XBLOG logo @2x

Η Google θα πληρώσει $3 δισεκ. για να παραμένει η μηχανή αναζήτησης του iOS

Όλα οι συσκευές που τρέχουν το iOS, δηλαδή τα iPhone, iPad και iPod touch, έχουν ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari το Google. Όμως αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Google καταβάλει τεράστια ποσά στην Apple για να έχει αυτό το πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με αναφορές, η Google πριν από τρία χρόνια πλήρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Apple έτσι ώστε όσοι κάνουν αναζήτηση με το Safari να μπαίνουν στο Google, και τώρα, σύμφωνα με την εταιρία Securities Bernstein, το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε. Δηλαδή μέσα στο οικονομικό έτος 2017 η Google αναμένεται να πληρώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά τα δικαιώματα.

Σε σχετική δήλωση, η Securities Bernstein αναφέρει:

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Google πλήρωσε στην Apple 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2014, και εκτιμούμε ότι συνολικά οι πληρωμές της Goοgle προς την Apple θα φτάσουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο οικονομικό έτος 2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληρωμές της Goοgle αποτελούν σχεδόν μόνο κέρδη για την Apple, η Goοgle μόνο μπορεί να αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών λειτουργικών κερδών της φέτος και το 25% του OP growth της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια.»

Γιατί, όμως, πληρώνει η Google τόσα πολλά λεφτά; Παρά τις προσπάθειες της να εδραιωθεί στην αγορά των smartphones με το Android, ο αναλυτής Sacconaghi της Securities Bernstein αναφέρει ότι σχεδόν το 50% από τα κέρδη της μέσω κινητών προέρχεται από τις συσκευές της Apple. Πολύ απλά φοβάται να σταματήσει να πληρώνει την Apple και προτιμά να ξοδεύει μερικά δισεκατομμύρια.

Το Goοgle αποτελεί την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του iOS από τότε που πρωτο-κυκλοφόρησε το iPhone. Μάλιστα, μέχρι και το iOS 6, το YouTube και οι Χάρτες της Gοogle ήταν προ-εγκατεστημένα στο σύστημα, όμως αυτό άλλαξε όταν η Apple αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί, αφαίρεσε το YouTube και ανέπτυξε από την αρχή την δική της εφαρμογή χαρτών. Πάντως όσοι δεν προτιμούν τη πρόταση της Google, μπορούν από τις ρυθμίσεις να επιλέξουν την μηχανή αναζήτησης της Yahoo, το Bing της Microsoft ή το DuckDuckGo που «δεν σε παρακολουθεί.»

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.