XBLOG logo @2x

Η Google ετοιμάζεται να κυριαρχήσει και την αγορά των feature phones

Η Google κυριαρχεί στην αγορά των smartphones κατέχοντας το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για αυτές τις συσκευές, το Android, και τώρα ετοιμάζεται για να επεκταθεί στη δεύτερη κατηγορία κινητών: τα feature phones. Τα feature phones εξακολουθούν να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς επειδή υπάρχουν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια χρήστες σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας οι οποίες δεν διαθέτουν ακόμα τις κατάλληλες υποδομές για δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.

Για να το καταφέρει αυτό, η Google προχώρησε στην εξαγορά του λειτουργικού συστήματος KaiOS. Το KaiOS αναπτύχθηκε από τη σύμπραξη των Micromax, HMD Global (Nokia), TCL (BlackBerry, Alcatel), AT&T, T-Mobile και Reliance Jio και πρωτοκυκλοφόρησε το 2017. Βασισμένο στο Linux, το KaiOS χρησιμοποιεί εφαρμογές γραμμένες με HTML5 και είναι σχεδιασμένο για χρήση αποκλειστικά σε feature phones. Ένα από τα πρώτα feature phones που το χρησιμοποιούν είναι το νέο “μπανανοτηλέφωνο” Nokia 8110 4G της HMD.

Στόχος της Google δεν είναι άλλος από το να προσφέρει τις υπηρεσίες της (π.χ. Search, Gmail, Maps, YouTube) στα feature phones. Μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο αλλά κινητά όπως το Nokia 8110 4G έχουν το κατάλληλο hardware για να τρέξουν τις -lite- εφαρμογές της Gοogle.

Η εξαγορά του λειτουργικού συστήματος θα κοστίσει 22 εκατομμύρια δολάρια στη Google.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.