XBLOG logo @2x

Οδυσσέας Ελύτης: 100 χρόνια από τη γέννησή του | Συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής

Την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής συμπόσιο για την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα ποιητή.

Στο συμπόσιο με τίτλο «Ο 20ός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον 21ο αιώνα» θα συμμετάσχουν εξέχουσες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων μεταξύ των οποίων οι Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Mario Vitti, Δημήτρης Νανόπουλος και Κική Δημουλά.

Στο συμπόσιο θα επιχειρηθεί μια νέα προσέγγιση της ποίησης του νομπελίστα ποιητή και συγκεκριμένα θα διερευνηθεί η διαμόρφωση της ποιητικής του ταυτότητας, η διασταύρωσή του με τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα της Ευρώπης, η παρουσία της ελληνικής διαχρονίας στο έργο του, ο πολυσήμαντος ρόλος της γλώσσας, η φυσική μεταφυσική, οι ηθικές αξίες καθώς και η πίστη στις πολλαπλές δυνατότητες της ποιητικής λειτουργίας.

Το συμπόσιο ξεκινάει στις 17:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 15:30.

Βιογραφία του Οδυσσέα Ελύτη

Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 – 18 Μαρτίου 1996), φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη του Παναγιώτη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30.

Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης.

Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες.

Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων.

Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών εργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.

Διαβάστε περισσότερα για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Wikipedia.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.