XBLOG logo @2x

Huawei P10 Lite Trusted Review: Μια ευχάριστη έκπληξη

Με λίγα λόγια. Το Huawei P10 Lite είναι η προσιτή έκδοση του Huawei P10. Μπορεί να μην έρχεται με το ίδιο δυνατό hardware, όμως εξακολουθεί είναι πολύ γρήγορο και ποιοτικό.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.0 Nougat με γραφικό περιβάλλον EMUI 5.1
  • Οθόνη: 5,2-ιντσών, τύπος LTPS IPS LCD, ανάλυση 1080 x 1920 pixels, ~424 ppi
  • Chipset: HiSilicon Kirin 658 με οκταπύρηνο επεξεργαστή (4×2.36 GHz Cortex-A53 & 4×1.7 GHz Cortex-A53)
  • Μονάδα γραφικών: Mali-T830MP2
  • RAM: 3/4 GB
  • Χωρητικότητα: 32 GB, υποδοχή για κάρτα microSD έως 256 GB
  • Κάμερα: 12 MP, διάφραγμα f/2.2, αυτόματη εστίαση ανίχνευσης φάσης, LED flash, 1/2.8″ μέγεθος αισθητήρα, 1.25µm μέγεθος pixel, βίντεο 1080p@30fps
  • Εμπρόσθια κάμερα: 8 MP, αυτόματη εστίαση, διάφραγμα f/2.0, βίντεο 1080p
  • Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth (4.1, A2DP, EDR, LE), GPS, NFC, FM ραδιόφωνο
  • Μπαταρία: Li-Po, χωρητικότητα 3,000 mAh, υποστήριξη ταχείας φόρτισης
  • Λοιπά: αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων
  • Διαστάσεις: 146.5 x 72 x 7.2 χιλιοστά
  • Βάρος: 146 γραμμάρια

Περιεχόμενα συσκευασίας

  • Huawei P10 Lite
  • Εγχειρίδιο
  • Ακουστικά
  • 18W φορτιστής
  • microUSB καλώδιο
  • Σε ορισμένες εκδόσεις προσφέρεται και μια θήκη σιλικόνης αλλά το μοντέλο που λάβαμε εμείς (LX1) δεν έχει.

Εισαγωγή

Huawei P10 Lite Trusted Review on XBLOG.GR

Η Huawei κάθε χρόνο λανσάρει μια εντυπωσιακή ναυαρχίδα και παράλληλα μια προσιτή έκδοσή της η οποία μοιράζεται την ίδια ονομασία και σχεδιαστική γλώσσα, όμως κοστίζει το 1/4 της τιμής. Φέτος έκανε το ίδιο με το Huawei P10 και το P10 Lite με μια σημαντική διαφορά: το Lite είναι πιο ακριβό από τα προηγούμενα μοντέλα (κοστίζει τα μισά χρήματα από τη ναυαρχίδα). Αυτό επέτρεψε στην Κινεζική κατασκευάστρια να φτιάξει ένα ποιοτικότερο smartphone που πραγματικά θυμίζει ναυαρχίδα.

Το P10 έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 649€ (για τη βασική έκδοση με 5,1″ οθόνη) και το P10 Lite κοστίζει 329€ (ή και φθηνότερα άμα το ψάξετε σε μικρά καταστήματα). Παρά το γεγονός ότι το Lite είναι μια “κατώτερη” έκδοση του P10, διαθέτει μια ελάχιστα μεγαλύτερη οθόνη 5,2-ιντσών με την ίδια full HD ανάλυση. Επιπλέον, είναι ικανό να λειτουργήσει με δύο SIM ενεργές ταυτόχρονα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ακριβότερο αδερφάκι του. Η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και η τελευταία έκδοση του Android δηλώνουν παρών στο Lite.

