XBLOG logo @2x

Jaguar I-PACE: Το ηλεκτρικό SUV που ανταγωνίζεται τα Tesla

Η Jaguar παρουσίασε επίσημα τη τελική έκδοση του πολυ-αναμενόμενου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Jaguar I-PACE. Είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρίας και θα βρεθεί σύντομα στο Σαλόνι της Γενεύης (8-18 Μαρτίου) για να το δει ο κόσμος από κοντά.

Το Jaguar I-PACE έχει μήκος 4,682 μέτρα και μέσα του υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 400 Ps και 696 Nm ροπής. Σύμφωνα με τη Jaguar, το SUV (Sport utility vehicle) είναι όντως σπορ, αφού αγγίζει τα 0-100 km/h σε 4,5 δευτερόλεπτα. Στο παρακάτω βίντεο η Jaguar δείχνει το I-PACE να συντρίβει το SUV της Tesla, το Model X, όμως παραλείπει να αναφέρει ότι υπάρχει και μια ακριβότερη έκδοση του αυτοκινήτου (P100D) με ισχυρότερο κινητήρα που φτάνει τα 0-100 km/h σε 2,9 δευτερόλεπτα:

Τα συστήματα του Jaguar I-PACE τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ιόντων-λιθίου 90kWh η οποία είναι ικανή να προσφέρει ρεύμα στο αμάξι για 475 km με μία πλήρη φόρτιση, όπως επιβάλει ο αναθεωρημένος κύκλος οδήγησης WLTP (Worldwide Harmonized Light‐Duty Vehicles Test Procedure). Με φορτιστή 50kW το αυτοκίνητο φορτίζει στο 80% μέσα σε 85 λεπτά, ενώ με ταχυφορτιστή 100kW, χρειάζεται μόλις 40 λεπτά. Η μπαταρία συνοδεύεται από 8ετή εγγύηση/161.000 km.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου υπάρχουν καθίσματα για πέντε άτομα, ενώ στα πίσω υπάρχουν και θήκες για tablet ή laptop. Στο κέντρο του ταμπλό βρίσκουμε το νέο σύστημα πολυμέσων (infotainment) Touch Pro Duo που αποτελείται από οθόνες αφής. Το σύστημα υποστηρίζει τις πλατφόρμες Apple CarPlay και Android Auto, και διαθέτει 4G Wi-Fi hotspot που υποστηρίζει έως και οχτώ συσκευές ταυτόχρονα, καθώς και Bluetooth.

Ο πίνακας οργάνων στο τιμόνι είναι ψηφιακός και υπάρχει τεχνολογία head-up display που εμφανίζει χρήσιμες πληροφορίες στο παρμπρίζ. Στο Touch Pro Duo εμφανίζονται όλες οι βασικές πληροφορίες, όπως οι διαδρομές, τοπογραφικά στοιχεία, το στιλ οδήγησης και άλλα.

Το I-PACE έχει καλές σχέσεις και με το κινητό του οδηγού. Το Touch Pro Duo μπορεί να συγχρονιστεί με τις εφαρμογές του κινητού, μπορεί να ενημερώνει τον οδηγό άμα ξέχασε το κινητό του και αναγνωρίζει πότε μπαίνει ένας συγκεκριμένος οδηγός (μέσω του smartphone του) και ρυθμίζει κατάλληλα τον κλιματισμό, τη θέση οδήγησης και το infotainment.

Τέλος, το νέο SUV διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη. Εξοπλισμένο με το σύστημα «Smart Settings», το αμάξι μαθαίνει τον οδηγό και προβλέπει τις ανάγκες του. Μελλοντικά θα προστεθούν επιλογές προσαρμοσμένες από τον οδηγό με βάση το χρόνο, τη τοποθεσία, τον καιρό, τα πρότυπα συμπεριφοράς, και έτσι το αμάξι θα μπορεί για παράδειγμα να προθερμαίνει τη καμπίνα πριν ξεκινήσει ο οδηγός το ταξίδι του. Ακόμη, το αμάξι συνδέεται με το Amazon Alexa και έτσι ο ιδιοκτήτης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες όπως αν είναι κλειδωμένο και πόση μπαταρία έχει, ενώ με το HomeLink Connect του Touch Pro Duo μπορεί να ελέγχει το έξυπνο σπίτι του (θέρμανση, φώτα, πόρτες κ.α. ).

Jaguar I PACE (5)

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Touch Pro Duo θα αναβαθμίζεται ασύρματα μέσω OTA (over-the-air) αναβαθμίσεις λογισμικού.

Το Jaguar I-PACE κατασκευάζεται στην Αυστρία, σε συνεργασία με την Magna Steyr, και είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις S, SE and HSE με τις τιμές στη Μ. Βρετανία να διαμορφώνονται ως εξής:

  • Jaguar i-Pace S: £63,495 (περίπου €71.300)
  • Jaguar i-Pace SE: £69,495 (περίπου €78.000)
  • Jaguar i-Pace HSE: £74,495 (περίπου €83.600)

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.