XBLOG logo @2x

Ελαιόλαδο στο Διάστημα από μαθητές γυμνασίου της Καλαμάτας

Χθες στις 16.30 ώρα Ελλάδος η εταιρία αεροδιαστημικής Blue Origin εκτόξευσε στο διάστημα τον πύραυλο New Shepard, σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, περιέχοντας ένα πρωτοποριακό πείραμα που αφορούσε την παραγωγή ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν οι πασίγνωστες διεθνώς Ελιές Καλαμών.

Ο σκοπός της παράξενης αυτής αποστολής είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά αυτών των ελληνικών προϊόντων σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Το ενδιαφέρον σε αυτό πείραμα όμως δεν σταματά στην ιδέα και στην επιλογή των προϊόντων. Το πιο καινοτόμο στοιχείο είναι πως πραγματοποιείται από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Φέτος, για πρώτη φορά συμμετέχουν τρία ελληνικά σχολεία εκτός αυτά των Η.Π.Α, δύο εκ των οποίων είναι το 4ο και 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Blue Origin NS 11 New Shepard launch & landing, 2 May 2019 flight profile

Ομάδα μαθητών από το 4ο και 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στέλνουν τη δική τους πειραματική διάταξη, ένα «ελαιοτριβείο» σε μικροκλίμακα, με στόχο μα εξεταστεί εάν οι ελιές Καλαμών μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής διατροφής του αστροναύτη στο μέλλον.

Αναμφισβήτητα είναι πολύ τιμητικό να κατέχουν μαθητές από ελληνικά σχολεία την ευρωπαϊκή πρωτιά σε κάτι τόσο σημαντικό και για αυτόν το λόγο η WIND βρίσκοντας εξαιρετική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στέκεται αρωγός στην προσπάθεια τους, ενθαρρύνοντας αυτούς τους μικρούς επιστήμονες να στρώσουν το δρόμο για μοναδικά επιτεύγματα, καθώς διαθέτουν λαμπρό μυαλό και καινοτόμες ιδέες.

Ελαιόλαδο στο διάστημα

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.