XBLOG logo @2x

MediaTek Helio X30: Το νέο chipset για ναυαρχίδες

Ενώ η Qualcomm πιστεύει ότι ο επεξεργαστής πρέπει να έχει “λίγους και καλούς” πυρήνες, η MediaTek είναι της άποψης ότι πρέπει να έχει πολλούς. Τα τελευταία της chipsets διαθέτουν δεκαπύρηνους επεξεργαστές, και το νέο MediaTek Helio X30 δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το MediaTek Helio X30 ανακοινώθηκε φέτος, αλλά θα λανσαριστεί του χρόνου. Κατασκευάζεται με την αρχιτεκτονική 10nm FinFET και για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς τύπους πυρήνων για καλύτερη απόδοση και ενεργειακή διαχείριση ανάλογα με τη διαδικασία που εκτελείται. Διαθέτει δύο πυρήνες ARM Cortex-A73 χρονισμένους στα 2.8 GHz για τις απαιτητικές διεργασίες, τέσσερις πυρήνες ARM Cortex-A53 χρονισμένους στα 2.2 GHz και τέσσερις πυρήνες ARM Cortex-A35 στα 2.0 GHz για τις βασικές διεργασίες.

Το chipset υποστηρίζει μνήμη RAM έως 8GB LPDDR4, το πρότυπο αποθηκευτικού χώρου UFS 2.1 και τη πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Daydream που παρουσίασε αυτό το καλοκαίρι η Google. Για να υποστηρίζει το Daydream, δεν επιλέχθηκε μονάδα γραφικών ARM Mali, αλλά μια τετραπύρηνη PowerVR 7XT GPU. Τέλος, το Helio X30 προσφέρει υποστήριξη για αισθητήρες κάμερας έως 40-megapixels για λήψη βίντεο στα 24fps, έως 16-megapixels για λήψη βίντεο στα 60fps και έως 8-megapixels για slow-motion λήψεις στα 120fps.

Οι πρώτες συσκευές που θα ενσωματώνουν το MediaTek Helio X30 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2017.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.