. Είναι ένα λογισμικό που θα δουλεύει στα chips Snapdragon 845, 835, 660 και 820 και υποστηρίζει το Neural Networks API του Android Oreo. Η πλατφόρμα Neural Processing Engine θα δουλεύει ή στον Hexagon vector επεξεργαστή, ή στη μονάδα γραφικών ή στον κεντρικό επεξεργαστή.

Ήχος

Με τα AirPods στην αγορά, οι πωλήσεις των ασύρματων ακουστικών έχουν εκτοξευτεί. Με το νέο chipset QCC5100 η Qualcomm θέλει να βελτιώσει τα επόμενα μοντέλα.

Το QCC5100 είναι ένα μικροσκοπικό chip διαστάσεων 4 x 4mm που θα μειώσει τη κατανάλωση ενέργειας κατά 65%. Υποστηρίζει το Broadcast Audio, όπως τα παλιότερα QCC μοντέλα, το οποίο επιτρέπει στο Snapdragon 845 να στέλνει μουσική ασύρματα σε πολλαπλά ηχεία ή ακουστικά με «σχεδόν τέλειο συγχρονισμό».

PC

Στην έκθεση CES 2018 είδαμε τα πρώτα «Always Connected PCs» με τους mobile επεξεργαστές της Qualcomm. Τώρα αυτά τα PC θα διατίθενται σε περισσότερα δίκτυα, όπως μπορείτε να δείτε σε αυτή τη λίστα. Δυστυχώς δεν θα έρθουν ακόμα στην Ελλάδα.

Αυτοκίνητα
Qualcomm car modem

Ενώ η Qualcomm δουλεύει σε 5G modems για κινητά, ενδιαφέρεται και για τα αυτόνομα οχήματα. Η πλατφόρμα C-V2X θα προσφέρει υψηλό εύρος ζώνης και χαμηλή καθυστέρηση στην επικοινωνία των αυτοκινήτων, καθώς θα δουλεύει στο εύρος των 5.9GHz το οποίο διατίθεται για το Intelligent Transport System. Η εμπορική χρήση της πλατφόρμας θα ξεκινήσει το 2020.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.