XBLOG logo @2x

Αφιέρωμα: Νύχτες Πρεμιέρας 2012

Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος έχει συνδεθεί για τους κινηματογραφόφιλους με τις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες κόντρα στην κρίση συνεχίζουν τις προβολές τους για 18η χρονιά.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 19/9 και από τις 179 συνολικά μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες απομονώσαμε μερικές μόνο που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

Στην ταινία έναρξης συναντάμε τον Jacques Audiard, με το «Σώμα Με Σώμα» ο οποίος διηγείται μια δυνατή ερωτική ιστορία μεταξύ δυο τραγικών ηρώων: Η Στεφανί, την οποία υποδύεται συγκλονιστικά η Marion Cotillard, έχει χάσει μετά από ατύχημα και τα δυο της πόδια και ο Αλί με τον γιο του έχουν μείνει άστεγοι.

Rust and bones

Για τη λήξη του φεστιβάλ έχει επιλεγεί η ταινία που εντυπωσίασε σε όποιο φεστιβάλ και αν προβλήθηκε και κέρδισε τη φετινή Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών. Η μικρή Hushpuppy θα σας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κόσμο όπου τέρατα της προϊστορίας και στοιχεία από την κουλτούρα της Νέας Ορλεάνης μπλέκονται σε ένα συγκινητικό δράμα.

Beasts of the Southern Wild

Στο ενδιάμεσο τώρα, θα συναντήσουμε πολλές και διαφορετικές επιλογές για όλα τα γούστα του φιλοθεάμονος κοινού. Ο «εμπορικός» Robert Pattinson συναντά τον David Cronenberg σε μια πολυαναμενόμενη ταινία που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Ο πρωταγωνιστής του blockbuster Twilight ενσαρκώνει έναν εκκεντρικό πολυεκατομμυριούχο που αναζητά τη γνήσια συγκίνηση.

Cosmopolis

Από τις ταινίες που επίσης ξεχωρίζουν, οι «Γαμάτοι» του Omar Rodriguez-Lopez εξετάζουν την ηθική της οπισθοδρομικής Λατινικής Αμερικής σε ένα σοκαριστικό φιλμ, ο «Μολυσμένος Παράδεισος» του τουρκικής καταγωγής Fatih Akin αποκαλύπτει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του σκηνοθέτη, ενώ «Savages» του Oliver Stone παρουσιάζει ένα ερωτικό τρίγωνο με φόντο τον σκοτεινό κόσμο των καρτέλ του Μεξικό σε μια καταιγιστική περιπέτεια.

Savages

Η βραβευμένη, με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς, ταινία του James Ponsoldt, «Λιώμα», παρουσιάζει τον έρωτα δύο αλκοολικών νέων. Στην προτεινόμενη για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας του Philippe Falardeau, ο «Εξαιρετικός Κύριος Lazhar» αντικαθιστά την προηγούμενη δασκάλα ενός δημοτικού σχολείου στο Μόντρεαλ, η οποία αυτοκτόνησε, ενώ ο Laurence είναι ένας μεσήλικας καθηγητής που αποφασίζει να γίνει γυναίκα στην ταινία «Laurence Anyways» του Xavier Dolan. Το «Graceland» από την άλλη είναι ένα δυνατό θρίλερ στο οποίο ο Ron Morales προσπαθεί να καταδείξει τη διεφθαρμένη εξουσία στους δρόμους αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς των Φιλιππίνων. Τέλος, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την γλυκόπικρη ιστορία αγάπης του Michael Haneke, «Amour» στην οποία απονεμήθηκε ο φετινός Χρυσός Φοίνικας.

Amour

Εξαιρετικές είναι φέτος και οι επιλογές των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στις Νύχτες Πρεμιέρας. Η ζωή και το έργο των Woody Allen, Stanley Kubrick και Roman Polanski μπαίνει στο μικροσκόπιο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε το «Bully» του Lee Hirsch, που αναφέρεται στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.

Για τους μυημένους στο χώρο των θρίλερ, οι μεταμεσονύκτιες προβολές του φεστιβάλ είναι οι πλέον αναμενόμενες, ενώ για τους πιο ρομαντικούς υπάρχουν τα «Zarafa» και «Ernest and Celestine» για να σας ταξιδέψουν στο κόσμο του animation.

Εισιτήρια

Οι τιμές του εισιτηρίου είναι στα 4, 5 και 6 ευρώ και οι κάρτες διαρκείας των 10, 20 και 25 προβολών διατηρούνται στις περσινές τους τιμές, 35, 60 και 75 ευρώ αντίστοιχα.

Αίθουσες

– Δαναός 1 & 2 – Λ. Κηφισίας 109 – 11524 – Τηλ. 210 6922655
– Ιντεάλ – Πανεπιστημίου 46 – Τηλ. 210 3826720
– Οντεόν Όπερα 1 & 2 – Ακαδημίας 57

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.