XBLOG logo @2x

Instagram: Θα πουλάει τελικά τις φωτογραφίες των χρηστών ή όχι;

Το Instagram αρνείται τις κατηγορίες περί αλλαγής στην πολιτική του όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του με σκοπό την πώληση των φωτογραφιών τους.

Η δημοφιλής υπηρεσία έγινε στόχος έντονων επικρίσεων από τη διαδικτυακή κοινότητα, καθώς, όπως αναγράφεται στη νέα του privacy policy, έχει τη δυνατότητα πώλησης φωτογραφιών των χρηστών σε διαφημιστές χωρίς ενημέρωση ή κάποιου είδους πληρωμή/αποζημίωση.

Η θέση του Instagram είναι ότι οι αντιδράσεις οφείλονται σε παρερμηνεία, εξαιτίας «λάθους διατύπωσης»:

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν είναι πρόθεσή μας να πουλήσουμε τις φωτογραφίες σας» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος, Κέβιν Σίστρομ, συμπληρώνοντας πως «είναι λάθος μας που η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε δημιούργησε μπερδέματα. Δουλεύουμε πάνω σε αναθεώρηση της διατύπωσης στους όρους χρήσης, για να εξασφαλίσουμε πως θα είναι ξεκάθαρη».

Οι αλλαγές στους όρους χρήσης του Instagram θα τεθούν εν ενεργεία στις 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την επίμαχη διατύπωση, το Instagram αποκτά την άδεια χρήσης του υλικού που προερχόταν από τους χρήστες και έχει το δικαίωμα να χορηγήσει, σε όποιο φορέα πληρώσει για αυτό, τη δυνατότητα προβολής του username, της εικόνας, των φωτογραφιών και των ενεργειών του χρήστη σε σχέση με υλικό υπό πληρωμή ή δραστηριότητες προώθησης (promotion), χωρίς να παρέχεται κάποιου είδους αποζημίωση ή να ζητείται σχετική άδεια.

Όπως αναφέρεται, οι χρήστες που δεν επιθυμούν να δουν τέτοια χρήση των φωτογραφιών τους, πρέπει να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους ως τις 16 Ιανουαρίου.

Οι αντιδράσεις από την κοινότητα των 100.000.000 χρηστών του Instagram και του Διαδικτύου γενικότερα ήταν εξαιρετικά έντονες και οργισμένες, τόσο κατά της υπηρεσίας όσο και του Facebook, που αγόρασε το Instagram πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, η δήλωση του Σίστρομ δεν έχει καθησυχάσει τα πνεύματα, καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί που δηλώνουν πως δεν πιστεύουν τίποτα εάν δεν δουν την ανανεωμένη διατύπωση.

Μεγάλη εντύπωση έκανε η ενέργεια του National Geographic, που ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις δημοσιεύσεις στον δημοφιλή λογαριασμό του (638.629 followers).

«Είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι σχετικά με την κατεύθυνση των προτεινομένων νέων όρων χρήσης…αν παραμείνουν όπως έχουν διατυπώνονται, ίσως να κλείσουμε τον λογαριασμό μας» λέγεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μία αντίστοιχα αξιοσημείωτη αντίδραση προήλθε και από τον Νόα Καλίνα, τον φωτογράφο του γάμου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδιοκτήτη του Facebook, και της Πρισίλα Τσαν, το Μάιο του 2012, που επίσης καταφέρθηκε κατά των νέων όρων χρήσης.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.