XBLOG logo @2x

Lee Jae-yong: Ο κληρονόμος της Samsung καταδικάστηκε για διαφθορά

Ο Lee Jae-yong, αντιπρόεδρος και κληρονόμος της Samsung Electronics, βρέθηκε ένοχος για ψευδορκία, δωροδοκία και υπεξαίρεση στη Νότια Κορέα. Ως εκ τούτου, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια στη φυλακή.

Ο Lee βρέθηκε ένοχος από τρεις δικαστές του Κεντρικού Επαρχιακού Δικαστηρίου της Σεούλ. Ο 49-χρονος δισεκατομμυριούχος, που είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο, είναι ο γιος του κακόφημου Lee Kun-hee που μέχρι σήμερα κάθεται στη καρέκλα του Προέδρου της Samsung Group. Ο Lee Jae-yong αναμένεται να γίνει ο νέος Πρόεδρος της Samsung όταν φύγει από τη ζωή ο 75-χρονος πατέρας του.

Samsung Lee Jae-yong arrives at the Seoul central district court
Ο Lee Jae-yong όταν έφτασε στο δικαστήριο για τη δίκη.

Ο Lee και άλλοι τέσσερις εκτελεστικοί της Samsung είχαν κατηγορηθεί ότι δωροδοκούσαν την πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Park Geun-hye και μια έμπιστη φίλη της, τη Choi Soon-sil. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Lee και η “ομάδα” του έδωσαν 43.3 δισεκατομμύρια γουόν (περίπου €32 εκατομμύρια) σε δωροδοκίες σε οργανώσεις που ελέγχονται από τη Choi σε αντάλλαγμα για χάρες.

Μπορεί ο Lee να βρέθηκε ένοχος σήμερα, αλλά αυτό δεν μειώνει τις πιθανότητές του να διαδεχθεί τον πατέρα του. Απ’ ότι φαίνεται η διαφθορά κυλά στο αίμα της οικογένειάς του, καθώς ο πατέρας του είχε βρεθεί και αυτός ένοχος για φοροδιαφυγή και δωροδοκία, μόνο που εκείνος δεν καταδικάστηκε ποτέ. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος επιχειρηματίας που βρέθηκε ένοχος. Στο παρελθόν, πολλοί πρόεδροι Κορεάτικων κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Hyundai, SK και Hanwha, πήγαν στα δικαστήρια αλλά κανένας δεν καταδικάστηκε.

Samsung Supporters of South Korea’s ousted president
Υπερασπιστές της προέδρου διαμαρτύρονταν έξω από το δικαστήριο για την απελευθέρωση του Lee Jae-yong. Φωτογραφία: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images

Η πενταετής φυλάκιση του Lee Jae-yong είναι η πιο σκληρή ποινή που έχει δοθεί σε επικεφαλής ομίλου εταιριών στη χώρα και η δίκη του χαρακτηρίστηκε από τα τοπικά μέσα ως «η δίκη του αιώνα.»

Οι δικηγόροι του Lee Jae-yong δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απόφαση θα ανατραπεί», δήλωσε ένας δικηγόρος.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.