XBLOG logo @2x

Η Google παρουσιάζει το Android 9 Pie, την νεότερη έκδοση του Android

Android 9 Pie logo

Η Google παρουσίασε τη νέα έκδοση του Android για το 2018-2019 την οποία ονομάζει Android 9 Pie. Το Android Pie είναι η εξυπνότερη και απλούστερη έκδοση του λειτουργικού μέχρι σήμερα και έρχεται με ένα βελτιωμένο και πιο καθαρό γραφικό περιβάλλον το οποίο είναι συνάμα ευκολόχρηστο για όσους δεν ασχολούνται πολύ με τα κινητά και δυνατό για τους “power users.”

Το Android 9 Pie δίνει έμφαση στη τεχνητή νοημοσύνη. Για αυτό το λόγο εκμεταλλεύεται τη δύναμη της μηχανικής εκμάθησης για να κάνει το κινητό εξυπνότερο, απλούστερο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χρήστη. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Pie που βασίζεται στη τεχνητή νοημοσύνη ονομάζεται Adaptive Battery και περιορίζει τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο και δεν χρησιμοποιεί ο χρήστης έτσι ώστε να αυξηθεί η αυτονομία του κινητού. Ένα αντίστοιχο χαρακτηριστικό είναι το Adaptive Brightness που μαθαίνει να προσαρμόζει τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα τον χώρο που βρίσκεται ο χρήστης.

Android 9 Pie Adaptive Battery

Αυτά δεν είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά που βασίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη. Με το App Actions, το Android 9 Pie μπορεί να προτείνει διάφορες ενέργειες που πιστεύει ότι θα κάνει ο χρήστης — για παράδειγμα, όταν αυτός συνδέει τα ακουστικά στο κινητό, το Pie θα εμφανίζει μια συντόμευση στην αρχική οθόνη για να ανοίξει το Spotify και να παίξει μουσική. Τα App Actions θα εμφανίζονται στο Launcher, το Google Play Store, το Google Search και στη ψηφιακή βοηθό Google Assistant.

Android 9 Pie App Actions

Η εταιρία δεν σταμάτησε όμως στο App Actions. Η Google εισήγαγε στο Android 9 Pie το νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Slices και σκοπεύει να σας γλιτώσει λίγο χρόνο, όπως το App Actions. Με το Slices αν κάνετε αναζήτηση μια εφαρμογή στο Google Search τότε θα σας εμφανιστεί μια ενέργεια που μπορεί να σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, άμα αναζητήσετε το Uber θα σας εμφανιστεί ένα Slice με το κόστος και τη διάρκεια της διαδρομής για να καλέσετε ένα ταξί χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε την εφαρμογή.

Android P Slices

Φυσικά όλα αυτά δεν θα λειτουργούσαν αν η Google δεν έδινε τα κατάλληλα εργαλεία στους προγραμματιστές των εφαρμογών. Τα εργαλεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ML Kit του Android Pie και αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι λειτουργίες εκτελούνται τοπικά στη συσκευή και δεν στέλνονται σε κάποιον server.

Ξεχάστε τα κουμπιά του Android

Android 9 Pie New System Navigation
Το νέο σύστημα πλοήγησης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Google ανανέωσε για άλλη μια φορά το γραφικό περιβάλλον του Android. Στο Android P τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο απλά, όπως τα κουμπιά πλοήγησης τα οποία επανασχεδιάστηκαν πλήρως. Πλέον, στο κάτω μέρος της οθόνης θα βρείτε μόνο ένα κεντρικό κουμπί και το βελάκι “πίσω.” Με μονό πάτημα στο κεντρικό κουμπί επιστρέφετε στην αρχική οθόνη, με ένα swipe προς τα επάνω μεταφέρεστε στο μενού Overview απ’ όπου μπορείτε να ανοίξετε εφαρμογές ή να κάνετε αναζήτηση στο Google, και με ένα swipe προς τα δεξιά βλέπετε τις ανοιχτές εφαρμογές σας. Το νέο σύστημα πλοήγησης διευκολύνει τη χρήση του κινητού με ένα χέρι και πολλοί το συγκρίνουν με το σύστημα του iPhone X.

