XBLOG logo @2x

Google Chrome OS, έρχεται το 2010!

Την κυκλοφορία του νέου open source λειτουργικού συστήματος Google Chrome OS ανακοίνωσε η Google. Οι πρώτες συσκευές που θα μπορούν να τρέξουν με Google Chrome OS θα διατεθούν στην αγορά το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Ο κώδικας είναι διαθέσιμος από τώρα από την Google, ώστε η κοινότητα του open source αλλά και οι εξωτερικοί προγραμματιστές να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξή του.

Το Google Chrome OS έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ελαφρύ και γρήγορο, επιτρέποντας στους χρήστες να ανοίξουν τους υπολογιστές τους και να συνδεθούν απευθείας μέσα σε δευτερόλεπτα. Το συγκεκριμένο λειτουργικό βασίζεται στον γνωστό browser Chrome της Google. Η εφαρμογή πλοήγησης Google Chrome, η οποία είναι διαθέσιμη στο κοινό από το 2008, σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί στο νέο κύμα ισχυρών εφαρμογών στο διαδίκτυο. Το Google Chrome OS, επεκτείνει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία με τη δημιουργία μιας γρήγορης, σταθερής και ασφαλούς διαδικτυακής εμπειρίας στο κέντρο του λειτουργικού συστήματος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Google Chrome OS

  • Ταχύτητα: Το Google Chrome OS είναι σε θέση εκκίνησης και επανεκκίνησης μέσα σε δευτερόλεπτα, φορτώνοντας και τρέχοντας τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές ομαλά και γρήγορα.
  • Ασφάλεια: Εφόσον όλοι οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Google Chrome OS το κάνουν διαδικτυακά, κάθε tab λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο sandbox ασφαλείας, με αποτέλεσμα να προστατεύεται αποτελεσματικότερα ο υπολογιστής από τους ιούς και τα κακόβουλα λογισμικά.
  • Απλότητα: Το Google Chrome OS «τρέχει» όλες τις εφαρμογές διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι η επεξεργασία εγγράφων και αρχείων PDF, η προβολή εικόνων κλπ θα γίνονται μέσω internet, έτσι ώστε να μη είναι απαραίτητο για τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος να κατεβάσουν κάτι επιπλέον ή να διαχειριστούν αναβαθμίσεις για να δουλέψουν και να παίξουν στο internet.

Video: What is Google Chrome OS

Ο Sundar Pichai, αντιπρόεδρος Προϊόντικής Διαχείρισης της Google, δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή τους συνδεδεμένοι στο internet, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερες δυναμικές εφαρμογές. Έτσι, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ριζικά διαφορετική τεχνολογική εμπειρία, ειδικά, για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σήμερα. Με το Google Chrome OS, κάναμε την πληροφορική γρηγορότερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη από ποτέ. Είμαστε ενθουσιασμένοι από την πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέχρι σήμερα και προσβλέπουμε στην «ανοιχτή» ανάπτυξη της τεχνολογίας με τη βοήθεια της κοινότητας του ανοικτού κώδικα».

Η Google ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα του ανοικτού κώδικα κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής εκδήλωσης στο Mountain View. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο googleblog.blogspot.com αλλά και στο www.chromium.org.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.