XBLOG logo @2x

Μούφα οι συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας για μείωση του λογαριασμού ΔΕΗ

Συσκευές σαν και αυτή της φωτογραφίας που υπόσχονται εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής  ενέργειας και μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ σίγουρα θα είδατε τους τελευταίους μήνες σε διαφημίσεις σε εφημερίδες/περιοδικά, σε εκπομπές telemarketing στην τηλεόραση ή σε διάφορα websites. Κάνουν δουλειά ή όχι;

Η απάντηση φυσικά είναι όχι και το γιατί μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω.

Θα ήταν πολύ καλό αν γινόταν να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος έως και 45% όπως διαφήμιζαν αυτοί που τις πουλούσαν, όμως αυτό μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς ότι απλά δεν γίνεται.

Δε γνωρίζω πόσοι έπεσαν στην παγίδα και αγόρασαν τέτοιες συσκευές, όμως αυτές τις μέρες έπεσαν πρόστιμα συνολικού ύψους 59.000 ευρώ από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή σε επτά εταιρίες που προωθούσαν και πουλούσαν τέτοιες συσκευές.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που ανέβηκε στο site της Κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις αυτές κατά την προώθηση των προϊόντων αυτών στους καταναλωτές έκαναν χρήση παραπλανητικών ισχυρισμών, διαφημίζοντας ότι με τη χρήση των συσκευών αυτών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οικιακών και εμπορικών καταναλωτών έως και 45%.

Από έρευνα που έγινε προέκυψε ότι αυτές οι συσκευές δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος.

Οι συσκευές αυτές καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια. Επομένως, δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται από τη ΔΕΗ η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών.

Δείτε τις εταιρίες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα κάνοντας κλικ εδώ (αρχείο PDF).

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.