Στο Android 9 έχουν επανασχεδιαστεί επίσης τα Quick Settings, έχουν απλοποιηθεί τα στοιχεία ελέγχου έντασης και η διαχείριση των ειδοποιήσεων, και υπάρχει νέος τρόπος λήψης screenshot.

Πείτε “όχι” στο κινητό σας

Android 9 Pie Dashboard - App Timer - Wind Down

Αν και κανείς δεν το περίμενε, η Google πέρασε ώρα στη παρουσίαση του Android 9 Pie μιλώντας για το πως σχεδίασε το λειτουργικό σύστημα έτσι ώστε χρησιμοποιείτε το κινητό… λιγότερο.

Η Google αναγνωρίζει ότι πολύς κόσμος έχει “εθιστεί” στο κινητό του και δεν μπορεί να το αποχωριστεί. Για αυτό το λόγο ανακοίνωσε το Android Dashboard και άλλα χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν στην απεξάρτησή σας.

Το Android Dashboard εμφανίζει αναλυτικά για πόση ώρα χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές σας, πόσες φορές χρησιμοποιήσατε το κινητό μέσα στη μέρα, πόσες ειδοποιήσεις λάβατε και άλλα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να καταλάβετε πόση ώρα ξοδεύουν τα παιδιά σας στο κινητό. Αν καταλάβετε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, μπορείτε να θέσετε χρονικούς περιορισμούς σε εφαρμογές με το App Timer έτσι ώστε να μην μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ή το παιχνίδι για αρκετή ώρα.

Ακόμη, η Google υιοθέτησε ένα χαρακτηριστικό που υπήρχε σε πολλά κινητά για χρόνια. Με το Android Pie, όταν γυρνάτε το κινητό επάνω σε γραφείο τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα η λειτουργία Do Not Disturb για να μην σας ενοχλεί το κινητό με ειδοποιήσεις.

Τέλος, αν όλα τα παραπάνω δεν σας βοηθήσουν, προστέθηκε και η λειτουργία Wind Down. Με το Wind Down το κινητό θα ενεργοποιεί την λειτουργία Do Not Disturb και θα μετατρέπει την οθόνη σε ασπρόμαυρη όταν είστε στο κρεβάτι.

Επιπλέον…

  • Προστέθηκε ένας “μεγεθυντικός φακός” όταν επιλέγετε κείμενο.
  • Οι αισθητήρες, όπως το μικρόφωνο και οι κάμερες, δεν θα είναι προσβάσιμοι από τις εφαρμογές όταν ο χρήστης δεν τις χρησιμοποιεί και είναι ανενεργές.
  • Ήρθε επίσημη υποστήριξη για το notch στις οθόνες.
  • Πλέον όλες οι εφαρμογές θα έχουν ένα νέο “παράθυρο” όταν απαιτείται πιστοποίηση με δαχτυλικό αποτύπωμα ή άλλους βιομετρικούς αισθητήρες.
  • Προστέθηκε υποστήριξη για DNS over TLS.
  • Βελτιώθηκαν τα Smart Linkify και Neural Networks API (1.1).

Go, go, go…

Android Go phones

Το Android Go είναι η “ελαφριά” έκδοση του λειτουργικού για πολύ προσιτά κινητά. Με το Android 9 Pie Go Edition οι εφαρμογές θα καταλαμβάνουν ακόμα λιγότερο χώρο στη μνήμη (για παράδειγμα το Android Messages καταλαμβάνει πλέον 50% λιγότερο χώρο) και έτσι ένα κινητό με 8 GB αποθηκευτικό χώρο θα έχει τουλάχιστον 5 GB διαθέσιμα στον χρήστη. Με το Pie τα κινητά θα ανοίγουν πιο γρήγορα και θα αποκτήσουν ένα “κέντρο ελέγχου” για να ξέρει ο χρήστης πόσα δεδομένα καταναλώνει.

Το Android 9 Pie κυκλοφόρησε για τα Pixel smartphones της Google και πλέον περιμένουμε τις κατασκευάστριες εταιρίες να το προσαρμόσουν στις ανάγκες των συσκευών τους. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα αναβαθμιστούν τα υπόλοιπα κινητά.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.