Όπως είναι αναμενόμενο, το Huawei P10 Lite είναι πιο αδύναμο από το P10. Αντί για το ισχυρό chipset HiSilicon Kirin 960 του P10, το Kirin 658 τροφοδοτεί το P10 Lite. Παρά το γεγονός ότι είναι πιο αδύναμο από το Kirin 960, το Kirin 658 εξακολουθεί να εξασφαλίζει μια ομαλή εμπειρία χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις.

Τέλος, σημαντική αλλαγή έχει δεχθεί και η κάμερα του κινητού. Αντί για δύο Leica φακούς που βρίσκουμε στη ναυαρχίδα, το P10 Lite εξοπλίζεται με μία απλή κάμερα. Ακόμα και με αυτή τη κάμερα το κινητό τραβάει πολύ καλές φωτογραφίες, όπως μπορείτε να δείτε από μόνοι σας στη συνέχεια, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το ακριβό αδερφάκι του.

Σχεδίαση & Ποιότητα Κατασκευής

Η Huawei προσφέρει το 5,2-ιντσών P10 Lite σε μαύρο, μπλε, χρυσό και λευκό χρώμα. Όλα τα χρώματα είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά, και εμείς λάβαμε το κινητό στο κλασικό μαύρο χρώμα για τη δοκιμή μας.

Παρότι έχει ελάχιστα μεγαλύτερη οθόνη και απουσιάζει η μοναδική διπλή κάμερα στο πίσω μέρος του, το Huawei P10 Lite σχεδιαστικά θυμίζει το Huawei P10. Μπροστά και πίσω καλύπτεται με γυαλί, το σασί του είναι μεταλλικό και έχει πολλές καμπύλες στις άκρες και τις γωνιές για ένα ωραίο κράτημα. Το πάχος του είναι στα μόλις 7,2 χιλιοστά, κάτι που βελτιώνει την εμφάνιση του κινητού και την αίσθηση στο χέρι.

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων παραμένει στο πίσω μέρος του P10 Lite (στο P10 έχει μεταφερθεί κάτω από την οθόνη) και εντοπίζεται εύκολα ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε το κινητό με ένα χέρι. Είναι ταχύτατος, ξεκλειδώνει τη συσκευή σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί να αναγνωρίζει μέχρι πέντε δάχτυλα και ο χρήστης μπορεί να ορίσει συντομεύσεις (π.χ. άνοιγμα κέντρου ειδοποιήσεων και απάντηση σε κλείσεις). Αυτό που μας αρέσει στον συγκεκριμένο αισθητήρα είναι ότι μπορεί να ξεκλειδώσει το κινητό ενώ η οθόνη είναι κλειστή, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα περισσότερα smartphones.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας, ενώ το προσέχαμε, είδαμε 1-2 μικρές γρατζουνιές στη πλάτη του Lite. Για αυτό το λόγο προτείνουμε τη χρήση κάποιας μεμβράνης, καλύμματος ή θήκης για τη προστασία του.

Το hardware

Huawei P10 Lite Trusted Review on XBLOG.GR

Το P10 Lite εξοπλίζεται με μια 5,2-ιντσών οθόνη ανάλυσης 1920×1080 pixels με υψηλή πυκνότητα pixels (424 ppi). Η οθόνη έχει πολύ καλά χρώματα, έχει IPS panel για να είναι ορατή από γωνία, στα 509.4 cd/m² η φωτεινότητα είναι αρκετά υψηλή και τα μαύρα είναι εξίσου καλά. Βεβαίως υπάρχει αισθητήρας φωτεινότητας για να μην τυφλώνεστε το βράδυ από τη φωτεινή οθόνη, και όπως όλα τα σύγχρονα smartphones, υπάρχει στο λογισμικό ένα φίλτρο που μειώνει το μπλε φως της οθόνης κατά τη διάρκεια της νύχτας για να προστατεύετε τα μάτια σας.

Ο οκταπυρήνος επεξεργαστής του chipset Kirin 658, που παρεμπιπτόντως κατασκευάζεται από την ίδια την Huawei, σε συνδυασμό με τα 4 GB της μνήμης RAM προσφέρει υψηλές επιδόσεις. Οι εφαρμογές ανοίγουν ταχύτατα και χωρίς καθυστέρηση, ακόμα και όταν τρέχουν πολλές στο παρασκήνιο.

