XBLOG logo @2x

Η Qualcomm αρνήθηκε την εξαγορά από τη Broadcom για $121 δις

Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της αρνήθηκε ομόφωνα τη πρόταση εξαγοράς της εταιρίας από τη Broadcom για $121 δισ., βάζοντας τέλος στα όνειρα της δεύτερης να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες επεξεργαστών για φορητές συσκευές.

Η τελική πρόταση της Broadcom πρόσφερε στους μετόχους της Qualcomm $82 ανά μετοχή ($60 σε μετρητά + $22 σε μετοχές της Broadcom) και ήταν 17% υψηλότερη από τη προηγούμενη που είχε καταθέσει στην εταιρία του San Diego. Παρόλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Qualcomm αρνήθηκε τη πρόταση λέγοντας ότι υποτιμά την αξία της εταιρίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η Broadcom δεν υπολογίζει την NXP Semiconductors που πρόκειται να εξαγοράσει η Qualcomm για $47 δισ. (οι δύο εταιρίες έχουν κλείσει τη συμφωνία και περιμένουν το «οκ» από τις αρχές ανταγωνιστικότητας).

Broadcom Ltd
Η Broadcom, όπως και η Qualcomm, εδρεύει στη Καλιφόρνια. Φωτογραφία: REUTERS/Mike Blake

Η Qualcomm μπορεί να έχει δίκιο ότι η Broadcom την υποτιμά, όμως δεν ήταν τόσο λογική η απόρριψη της πρότασης. Αν και η εταιρία έχει κέρδη και πιστεύει ότι ο κόσμος συναντάει το brand της παντού, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου δεν προέρχεται από τις πωλήσεις των chips, αλλά από τις άδειες χρήσης των πατεντών της. Επιπλέον, η εταιρία δέχεται επιθέσεις από παντού: έχει συνεχείς δικαστικές διαμάχες (πρόσφατα με την Apple) και δέχεται πρόστιμα (πρόσφατα έλαβε πρόστιμο €1 δις από την ΕΕ επειδή δωροδοκούσε την Apple για να χρησιμοποιεί τα LTE chips της).

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα αυτή η ιστορία. Στις 6 Μαρτίου οι μέτοχοι της Qualcomm θα ψηφίσουν αν θέλουν να ανατραπεί η απόφαση του ΔΣ. Μάλιστα λέγεται ότι η Broadcom θα επιχειρήσει να τοποθετήσει δικά της άτομα στην διοικητική ομάδα της Qualcomm για να προχωρήσουν με την εξαγορά.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.