XBLOG logo @2x

Τεράστιο πλήγμα για την Huawei: Χάνει το δικαίωμα χρήσης του Android και των ARM επεξεργαστών

Πάνω που ετοιμαζόταν να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά των smartphones η Huawei, η Αμερικάνικη κυβέρνηση κατάφερε να καταστρέψει τόσα χρόνια δουλειάς μέσα σε λίγα λεπτά. Αμέσως μετά το ένταλμα αποκλεισμού των συσκευών της Huawei στις ΗΠΑ, η Google και η ARM ανακοίνωσαν ότι θα παύσουν να συνεργάζονται με την κινέζικη κατασκευάστρια! Οι πληροφορίες λένε ότι και οι Intel, Qualcomm, Xilinx και Broadcom σταμάτησαν να συνεργάζονται μαζί της.

Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για την Huawei και αν δεν αλλάξει σύντομα, θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στην εταιρία. Με το εμπάργκο που κάνουν οι Αμερικάνοι (Google) και οι Βρετανοί (ARM), η Huawei χάνει το δικαίωμα χρήσης του Android και των εφαρμογών της Google, όπως το Play Store και το Gmail, καθώς και το δικαίωμα ανάπτυξης επεξεργαστών με αρχιτεκτονική ARM. Ως γνωστόν, η θυγατρική της Huawei, η HiSilicon, αναπτύσσει τα chips Kirin που χρησιμοποιούν όλες οι φορητές συσκευές της Huawei και της Honor. Όλα τα κινητά σήμερα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο εξελιγμένα Android και iPhone, βασίζονται σε επεξεργαστές με αρχιτεκτονική ARM, επομένως αυτό μπλοκάρει την γενική κυκλοφορία νέων συσκευών, εκτός αν αναπτύξουν νέα αρχιτεκτονική επεξεργαστών!

Η παραπάνω είδηση για την ARM έρχεται από το BBC, το οποίο αναφέρει ότι στο εσωτερικό της εταιρίας οι υπάλληλοί της έλαβαν οδηγία να παύσουν “όλα τα ενεργά συμβόλαια, την υποστήριξη και οποιαδήποτε σύνδεση” με τη Huawei και τις θυγατρικές της.

Huawei Kirin 970 chipset announcement
Οι επεξεργαστές Kirin τροφοδοτούν τα περισσότερα κινητά και tablets της Huawei και της Honor.

Όσο για την Google, εκείνη δήλωσε:

«Συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες και εξετάζουμε τις επιπτώσεις. Οι υπηρεσίες μας Google Play και η ασφάλεια/προστασία από το Google Play Protect θα συνεχίσουν να λειτουργούν στις υπάρχουσες συσκευές Huawei».

Μόλις διαδόθηκε η παραπάνω είδηση, η Huawei ανέφερε:

«Η συνεισφορά της Huawei στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του λογισμικού Android παγκοσμίως είναι αξιοσημείωτη. Ως ένας από τους διεθνείς βασικούς συνεργάτες του Android, έχουμε εργαστεί επάνω στην πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για να αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα μέσα από το οποίο έχουν ωφεληθεί τόσο οι ίδιοι οι χρήστες όσο και η βιομηχανία. Η Huawei θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after sales σε όλους τους υπάρχοντες κατόχους smartphones/tablets Huawei και Honor καλύπτοντας τις συσκευές που έχουν πουληθεί αλλά και όσες βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων ανά τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ασφαλές και ολοκληρωμένο οικοσύστημα μέσα από το λογισμικό μας ώστε να παρέχουμε τη βέλτιστη εμπειρία στους χρήστες μας σε όλο τον κόσμο.»

[irp][/irp]

Η Huawei είχε προετοιμαστεί για αυτή την περίπτωση και είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη του δικού της λειτουργικού συστήματος που ονομάζει KirinOS (λογικά βασίζεται στο Android), μαζί με το δικό του app store, το AppGallery που έρχεται προ-εγκατεστημένο στα σημερινά κινητά και tablets της εταιρίας. Ωστόσο νέες πληροφορίες ισχυρίζονται ότι το KirinOS δεν είναι ακόμα έτοιμο, αλλά και να ήταν, η διακοπή της συνεργασίας με την ARM μπορεί να οδηγήσει στην απόσυρση της εταιρίας από την αγορά μέχρι την άρση του εμπάργκο ή την πληρωμή τυχόν προστίμων που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Για την ώρα, μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε την συνέχεια.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.