Ο αποθηκευτικός χώρος στο Huawei P10 Lite ανέρχεται στα 32 GB όμως ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τα 20 GB. Κατεβάζοντας πολλές εφαρμογές και παιχνίδια αυτός ο χώρος μπορεί να γεμίσει γρήγορα. Για αυτό το λόγο η Huawei τοποθέτησε υποδοχή για κάρτα microSD έως 256 GB όπου θα μπορείτε να μεταφέρετε τα πολυμέσα σας (μουσική, εικόνες, ταινίες) και λοιπά αρχεία. Δυστυχώς οι εφαρμογές δεν γίνεται να μεταφερθούν στη κάρτα μνήμης.

Η Huawei μείωσε το κόστος παραγωγής του κινητού βασίζοντας μια τυπική USB 2.0 θύρα για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων από και προς τον υπολογιστή. Αλλά κινητά μεσαίας κατηγορίας, όπως το Nova Plus της Huawei και το Galaxy A3 (2017) της Samsung, διαθέτουν τη καινούργια θύρα USB-C όποτε σε αυτό το κομμάτι υστερεί η πρόταση της Huawei.

Η υποδοχή για κάρτες του P10 Lite είναι υβριδική. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τοποθετήσετε είτε δυο κάρτες SIM είτε μια SIM και μια κάρτα microSD, αναλόγως τις ανάγκες σας. Αυτό βέβαια σας περιορίζει άμα θέλετε να έχετε και δύο αριθμούς και μία κάρτα microSD.

Το λογισμικό

EMUI 5.1 on Huawei P10 Lite Screenshots

Το Huawei P10 Lite βασίζεται στο Android 7.0 Nougat το οποίο έρχεται με το γνωστό γραφικό περιβάλλον EMUI 5.1 της Huawei.

Η Huawei έχει ρίξει πολλή δουλειά στην πέμπτη έκδοση του EMUI η οποία έρχεται με ανανεωμένο, απλούστερο γραφικό περιβάλλον, νέα θέματα και το Avast για ανίχνευση ιών.

Για όσους δεν γνωρίζουν το EMUI, έχει παρά πολλές λειτουργίες που δεν υπάρχουν στην stock έκδοση του Android. Τα πάντα στο Android έχουν προσαρμοστεί στα γούστα της Huawei, υπάρχουν πολλές χειρονομίες, ένα floating dock, λειτουργία για χρήση με το ένα χέρι και μια επανασχεδιασμένη εκδοχή του “μην ενοχλείτε”. Μέχρι πρότινος καμία έκδοση του EMUI δεν διέθετε συρτάρι εφαρμογών στην αρχική οθόνη αλλά αυτό “διορθώθηκε“ στο EMUI 5 (το συρτάρι ενεργοποιείται από τις ρυθμίσεις).

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του EMUI είναι η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας. Η απλή λειτουργία εξοικονόμησης ανιχνεύει τις εφαρμογές που καταναλώνουν πολλή μπαταρία και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του κινητού για μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Η δεύτερη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας περιορίζει τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο και μειώνει τα οπτικά εφέ, ενώ η τρίτη λειτουργία είναι το γνωστό “ultra power saving mode” που έχουμε δει στα Samsung και HTC. Αυτό κλείνει όλες τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο και αντικαθιστά την αρχική οθόνη με μία πολύ απλή που επιτρέπει το άνοιγμα βασικών μόνο εφαρμογών (τηλέφωνο, μηνύματα και αλλά).

