XBLOG logo @2x

O εσωτερικός κόσμος του laptop μου

Το μοντέλο που θα αναλύσουμε ακούει στο όνομα Compal FL90 και πρόκειται για συναρμολογούμενο laptop. Δηλαδή έρχεται στην Ελλάδα χωρίς επεξεργαστή, σκληρό δίσκο, μνήμη Ram και ανάλογα με τις ανάγκες σου επιλέγεις και του τοποθετείς ό,τι θέλεις.

Πάνω δεξιά μπορούμε να διακρίνουμε το σύστημα ψύξης του laptop, μαζί με το ανεμιστηράκι. Ακριβώς κάτω από το σύστημα ψύξης βρίσκεται κρυμμένη η καρδιά του laptop, δηλαδή ο επεξεργαστής του. Στο αριστερό μέρος είναι βιδωμένος ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μοντέλο πρόκειται για έναν Seagate 80 GB στις 7200 στροφές. Στο κάτω μέρος προς τα δεξιά διακρίνουμε τη μνήμη Ram του υπολογιστή. Δύο dimm από 1 GB το καθένα.

Τώρα ας δούμε το κάθε κομμάτι του Compal FL90 ξεχωριστά.

Μιας και το laptop είναι συναρμολογούμενο, μπορούμε εύκολα, αφαιρώντας μερικές βίδες, να βγάλουμε το σύστημα ψύξης και να εμφανιστεί ο επεξεργαστής. Πρόκειται για έναν Intel T7500, χρονισμένο στα 2.2 GHz. Είναι ένα μέρος που δύσκολα μπορεί να δει κανείς σε κανονικό laptop, μιας και στα περισσότερα το σύστημα ψύξης δεν μπορεί να ξεβιδωθεί.

Ακριβώς δίπλα από τον επεξεργαστή διακρίνεται η κάρτα WLAN, ενώ ακριβώς πάνω από την κάρτα WLAN υπάρχει θύρα για να βιδωθεί η κάρτα Turbo Cache.

Σε αυτή την εικόνα βλέπουμε το ανεμιστηράκι του laptop, το οποίο παρέχει την κατάλληλη ψύξη στον επεξεργαστή και στα άλλα μέρη του υπολογιστή, ώστε να μην ανεβάζουν θερμοκρασία.

Εδώ παρατηρούμε το ένα από τα δύο dimm της μνήμης Ram. Πρόκειται για 1 GB μνήμης DDR2 στα 667 MHz.

Τέλος, βλέπουμε τον σκληρό δίσκο του FL90. Πρόκειται για 2,5άρη σκληρό με 80 GB χωρητικότητα στις 7200 rpm.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.