XBLOG logo @2x

Η Google έφτασε στη Κούβα, και αυτό είναι μόνο η αρχή

Αφού ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, άρχισε να έχει ξανά διπλωματικές σχέσεις με τη Κούβα, οι επιχειρήσεις έψαχναν ευκαιρίες για να επεκταθούν στο αποκλεισμένο νησί. Η Google ήταν μία από αυτές, με τον Obama να αναφέρει ότι η εταιρία θα πάει στη χώρα για να στήσει WiFi δίκτυα και να βοηθήσει στη διάσωση του Διαδικτύου με ευρυζωνική κάλυψη. Ο εθνικός πάροχος της Κούβα, ETECSA, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε έκλεισε μια συμφωνία με τη Google, και σήμερα ο διαδικτυακός κολοσσός ενεργοποίησε τις υπηρεσίες του στο νησί και έγινε η πρώτη ξένη εταιρία με διαδικτυακή παρουσία στη Κούβα.

Η αλήθεια είναι ότι η Google είχε κυκλοφορήσει μια έκδοση του Chrome browser για τη Κούβα το 2014, αλλά ποτέ δεν πρόσφερε κάποια υπηρεσία. Από σήμερα, όμως, οι servers της εξυπηρετούν και το σοσιαλιστικό νησί. Οι υπηρεσίες/servers που ενεργοποιήθηκαν είναι μέρος του Google Global Cache (GGC), ένα παγκόσμιο δίκτυο που αποθηκεύει τοπικά το πιο δημοφιλές περιεχόμενο του Διαδικτύου, όπως viral βίντεο, για γρηγορότερη πρόσβαση. Το υλικό που έχει αποθηκευτεί στους servers της χώρας θα φορτώνει πολύ γρηγορότερα τώρα.

Μέχρι σήμερα, οι Κουβανοί έπρεπε να “πάρουν” Internet μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που είναι συνδεδεμένο στη Βενεζουέλα και υπάρχουν μόνο 240 δημόσια WiFi hotspots σε όλη τη χώρα. Με την είσοδο της Google στη χώρα αυτά τα hotspots αναμένεται να αυξηθούν και σιγά-σιγά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα αποκτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Πλέον είναι θέμα χρόνου μέχρι εταιρίες όπως η Facebook επεκταθούν στη Κούβα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.