Ένα μειονέκτημα στο λογισμικό του P10 Lite είναι η ύπαρξη ανεπιθύμητων εφαρμογών (bloatware). Εκτός από τις εφαρμογές της Google (Play Store), στο κινητό θα βρείτε προ-εγκατεστημένες εφαρμογές όπως τα Asphalt Nitro, Spider Man: Ultimate Power, Instagram, Twitter και TripAdvisor. Ευτυχώς αυτά αφαιρούνται όποτε θα μπορείτε να σώσετε χώρο στη μνήμη του.

Η κάμερα

Huawei P10 Lite Trusted Review on XBLOG.GR.GR 10

Το Huawei P10 Lite εφοδιάζεται με μια 12-megapixel κάμερα με μέγεθος pixel 1.25 micron και 1/1.28 ιντσών αισθητήρα. Στα χαρτιά η κάμερα δεν φαίνεται καλή επειδή ο αισθητήρας είναι μικρός ακόμα και για smartphone, επομένως μας εντυπωσίασε θετικά το γεγονός ότι τραβάει πολύ καλές φωτογραφίες, ειδικά το πρωί, με πολλές λεπτομέρειες που δεν χάνονται όταν μεγεθύνουμε την φωτογραφία. Δυστυχώς, όμως, η κάμερα δυσκολεύεται σε σκοτεινά μέρη – οι εικόνες μερικές φορές έχουν θόρυβο και τα χρώματα δεν είναι τόσο ζωντανά όσο στις φωτογραφίες που τραβάει με καλό φωτισμό.

Το λογισμικό της κάμερας των Huawei smartphones είναι από τα πιο πλούσια του κόσμου, αφού εκτός από τις κλασικές λειτουργίες HDR και πανόραμα έχει επίσης την δυνατότητα λήψης time-lapse ή slow-mo βίντεο και παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου κάθε λειτουργίας της κάμερας (διάφραγμα, ISO και άλλα).

Το λογισμικό φέτος έμεινε απαράλλαχτο σε μεγάλο βαθμό. Η μόνη προσθήκη που έγινε στην εφαρμογή είναι η λειτουργία ζωγραφικής που δημιουργεί γραμμές φωτός σε κινούμενα αντικείμενα (π.χ. σε αυτοκίνητα). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από το επαγγελματίες ή ενθουσιώδεις φωτογράφους, αλλά με το P10 Lite όλοι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Για να το χρησιμοποιήσετε θα χρειαστείτε εξαιρετικά σταθερά χέρια ή απλά ένα τρίποδο.

Η μπροστινή κάμερα είναι στα 8-megapixels και σε καλά φωτισμένο δωμάτιο τραβάει μέτριας ποιότητας selfies (τα χρώματα φαίνονται “ξεθωριασμένα” και υπάρχει θόρυβος). Στην εφαρμογή θα βρείτε το κλασικό χαρακτηριστικό που ομορφαίνει το πρόσωπο, καθώς και το “Perfect Selfie” που σας επιτρέπει να πειράξετε τις selfies σας και να μεγαλώσετε τα μάτια σας ή να κάνετε το πρόσωπο σας πιο λεπτό.

Εφόσον αυτό είναι ένα οικονομικό smartphone δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση εικόνας ή δυνατότητα λήψης 4K βίντεο. Σε γενικές γραμμές τραβάει καλές φωτογραφίες για κινητό της κατηγορίας του και δεν θα πρέπει να σας απογοητεύσει το πρωί.

Για να καταλάβετε πόσο καλά τραβάει, παρακάτω θα βρείτε διάφορες φωτογραφίες από διαφορετικά μέρη που δεν έχουν αλλοιωθεί ή επεξεργαστεί:

Επιδόσεις & Μπαταρία

Huawei P10 Lite Trusted Review on XBLOG.GR

Όπως είπαμε και πριν, το chipset Kirin 658 με τον οκταπύρηνο επεξεργαστή και τα 4 GB μνήμης RAM εξασφαλίζουν μια ομαλή εμπειρία χωρίς κολλήματα και κρασαρίσματα. Όμως τι δείχνουν τα benchmarks;

Το Huawei P10 Lite σκόραρε στο AnTuTu 55911 πόντους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι το ίδιο δυνατό με τα LG V10, Nexus 5X και Samsung Galaxy S4. Η ναυαρχίδα P10 παίρνει 132,000 πόντους στο ίδιο πρόγραμμα, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχει τις μισές επιδόσεις από μια σημερινή ναυαρχίδα και τις ίδιες με μία ναυαρχίδα πριν από δύο χρόνια.

Όσο για τη μπαταρία, στο κινητό βρίσκουμε μια μη-αφαιρούμενη μπαταρία χωρητικότητας 3,000 mAh. Αυτή η μπαταρία μπορεί να προσφέρει 5-6 ώρες αυτονομίας (χρόνος screen-on) για παιχνίδια, σερφάρισμα και λήψη φωτογραφιών. Σε γενικές γραμμές μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όλη τη μέρα χωρίς να χρειάζεται φόρτιση.

Ένα ακόμα θετικό στη μπαταρία είναι ότι φορτίζει γρήγορα άμα χρησιμοποιείτε τον φορτιστή που θα βρείτε στη συσκευασία (είναι 18W, 9V/2A). Για να φτάσει το 100% από το 10% χρειάζεται συνολικά 87 λεπτά – από το 10% μέχρι το 50% φτάνει σε περίπου μισή ώρα και χρειάζεται άλλα 22 λεπτά για να φτάσει στο 100% από το 90%. Το τελευταίο είναι έτσι σχεδιασμένο από τη Huawei για να μην χαλάει τη μπαταρία.

Επίλογος

Huawei P10 Lite Trusted Review on XBLOG.GR

Το Huawei P10 Lite είναι ένα πολύ καλό κινητό. Η εταιρία το διαφημίζει ως ένα στιλάτο κινητό με υψηλές επιδόσεις, και δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε σε αυτό. Θα θέλαμε να είχε Gorilla Glass ή κάποιο είδος προστασίας μπροστά και πίσω, θύρα USB-C, αδιάβροχη κατασκευή και καλύτερη μονάδα γραφικών, αλλά για ένα κινητό των €250-320 δεν έχουμε κάποιο παράπονο.

Αυτή τη στιγμή το P10 Lite βρίσκεται σε έκπτωση στα €299, ενώ σε μικρά καταστήματα μπορείτε να το βρείτε ακόμη και με €239. Σε αυτά τα λεφτά βασικός ανταγωνιστής του αποτελεί το φετινό Galaxy A5 2017 της Samsung το οποίο διαθέτει παρόμοιο hardware και αδιάβροχη κατασκευή.

  • 9/10
    Σχεδίαση & Ποιότητα Κατασκευής - 9/10
  • 6/10
    Hardware - 6/10
  • 6/10
    Κάμερες - 6/10
  • 7/10
    Λογισμικό - 7/10
  • 9/10
    Επιδόσεις - 9/10
  • 9/10
    Αυτονομία - 9/10
7.7/10

Σύνοψη

Άμα ψάχνετε για ένα αξιόπιστο, όμορφο και προσιτό smartphone, το Huawei P10 Lite θα καλύψει όλες σας τις ανάγκες. Ναι έχει κάποιες ελλείψεις, αλλά για τα λεφτά που ζητάει η Huawei δεν μπορούμε να παραπονεθούμε.

Θετικά:

  • Ωραία οθόνη με ακριβή χρώματα
  • Καλή κάμερα
  • Όμορφος σχεδιασμός και ποιοτική κατασκευή
  • Ταχεία φόρτιση
  • Ταχύτατος αισθητήρας αποτυπωμάτων
  • Μεγάλη μπαταρία

Αρνητικά:

  • Η μπροστινή κάμερα δεν τραβάει πάντα καθαρές φωτογραφίες
  • Μέτρια μονάδα γραφικών
  • Διαθέτει θύρα microUSB αντί για USB-C
  • Το EMUI δεν αρέσει σε όλους
  • Θα μπορούσε να ήταν αδιάβροχο

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.